Kód pojišťovny

Potíže s močovým měchýřem

Ilustrační obrázek

Močový systém je složen z ledvin, močové trubice a močového měchýře, jedná se o důležitý vyměšovací orgán. Úkolem měchýře je shromažďovat moč, kterou vylučují ledviny, a kontrolovat její odtok. Měchýř je svalový dutý orgán, který může pojmout až 750 ml tekutiny. Jakmile se v něm nashromáždí moč, vyvíjí tlak až pocítíme potřebu jít na toaletu. Patří k nejcitlivějším orgánům v těle, který reaguje nejen na fyzické dráždění, ale také na naše emoce. Pokud cítíme častou potřebu močit, která je spojena s pálením, bolestí a příležitostným objevením krve v moč, trpíme s velkou pravděpodobností infekcí močového měchýře. Zánět močového měchýře a podobné infekce měchýře trápí dnes ženy mnohem častěji než jiný zdravotní problém a jsou způsobeny bakteriemi v močové trubci a měchýři.

Jak si pomoci?

Pokud máme potíže s močením, můžeme vyzkoušet následující rady:

  •          Proti infekci močového měchýře lze použít cibule a česnek a také jablečný ocet. Dusíme v páře cibuli, vytvoříme z ní kaši a přiložíme jako teplý obklad na břicho  po oblast pupku.
  •          Prospěšná je také brokolice a polévka z kyselého zelí, vývary z brokolice fazolí, aduki, celeru, mrkve, bramborových slupek a chřestu.
  •          Ledvinové fazole pomáhají čistit tělo a patří mezi vynikající močopudný prostředek. V případě otoků a nahromadění vody můžeme uvařit silnou fazolovou polévku.

Pomoc bylinek a reflexologie

Při infekci močového měchýře účinně pomáhá čaj z kopřiv nebo medvědice lékařské. Spařením roztlučených jader vodního melounu získáme léčivý prostředek pro močový měchýř. Reflexní bod pro močový měchýř leží na vnitřní straně obou chodidel mezi patou a bříškem chodidla. Výborně působí borůvková šťáva. Určitě bychom měli omezit spotřebu čokolády, kávy a coca-coly.

Éterické oleje

  •          Santalové dřevo – jedná se o silné antiseptikum a působí mírně na celý organismus a zmírňuje úzkost.
  •          Jalovec – patří k nejsilnějším močopudným olejům, zbavuje tělo jedovatých látek, působí protiinfekčně. Při dlouhodobém užívání může dojít k podráždění ledvin.
  •          Muškát – pomáhá zbavit tělo přebytečných tekutin.
  •          Cedr – působí lehce močopudně, léčí bolest a zvyšuje odolnost organismu.
  •          Bergamot – pomáhá léčit záněty a infekce, působí fotosenzitivně

Tvorba moči

Každou ledvinu tvoří zhruba milion nefronů, tj. funkčních jednotek, v kterých dochází

k tvorbě moči. Nefron se skládá z ledvinového tělíska, který má tvar pohárku a propojuje s krevními vlásečnicemi a ledvinového kanálku. Ledvinový kanálek začíná v ledvinovém tělísku a ústí do dalších cest močových. Člení se na stočený kanálek prvního řádu, Henleovu kličku a stočený kanálek druhého řádu, který se dělí na přímou a stočenou část. Každá z částí plní svoji funkci a primární moč se zde přeměňuje na moč definitivní. Ledvinová tělíska jsou tvořen jemnou výstelkou, která obklopuje prostor, v němž se nachází klubíčko. Díky úzkému propojení výstelky kanálků a vlásečnic nejsou ledvinové kanálky pouze trubičkou odvádějící tekutiny ven, ale jsou účinnou soustavou zajišťující opětovné vstřebávání vody a dalších látek.

Ledvinové kameny

Ledvinové kameny vznikají z anorganických solí (například vápník, fosfor) nebo organických látek (kyselina močová). Doposud nebylo objasněno, jaký mechanismus vede k jejich tvorbě, ale v některých případech je známá přesná příčina jejich vzniku. Jedním z těchto případů je dna. Toto metabolické onemocnění je způsobeno nedostatečným katabolismem purinu, který má za následek zvýšení koncentrace kyseliny močové v krvi a ve tkáních. V důsledku toho vznikají velké bolesti zejména v malých kloubech. V 18. a 19. století se dna vyskytovala jména u zámožnějších vrstev, jejichž strava byla velmi bohatá na živočišné bílkoviny. Při dně se koncentrace kyseliny močové výrazně zvyšuje také v ledvinových výměšcích, a když se moč v koncové části močových cest zahušťuje, kyselina se sráží a vytváří ledvinové kameny. Podobný mechanismus také v dalších případech metabolických poruch, kdy kameny vznikají srážením různých látek. Tento původ mají například kameny z vápníku.

Další příčiny

Mezi další příčiny ledvinových kamenů patří například: poruchy způsobené nevhodnou stravou nebo nedostatkem vitaminů, nevyvážené chemické složení moči způsobené nevhodnou stravou nebo nedostatkem vitaminů, nevyvážené chemické složení moči způsobené poruchami činnosti ledvin, infekcemi nebo nedostatečným odvodňováním jedné nebo více močových cest, problémy se žlázami s vnitřní sekrecí (zejména s příušními žlázami). Také je možné, že vznik ledvinového kamene je důsledkem celého souboru příčin.

Ženy a muži

Ledvinové kameny se vyskytují častěji u mužů než u žen, u osob ve věku 40-60 let než u mladších a mnohem častěji vznikají jednotlivé kameny různých velikostí a tvarů než skupiny kamenů. Přítomnost těchto cizích tělísek v ledvině vyvolává silné bolesti (ledvinová kolika), projevuje se přítomností krve nebo hnisu v moči a je pro činnost ledvin nebezpečná. Často se přesunou do močovodu, což způsobuje ještě silnější bolesti, a nakonec jsou samovolně vypuzeny. V některých případech pokud je kámen příliš velký, musí dojít k jeho chirurgickému odstranění. Někdy se také používají speciální léky. Pokud je kámen složen ze solí kyseliny močové, vhodná léčba může vést k jeho rozmělnění.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.