Kód pojišťovny

Znáte svůj fototyp?

Ilustrační obrázek

Kůže je jedním z orgánů, na kterém se odráží veškeré vnější vlivy. Nadměrné teplo, vítr, vlhkost, nedostatečná nebo naopak nadměrná hygiena – to všechno naši kůži zatěžuje. O kůži bychom měli pečovat včas, dokud ještě můžeme její stav výraznou měrou ovlivnit.  Kůže odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího a je složena ze tří základních částí pokožky, škáry a podkožního vaziva. Její tloušťka se mění od 0,4 do 4 mm. Má funkci ochranou, smyslovou, termoregulační, absorpční, vylučovací a zásobní. U dospělého jedince celková plocha kůže dosahuje až 1,8 metru čtverečního. Je tak největším orgánem lidského těla. Její hmotnost představuje zhruba pouze sedm procent celkové hmotnosti jedince.

Postižení kůže

Podobně jako každý jiný orgán, může být také kůže postižena různými nemocemi, od hnětlivých , přes degenerativní až po nádorová onemocnění. V kůži dochází k hromadění toxické zátěže a tím se také mění funkce kůže, která pak nestačí plnit své přirozené poslání. Na kůži můžeme rozlišovat spoustu různých útvarů, které jsou specifické pro různá poškození nebo pro různé nemoci. Jedná se o běžné zarudnutí, skvrny, pupínky, puchýře, šupinaté plochy, zduřeniny, apod. Mohou se objevit i tečkovité nebo větší krvácení do kůže, hnisavé procesy bakteriální, nehnisavé virové mykotické infekce (opary, molusky, akné).

Rakovina kůže

Podezřelé mateřské znaménko vzniká poměrně rychle, mění vzhled a barvu. Může svědit, ztmavnout nebo dokonce krvácet. V takovém případě je potřeba co nejrychleji vyhledat dermatologa, neboť již při tloušťce 1mm melanom zakládá dceřiná ložiska – metastázy. Odborníci doporučují chodit n preventivní vyšetření vždy n podzim, nenavštěvovat solária, chránit pokožku tak, aby nedošlo ke spálení kůže, a to zejména v mladším věku.

Co dostaneme do vínku

 Novorozenec přichází na svět se základními vrstvami kůže, avšak v prvních letech života jsou buňky pokožky, tedy horní vrstvy kůže ve velmi těsném spojení. Navíc se musí postupně vyvinout kyselý ochranný plášť a v průběhu základních fází sedmiletého vývoje fyzického těla aktivovat funkce mazových žláz. Kojencům však chybí ochranný tukový film. Z toho důvodu bychom děti neměli koupat v příliš teplé vodě, doporučuje se koupelový olej, který pokožku zvláční a v dostatečné míře hydratuje.

Období dospívání

Zpravidla okolo čtrnáctého roku věku, začíná produkce hormonů pracovat na plné obrátky. Kůže se začíná více lesknout, má viditelné póry, objevuje se akné – jeden z prvních příznaků nastupující puberty. Tato etapa vývoje je odrazem toho, že stav kůže se odvíjí od hormonálních výkyvů. V pubertě se zvyšuje produkce mužského pohlavního hormonu androgenu, a to u chlapců i děvčat. Mazové žlázy produkují větší množství kožního tuku, což může vést k zúžení jejich vývodů. Vylučování tuku je pak obtížnější, póry se zanášejí a maz bezprostředním kontaktem s kyslíkem zčerná. Objeví se viditelné tečky. Mastná kůže potřebuje kyselý ochranný plášť podobně jako každý jiný typ pleti. Nevhodná je aplikace mastných krémů. Přípravky zvlhčující kůži působí velmi efektivně, především lehké gely a fluidy bez oleje.

Smíšená pleť

 Nejčastěji se vyskytuje pleť smíšená. Na tvářích je sušší, zatímco v tzv. T zóně, kterou tvoří čelo, nos a brada, jsou mazové žlázy aktivnější. Je tedy žádoucí zvolit přípravky na oba typy pokožky. Na mastné krémy a gely mohou partie s velkým množstvím mazových žláz reagovat tvorbou nečistot a zvětšením pórů, nedostatečně ošetřované části na tvářích často reagují zhrubnutím a pocity napětí. Jedinci mající smíšenou pleť by měli T-zónu každé ráno a večer ošetřit čistícím mlékem, pleťovou vodou, pravidelně nanést čistící masku a aplikovat peeling.

Suchá kůže

Zdravou, takzvaně normální kůži zvlhčují přirozené sloučeniny, které obsahují zejména cukr, bílkoviny, močovinu, kyselinu mléčnou a soli. Suchá stárnoucí pokožka těchto látek obsahuje málo, stejně jako v nich ubývá kožní tuk nacházející se mezi zrohovatělými buňkami. Tento tuk působí jako olejový film a zadržuje vodu v kůži. Jedním z nejdůležitějších přirozených zvlhčujících faktorů je močovina, výsledný produkt metabolismu bílkovin. V suché kůži je její koncentrace často až o padesát procent nižší.

Jemná péče

 Při očistných procedurách bychom měli – bez ohledu na kožní typ – zbavovat pokožku vlhkosti. Běžná mýdla vhodná rozhodně nejsou, jejich pH má totiž většinou o dost vyšší hodnotu než pH kůže, takže po důkladném vyčištění obyčejným mýdlem se vysuší i kůže velmi mastná. Každý kontakt s vodou paradoxně odnímá kůži vlhkost a čím je voda teplejší, tím rychlejší a větší je poškození ochranného filmu pokožky. Kožní lékaři doporučují, že je vhodnější se sprchovat než koupat, ovšem pouze vlažnou vodou. Pokud se jedná o sprchové gely, nebo o přísady do koupele, stačí množství zhruba kávové lžičky.

Proč kůže stárne?

 Na stárnutí pleti se podílejí do značné míry geny, životní styl a úroveň péče o pleť. Kůže na obličeji stárne zejména z těchto důvodů:

  •          geneticky podmíněné vnitřní stárnutí,
  •          předčasné, takzvané vnější stárnutí, které je ovlivněno okolními vlivy,
  •          změny v obličeji v důsledku životních postojů,
  •          působení stresových faktorů.

V průběhu vnitřního stárnutí dochází ke snižování frekvence dělení buněk, zhoršuje se jejich prokrvení a výživa. Kůže se ztenčí, neuchovává si vlhkost a ztrácí pružnost. Vznikají pouze jen jemné vrásky, a proto může pokožka poznamenaná plynutím času vypadat hezky. Vznik vrásek způsobuje také nevhodná strava, přehnané sportování, nadbytečný příjem živočišných tuků. Čím jsme starší, tím hlouběji máme ve tváři vepsaný svůj postoj k životu. Výraz obličeje vypovídá, zda jsme optimisté nebo škarohlídi.

Působení sluníčka

Předčasné stárnutí kůže způsobuje tvorbu hlubokých vrásek a výraznou pigmentaci. Na vině je sluneční světlo a anglicky se tento proces nazývá photoaging. Ultrafialové paprsky UVA i UVB při něm pronikají až do podkožních tkání, kde způsobují nevratné změny. Kůže ztrácí pružnost je povadlá a vrásčitá. UVA záření proniká hluboko do kůže a poškozuje kolagenní vlákna. Čím více jich zničí, tím je pokožka vrásčitější. Sluneční paprsky vysílají kromě jiných částic volné radikály, které pokožku vysušují a přispívají k tvorbě pigmentových skvrn a vrásek. Vždy je důležitá ochrana pokožky pomocí vhodných krémů.

Typy fototypů

Jestliže chceme správně zacházet se sluncem nebo soláriem, měli bychom znát svůj fototyp. Odborníci jich na celém světě rozlišují šest, v Evropě se vyskytují zejména následující čtyři:

Fototyp 1 – patří v Česku k nejrozšířenějším, jedinci tohoto typu si nejrychleji spálí uši, nos a dekolt. Pleť je po opálení lehce narůžovělá.

Fototyp 2 – typické jsou plavé vlasy a modrošedé až zelené oči.

Fototyp 3 – se vyznačuje hnědými vlasy a snědším nádechem pleti. Spálí se málokdy, avšak je potřeba dát pozor na mateřská znaménka.

Fototyp 4 – lidé s tímto fototypem mají tmavé vlasy, olivovou pleť a hnědé oči. Jen tak se nespálí, ovšem ani jim neradíme opalovat se „bezhlavě“.

Typy pokožky

Normální kůže – je hebká, hladká, s nevýraznými drobnými póry, dobře prokrvená. Je typická zejména pro děti do puberty,

Suchá kůže – hrubá až drsná, tvoří se na ní lupy. Častý je pocit napětí v obličeji a poměrně brzy dochází k tvorbě vrásek.

Mastná kůže – lidé s mastnou pletí mají rozšířené póry, pokožka se leskne. Nejčastějším problémem je akné.

Smíšená kůže – nejčastěji na bradě, čele a nose, pokožka je jemná, v ostatních partiích suchá až citlivá.

Co pokožka potřebuje

Pokožka potřebuje nejen vlídné zacházení, ale také dostatečnou a přiměřenou výživu s bohatým obsahem vitaminů a minerálních látek. Jedná se zejména o křemík (přeslička rolní, květák, otruby, apod.), selen, zinek, vitamin A, E, vitaminy skupiny B, esenciální mastné kyseliny, což jsou látky, které si tělo neumí samo vytvořit a potřebuje je přijímat potravou. Jsou obsaženy zejména ve lněných semínkách a oleji, vlašských ořeších, řepce, sóje, a jejich olejích. Jsou nezbytné pro správný růst organismu, vývoj a funkci buněk celého těla, tvorbu biologicky aktivních látek. Mohou být také využity v prevenci vzniku chronických chorob. Obecně se nižší příjem těchto látek může projevit únavou, zhoršenou pamětí, suchou kůží, srdečními potížemi, změnami, nálady, ekzémy apod.

Udržujme se v kondici

Pravidelný pohyb pomáhá organismu a prospívá pro zlepšení funkce všech orgánů. Každodenní 30 minutová procházka na čerstvém vzduchu je pro nás velkým přínosem. Jóga, tai chi nebo jiné pomalé aktivity jsou velmi prospěšné. Pleť potřebuje také dostatek kvalitního spánku, protože dodá tělu potřebnou energii a pomáhá odbourávat stres.

Nadměrné pocení a tvorba mazu

Kůže má více než200 potních žláz na 1 cm2, např. na hlavě a krku, na ploskách nohou, v kolenních a loketních jamkách, v podpaží a v tříslech. Také můžeme pocítit, kde jsou kyseliny a jedy vylučovány intenzivně – tam může dojít k tvorbě plísní, atopického ekzému, bércového vředu apod. Každý vlas má mazovou žlázu. Na kůži napočítáme statisíce mazových žláz, které jsou však různě aktivní. V problematických zónách mohou být hyperaktivní a způsobovat mastné vlasy, akné apod.

Zrychlené dělení kožních buněk

Kožní buňky se dělí, když jsou naplněny škodlivými látkami. Tak dochází např. k tvorbě lupů. To může vést k lupénce a jiným nepříjemným stavům. Veškeré tyto příznaky nejsou velmi nepříjemné, a tak se mnozí lidé většinou snaží tyto symptomy potlačit pomocí kyselé péče o tělo v podobě deodorantů, mastí s kortikoidy, apod. Tento způsob ošetření však není z dlouhodobého hlediska řešením, protože kyseliny pouze zatlačí zpět do organismu. Jestliže je v těle velké množství kyselin, tělo je naředí vodou a uloží do tukových zásob jako neutrální soli.

Kyselé prostředí

Naše kůže zrcadlí naše stravovací a životní zvyklosti, které jsou v současné době kyselinotvorné kvůli příjmu velkého množství živočišných produktů, hotových jídel a fastfoodů, sladkostí nikotinu, alkoholu a stresu. Pokud je kapacita ledvin a plic vyčerpána , naše tělo jako další vylučovací orgán použije kůži. V kyselém prostředí naší kůže s hodnotami kolem pH 5-6 se dobře daří plísním. Ty žijí výlučně v kyselém prostředí  pH 4-6. Zásaditá péče o tělo stimuluje mazové žlázy k přirozenému samopromaštění pokožky a díky vysokým hodnotám pH 8-8,5 se pak plísním a lišejům na pokožce nedaří. V průběhu celého našeho života bychom měli podporovat přirozené funkce pokožky. Potíže pokožkou jsou ve skutečnosti problémy s vylučovací funkcí pokožky.

Pohled tradiční čínské medicíny

Kůže patří podle tradiční čínské medicíny k elementu Kov, a řadí se k pliícím a tlustému střevu. Nerovnováha meridiánu plic se projeví kopřivkou, ekzémem, otoky v obličeji, skvrnami na pokožce, drsnou a suchou kůží, tvorbou strií a ztrátou ochlupení. Nerovnováha meridiánu tlustého střeva prozradí kopřivka, zvýšená citlivost na chlad, předčasné stárnutí kůže, špatná kvalita sliznic. Mnoho kožních potíží má spojitost s játry a stagnací krve. Suchá kůže odpovídá nedostatečnosti krve jater nebo plicního jin, svědivá kůže napadení větrem.

Nejčastější škodliviny

V současné uspěchané době se poměrně často objevují ekzémy, lupénka, akné nebo kopřivka. Tato skutečnost velmi úzce souvisí s nezdravým stravováním, elektromagnetickým smogem, užíváním nadměrného množství léků apod. Mezi nejčastější škodliviny patří:  nedostatečná hydratace kůže, přemíra slunění v důsledku čehož vznikají pigmentové skvrny, alergické reakce, dráždění kůže chemickými látkami, nedostatek vitaminů  minerálů, nevhodné stravovací návyky, kouření, nadužívání cukru, kávy a alkoholu.

Co je to mezoterapie?

Mezoterapie se řadí mezi metodu, která pracuje s aplikací látek do střední vrstvy kůže, tzv. mezodermu za účelem zlepšení kvality pleti. Dodávají se různé látky, např. vlastní plazma – to je plazmaterapie- kyselina hyaluronová, aminokyseliny, vitaminy, minerály apod. Pomocí laseru můžeme dodat do kůže energii, která stimuluje tvorbu vaziva a tím dochází ke zpevnění pleti.

Kyselina hyaluronová

Nazývána také jako hyaluronan nebo hylaluronát je látkou, která se přirozeně vyskytuje v lidském těle. Je součástí vazivových, epiteliálních, pojivových a nervových tkání, nachází se v mezibuněčné hmotě a také ve sklivci oka.  Kyselina hyaluronová se nachází v obou vrstvách kůže, pokožce, i škáře. Má schopnost pronikat do pokožky a její hydratační vlastnosti umožňují obnovení její pružnosti. Současně pozitivně ovlivňuje tvorbu nových buněk.

Vrásky

Vznik prvních vrásek nás většinou vyděsí a my začínáme řešit, jak se jich zbavit. Bohužel žádný krém není tak účinný, aby je odstranil, ale může pomoci oživit a zpevnit obličejové svaly. Zdravé a krásné chceme být v každém věku, a proto se musíme snažit pro sebe něco užitečného udělat. Zub času sice nezastavíme, ale i stárnout můžeme s grácií. Ženy často nakupují předraženou kosmetiku, ale ta sama o sobě nic neřeší. Záleží také na celkovém postoji k životu, pitném režimu, stravovacích návycích a jedná se také o záležitost genetiky. Podstatné je také vnitřní nastavení jedince, sebe-uvědomění, optimistický pohled na svět.

Není jen obličej

Mnohé ženy se při péči zaměřují především na svůj obličej, ale náš věk nejvíce prozradí krk s dekoltem a také ruce. Kůže na krku a dekoltu je velice jemná a křehká, mnohem jemnější než pokožka na obličeji a na to bychom neměli zapomínat. Není vůbec žádoucí mít doma velké množství flakonů a krémů. V první řadě je potřeba omezit své různé zlozvyky v péči o sebe sama a vsadit na pravidelnost a jednoduchost. Důkladné odlíčení je základ. Pleť přes noc regeneruje a metabolismus vylučuje toxiny. Pokud ráno pouze opláchneme obličej vodou a naneseme krém, vše co metabolismus vyloučil jako odpad, zapracujeme zpět do pokožky. Pokud nám to čas a finanční situace dovolí, pravidelná návštěva kosmetičky každý měsíc pleti velmi prospěje.

Hormonální jóga

Hormony v našem těle mají rozhodující roli, nemohou být nahrazeny žádnou jinou látkou a v těle pracují cíleně již v malém množství. Pokud dojde k tomu, že je jejich hladina nevyrovnaná, dochází k zdravotním potížím. Pomocí hormonální jógy lze harmonizovat hormony štítné žlázy, slinivky, pohlavní hormony a také i stresové hormony.  Existují sestavy jak pro muže, tak pro ženy.

Nemoci spojené se stárnutím

Různé neduhy, poruchy a nemoci, které jsou spojeny se stárnutím  vznikají z toho, že s rostoucím věkem klesá naše naladění na příjem harmonické vitální síly, utvářející svým prouděním naše tělo a mysl. Postupem času se příčiny tohoto rozladění stupňují. Vitální sílá, která má strukturu jing a jang, jak říká taoistická čínská medicína, nemá již schopnost tak dobře předat vitální informaci. Stáváme se rozladěni a vstupuje do nás disharmonie. Pokud však vyladíme náš organismus zpět, dochází k návratu energie a nás naplní dobrá nálada. Proces jistě není tak jednoduchý, jak se zdá a vyžaduje určitý systém a disciplínu, ale zcela jistě to stojí za to.

Dále je třeba mít na paměti, že pokud naše orgány začnou rychle stárnout a opotřebovávají se, stárne také celé tělo i mysl. Zejména ledviny jsou sídlem vrozené energie, a když je neuváženě vyčerpáváme, vyčerpáváme naši životní sílu. Také čerstvost našeho jídla je základem našeho zdraví i vitality, a proto j e potřeba denně vařit.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.