Kód pojišťovny

Chůze rovná se zdraví

Ilustrační obrázek

Chůze je preventivním, ale také rehabilitačním a léčebným prostředkem, což dosvědčí hlavně lidé se sedavým zaměstnáním. Množství a intenzitu chůze je třeba přizpůsobit individuálním a zdravotním potřebám jedince.

Jaký je přínos chůze? Po 30-40 minutách plynulé chůze se dostaví příjemný stav mentálního uvolnění a pocit jasného toku vlastních myšlenek. Deset minut rychlé chůze denně snižuje riziko předčasné smrti o 15% a každodenní půlhodinová procházka pomůže snížit riziko onemocnění diabetem až o 60 %.
Snažíte se zhubnout? Pak nezačínejte během, mnohem efektivnější je chůze. U této aktivity zůstanete déle – statistiky uvádějí, že u chůze zůstává asi 60 % osob, zatímco u běhu pouhá 4 procenta. Energetický výdej je u chůze stejný, někdy dokonce vyšší než při běhu.
Energie nutná pro svalový stah se hradí vždy z určité části spalováním sacharidů a zčásti spalováním tuků. Poměr mezi nimi závisí na řadě faktorů – na intenzitě svalové činnosti, jejím trvání a na trénovanosti organismu. Na začátku každé fyzické aktivity (prvních 15-20 minut) získávají svaly energii výhradně ze sacharidů. Podíl tuků se postupně zvyšuje, až zhruba po hodině dojde k ustavení rovnováhy. Běhat denně tři kilometry vám dodá perfektní fyzičku, ale s hmotností to ani nehne. Uděláte-li si z chůze pravidelnou aktivitu a prochodíte denně souvisle aspoň 6000 kroků, výsledek se dostaví. Pokud takto budete chodit pět dní v týdnu, za rok můžete shodit až 12 kilogramů.

Srdeční tep nám udává počet úderů srdce za minutu. Vypovídá o tom, kolikrát srdce prostřednictvím kontrakcí pošle krev do oběhu. Krevní tlak vypovídá o tom, jak silně krev tlačí na cévní stěny. Obě tyto hodnoty se dají zjistit pomocí elektronických přístrojů. Startovní frekvence tepu je mezi 55-60 a 72-76 údery za minutu. Nejvyšší tep při námaze by měl být u muže 220 minus věk, u ženy 226 minus věk. Netrénovaným osobám tepová frekvence většinou rychle vyletí do vysokých hodnot. Se zvyšováním kondice se bude tolerance zlepšovat – vzestup frekvence nebude tak prudký.

„Ohlídat“ vás může dechový test. Pokud budete při sportu normálně mluvit, ale již si nezazpíváte, pak jste v aerobním pásmu. Jako chodce-začátečníka vás může překvapit dušnost. Jakmile začnete při svižnější chůzi lapat po dechu, nezastavujte se, ale jen zpomalte, váš stav by se měl opět ustálit.
Nezapomeňte při chůzi správně dýchat: nezvedejte ramena, dýchejte do břicha – namasírujete si při tom břišní orgány, stimulujete lymfatický systém, optimalizujete fungování srdce a cév a zvýšíte přívod kyslíku do celého těla.

Křeče bývají způsobeny nedostatkem hořčíku a tekutin v krvi. Pomůže nápoj s obsahem minerálů či potravinový doplněk s hořčíkem. Máte-li křeč v lýtku, zastavte se na pár minut a protáhněte se. V sedu se chytněte za prsty u nohou a táhněte je pomalu směrem nahoru.

Chytré aplikace na telefonu nebo fitness náramky vám změří, kolik korků jste ušli, kolik pater jste vyšli, jakou vzdálenost urazili, kolik kalorií spálili, jaká je vaše průměrná rychlost a aktuální tepová frekvence, upozorní vás, že jste dlouho nečinní nebo málo spíte.

Správná chůze

Pohyb chodidla během chůze vypadá tak, že nejdříve dojde ke kontaktu paty s podložkou, následuje kontakt střední části nohy, odvinutí paty a nakonec odraz palce. Rozeznáváme několik typů chůze – podle toho, která část dolních končetin je více aktivní a odkud je vykonávám hlavní pohyb.

Na chůzi se projevují jak onemocnění pohybového aparátu, tak i nervového aparátu, kdy odborník rozezná i typy chůze podle určitých diagnóz. Jak tedy správně vykročit? Zkorigujte pozici tak, abyste byli více narovnaní. Paže by se měly při chůzi ponechat volně, pak bude přirozeně docházet k jejich souhybům během pohybu a k přirozené rotaci páteře. Při chůzi bychom měli být napřímení, hlava by neměla „předbíhat“ vpřed a trup by se neměl „lámat“ v pase. Předklon či výrazné předsunutí hlavy přetěžuje krční páteř a svalstvo šíje, což nás nutí do vyššího ohnutí hrudní páteře; dochází k hrbení se a s tím spojenému předsunutí ramen a uzavření hrudníku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.