Kód pojišťovny

Proč nás bolí v krku?

Ilustrační obrázek

Bolest v krku může být akutní, kdy se objeví náhle a trvá několik hodin až dní, nebo chronická, trvající několik týdnů či dokonce měsíců. Bolest v krku se může objevovat a zase mizet. Máme pocit, že potíže jsou za námi, bolest v krku se ale zase za nějakou dobu vrátí.

Proč bolesti v krku vnímáme tak citlivě? V oblasti hrdla se totiž nacházejí nesčetná nervová zakončení několika základních hlavových nervů. Jsou-li drážděna, třeba zánětem, vyvolávají bolest.
Bolesti v krku jsou druhým nejčastějším důvodem návštěvy lékaře, řadí se dokonce nad potíže s vysokým tlakem a kardiovaskulární problémy.

Mezi nejčastější příčiny bolesti v krku patří samozřejmě viróza. Infekce horních cest dýchacích způsobené viry jsou nejčastější příčinou akutních bolestí v krku. Některé viry mohou v tkáni mandlí způsobit drobné trhlinky a vyvolat tak pálení a bolest v krku. Klasická chřipka bolest v krku nevyvolá, ale přidružený suchý kašel ji může způsobit.

Angína je obvykle provázena náhlou a extrémně silnou bolestí v krku, kterou zhoršují oteklé příslušné mízní uzliny. Na mandlích se může objevit bílý povlak – jde o bílé krvinky, které se seskupí v místě infekce, aby bojovaly proti bakteriím. Mononukleóza je způsobena EB virem a trápí nejčastěji mladé lidi. Je provázena škrábáním a bolestmi v krku, horečkou, vysokou únavou, dále nateklými krčními a podpažními mízními uzlinami. Potíže přetrvávají i několik měsíců.

Prach, pyly, roztoče či alergizující potraviny mohou způsobit podráždění až bolest v krku. Také suchý vzduch je pro krk nepříznivým faktorem. Vytopený prostor příliš vlhkosti neposkytuje, suchý vzduch může způsobit dráždivé škrábání až bolesti v krku.

Mluvíte hlasitěji než obvykle? Pak namáháte svaly v krku včetně hlasivek. Tyto svaly se přetěžují a výsledkem může být bolest v krku. Trpíte-li tzv. „tichým refluxem“, mohou se vám kyseliny a žaludeční šťávy dostávat přes jícen a hrdlo, kde dráždí měkké tkáně. V jícnu je sice povlak, který kyseliny neutralizuje, v hrdle však chybí.

Nádorové onemocnění krku se objevuje více u starší generace, ohroženi však mohou být i mladší lidé, především kuřáci a alkoholici. K příznakům onemocnění patří přetrvávající bolest v krku, chrapot, potíže s polykáním nebo suchost v ústech.

Nejúčinnějším pomocníkem proti bolesti v krku je Priessnitzův zábal: šátek namočte do vlažné vody, vyždímejte a přiložte na krk. Přikryjte igelitem a zabalte do suché šály. Zhruba po dvou hodinách proces opakujte. Přirozeným zvlhčovadlem a dezinfekčním prostředkem jsou vlastní sliny: jejich produkci posílíte cucáním pastilek. Proti bolesti v krku pomůže paracetamol, ibuprofen a volně prodejná kloktadla. Obvykle jde o léky s obsahem znecitlivujících a dezinfekčních složek.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.