Kód pojišťovny

Každý si může vybrat svou saunu

Ilustrační obrázek

Existuje spousta druhů saun, takže si na své přijde skoro každý.

Mezi nejtradičnější se řadí finské sauny. Teplota se zde pohybuje mezi  85 a 95 stupni Celsia. Tyto sauny nejlépe pomáhají s posilováním imunity a vyplavováním toxinů. Poddruhem je finská sauna s parním rázem. V ní dochází k polévání rozpálených kamenů a rozfoukávání tepla. Teplota je mezi 80 a 90 stupni. Dochází k intenzivnímu prohřívání a podporuje se termoregulace těla.
Kouřová sauna je historicky nejstarší druh, kde se topí v ohništi (kamnech) s kameny, pod kterými se zapálí oheň. Není zde komín, takže celá místnost je zaplněná kouřem a sazemi. Když se dostatečně prohřeje, oheň se uhasí, vyvětrá se a sauna je připravena k použití. Teplo sálá z nahřátých kamenů a je zde kolem 60 stupňů.
V tropické sauně je teplota mezi 65 až 75 stupni, nižší teplota je zde kompenzována vyšší vlhkostí. Doporučuje se při dýchacích obtížích a astmatu. Parní lázeň má teplotu okolo 45 stupňů, vlhkost vzduchu je až 100 %. Prokrví podkoží, účinkuje také na celulitidu, ale tělo se neprohřeje. V kombinaci s vhodnou aromatickou esencí pomáhá uvolňovat dýchací cesty. V bylinné herbal sauně je teplota mezi 45 a 50 stupni. Probíhá v ní intenzivní aromaterapie, je vhodná pro použití saunové kosmetiky. Pro začátečníky je ideální solná sauna, kde je teplota mezi 45 a 55 stupni, takže dochází k pozvolnému prohřívání a relaxaci. Biosauna představuje spojení finské a parní sauny a má teplotu mezi 60 a 70 stupni a vyšší vlhkost vzduchu. Hodí se pro děti, začátečníky a lidi, kterým nedělají dobře extrémní vysoké teploty. Často se využívá ve spojení s aromaterapií. Infrasauna prohřívá tělo díky zabudovaným infrapanelům, které produkují infračervené záření. Teplota se pohybuje mezi 45 a 60 stupni. Hodí se pro sportovce a rozehřátí před tréninkem, pomáhat uvolnit svaly a mohou ji používat i kardiaci a lidé s vysokým krevním tlakem. Účinky na posílení imunity jsou však sporné.

Pokud vám vysoká teplota nevyhovuje, neměli byste se do saunování nutit. Obecné doporučení zní, že klasické sauně by se měli vyhnout kardiaci a těhotné ženy, při akutní nemoci nebo zhoršení chronické choroby návštěvu také vynechte (po prodělané viróze je lepší vyčkat dva týdny). Nejste-li si jisti, že vám saunování váš zdravotní stav dovoluje, poraďte se s lékařem. Co se týče věku, saunují se už děti od jednoho roku věku (raději po poradě s pediatrem), ve veřejných saunách už předškoláci. Se saunováním v klasické finské sauně by se nemělo začínat v seniorském věku, zhruba od 60 let výše, když na to organismus není zvyklý.

Střídavý pobyt v horkém a velmi studeném prostředí má pozitivní vliv na odolnost vůči různým respiračním virózám. Pro posílení obranyschopnosti odborníci doporučují klasickou finskou saunu, kterou budete navštěvovat jednou za týden. V ideálním případě pravidelně vždy každý 7. den. Saunujte se alespoň osm minut, maximálně 12-15 minut. Pobyt v prohřívárně a následné ochlazení opakujte třikrát.

Zážitkovým trendem jsou různé ceremoniály a rituály, které jsou příjemné a účinek saunování se díky nim zintenzivní. Při tradičním saunovém ceremoniálu, který trvá zhruba 10 až 15 minut, je hlavním aktérem profesionální saunér, který polévá vodou s vonnou esencí horké rozpálené kameny a horkou páru rozhání ručníky. Tepelné nárazy, které vznikají vířením ručníků, u návštěvníků zintenzivní pocení a éterické vůně působí na jejich smysly. Relaxační rituály se většinou odehrávají za nižší teploty, důležitou součástí je i aromaterapie. K zážitkovému saunování patří i metličkování, které využívá léčivých účinků a vůně přírodních silic. Používají se zejména březové větvičky, kterými se mává a šlehá, tím se prokrví a uvolní celé tělo.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.