Kód pojišťovny

Hubnutí zbavené mýtů

Ilustrační obrázek

Každý ví, že základem zdravého hubnutí je změna jídelníčku. Dnes již není problém sehnat si kvalitní informace na téma správné výživy. Existují ale stále ještě stravovací mýty, kterým věříme. Některé vznikají z pochybení a neznalosti. Ty se postupně vyvracejí.

Chceš zhubnout? Jez co dvě hodiny. Tuto radu slyšel určitě každý. Jíme proto často menší porce v dobré víře, že si zajistíme pocit plného žaludku a tím nás nepřepadne hlad. Pojídání svačinek a uzobávání mezi hlavními jídly vede k častějšímu uvolňování inzulínu a vzniku inzulínové rezistence. A právě ta souvisí se vznikem obezity a cukrovky.

Zdravé potraviny nemusí vést k hubnutí

K snídani si dopřejeme cereálie. Naprostá většina cereálií jsou vysoce zpracované obiloviny s přidaným cukrem. Pro náš organismus tedy nepřinášejí nic potřebného a prospěšného. Navíc i tato potravina nám vyžene cukr v krvi dost vysoko. Pufované chlebíčky mají vysoký glykemický index, a tak se v našem  těle chovají jako cukry. Dochází k prudkému zvýšení a následně k prudkému poklesu hladiny glukózy v krvi. A proto zase máme hlad.
Dnes jsou „light potraviny“ v módě. Do našeho podvědomí se zapsaly jako ty, které nám prospívají a jsou zárukou štíhlosti. Z velké míry je to díky reklamě, která tento efekt slibuje. Výrobci tímto označením poukazují na snížený obsah kalorií v potravině, kterého nejčastěji dosahují snížením obsahu tuku a cukru. Ale ani u light potravin bychom neměli spoléhat na reklamní sliby a zvážit i fakta, na která nás reklama neupozorní, a to zejména u mléčných výrobků, pečiva a výroků se sníženým obsahem cukru.
Snížením obsahu mléčného cukru v potravinách se sníží obsah vitaminů v nich. Pokud je tuk nahrazen škroby a cukry, pak se jejich množství v naší stravě ještě  zvýší. Nakonec se v našem těle přemění na zásobní tuky. Odtučněné potraviny nás také méně zasytí a v neposlední řadě nám ani moc nebudou chutnat. A proto budeme sahat po pochutinách, kterými se budeme dojídat. Velkým minusem odstranění tuku z mléčných výrobků je to, že přicházíme o vitamin D, který je nezbytný při vstřebávání vápníku. Ideální volbou jsou tak bílé jogurty s obsahem tuku do 3 %, do kterých nejsou přidávány škrobové složky a které neobsahují ovocný přislazený podíl.
Chleby se sníženým obsahem škrobů a obohacené o protein jsou víceméně novinkou. Oproti konzumnímu chlebu, který se těší velké oblibě, mají poměr obsažených bílkovin a sacharidů naprosto obrácený. Máme tak možnost večer omezovat sacharidy a cukry v potravě. Současně jsou povýšeny bílkoviny a v tomto případě i tuky (díky obsaženým semínkům olejnatých plodin), ale také vláknina.

Často sázíme na nápoje, ve kterých za sladkou chutí nejsou zbytečné kalorie. Nahrazení cukru sladidly ale není z dlouhodobého hlediska vůbec prospěšné. Statistiky ukazují, že za posledních dvacet let stoupla jak spotřeba sladidel, tak i obezita populace. Náhrada cukrů sladidly není tím správným způsobem na cestě k úpravě hmotnosti. Sladidla totiž zvyšují chuť na sladké a chuť k jídlu obecně. Neodnaučí nás slastné vnímání sladké chuti jako velkého potěšení. Navíc tyto umělé náhražky cukru zpomalují trávení. Chutné potraviny s přiměřeným obsahem cukru a tuku jsou z hlediska výživy daleko lepší než extrémy bez nich.

Chutě nejvíce „honí“ právě ty, kteří neustále nepřirozeně omezují stravu. Odborníci proto doporučují na začátku hubnutí začít normálně jíst. Dopřát si jako základ dne tři hlavní jídla, která budou mít dostatek bílkovin a tuků, která dlouhodobě zasytí a jakékoli chutě omezí.
Každé sousto, které polkneme, vede k metabolické, ale i k hormonální reakci. Nenese tedy pouhé kalorie, ale zejména informace, jak s nimi nakládat. Některé kalorie jsou zdraví prospěšné a aktivují metabolismus, jiné jsou návykové a jen po nich přibíráme.

Když jíme, měli bychom se soustředit nejen na to, co jíme, ale také jak jíme a proč jíme, zkrátka si vychutnat jídlo do nejmenších detailů. Trénuje se to například ne jedení rozinky. Když ji má člověk v ústech, může se věnovat nejen jejímu tvaru, ale třeba i tomu, jak voní. Lidé, kteří mají celoživotní problémy s váhou, zpravidla myslí stále na jedení. A když konečně jedí, přestávají na něj myslet a nevychutnají si ho. Všímavé jedení učí zvyšovat citlivost na nasycení a vybírat si kvalitnější potraviny.

S poradcem nebo sami?

Pokud se rozhodneme změnit životní styl ve prospěch zdraví a štíhlejší postavy, můžeme si sehnat výživového poradce. Profesionál by měl být nezávislý a vzdělaný. Neměl by doporučovat zázraky – diety ani přípravky či speciální potraviny. Odborník by nás neměl svazovat speciálními testy, jídelníčky či dlouhodobými konzultacemi. Zdravá výživa je jednoduchá, lze ji předat i jednorázově a my jako klienti bychom měli být schopni převzít zodpovědnost a doporučení samostatně zvládat.
Zdravá strava a životní styl nejsou nic komplikovaného. Nepotřebujeme k nim hluboké výživové znalosti. To, že je lepší si ke snídani dát ovesnou kaši nebo vejce se zeleninou než koblihy či hamburger, ví každý. Zdravě jíst a tím i zdravě regulovat váhu totiž znamená především jíst skutečné potraviny, které nebyly nijak či minimálně průmyslově zpracovány. Takové potraviny nás zasytí a dodají všechny potřebné živiny. Přitom nejsou návykové, takže se jimi nepřejídáme. Vyhnout bychom se určitě měli nepřirozeným stravovacím omezením a režimům. Ty jsou velmi stresující a uvolněné stresové hormony pomáhají ukládat tuky, pak se nám zdá, že přibíráme i z vody.

Nezapomínat na pohyb

Pohyb je bezesporu skvělý, prospívá našemu tělu i náladě. Ale pohybem nevybalancujeme nezdravé jídlo. Inzulínovou rezistenci ani narušené střevní prostředí nevyběháme.

Tvrzení, že stačí jen pohyb a můžeme jíst, co chceme, je lživé. Jestliže se budete hýbat jen rekreačně, příliš toho nespálíte. Jestliže se budete hýbat nadměrně, spálíte sice energii, ale také budete hladoví a sníte více jídla.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.