Kód pojišťovny

Krása našich vlasů

Ilustrační obrázek

Naše vlasy jsou tvořeny zejména bílkovinou, která se nazývá keratin. Ta představuje a určuje strukturu, pevnost a pružnost vlasu. Vlas obsahuje také melanin, jenž dodává vlasům barvu, vodu, stopové prvky, tuky a další bílkoviny. Pro kvalitní růst vlasů je důležitá zdravá pokožka, její optimální prokrvení a zásobování vlasové cibulky živinami. Zdravé vlasy jsou husté, lesklé, pružné a vypadávají pouze v přirozené míře.

Řez vlasem

Na průřezu vlas tvoří tři základní vrstvy. První vrstvou je kutikula, vnější vrstva vlasu, funguje jako ochranná bariéra proti mechanickým a chemickým vlivům z vnějšího prostředí. Druhou vrstvou je vlasová kůra složená z protáhlých buněk tvořících dlouhá vlákna spojená mezibuněčným tmelem. Díky tomu je vlas elastický a pevný v tahu. Třetí vrstvou je vnitřní část, dřeň. Dobrý stav vlasů vyžaduje kvalitní krevní zásobení vlasových váčků, ze kterých vlas vyrůstá.

Funkce vlasů

Mezi základní funkce vlasů patří termoregulace, což znamená ochranu pokožku hlavy před nadměrným UV zářením, izolace před horkem a zimou. Další funkce je funkce estetická, protože krásná a zdravá hříva má vliv na naše sebevědomí. Na krásné vlasy si potrpí jak ženy, tak i muži.

Péče o vlasy a historie

Lidé o svůj vzhled pečovali již odpradávna. Nejdříve používali kostěné a bronzové ozdoby a v pozdějších letech věnovali velkou pozornost také účesům a zdobení vlasů. Délka vlasů a jejich úprava souvisela se společenským postavením a náboženstvím dané doby. Ve starověkém Řecku symbolizovaly dlouhé vlasy bohatství a moc a krátké vlasy byly symbolem podřízenosti. Každá doba s sebou nesla jinou kulturu vlasů. Z hygienických důvodů nosili lidé v Egyptě vyholené hlavy.

Vypadávání vlasů

Padání vlasů řadíme mezi přirozené procesy, avšak nesmí dojít k vypadávání nad únosnou mez. Vlasy mohou vypadávat po častém barvení a melírování, při nešetrném mytí, fénování, po užití některých léků, při podvýživě, vlivem dlouhodobého stresu, při hormonální nerovnováze po porodu nebo během dospívání a menopauzy. Pro zlepšení potíží s padáním vlasů doporučují odborníci do stravy zařadit oves, amarant, červenou řepu, meruňky, květák, dýňová a slunečnicová semínka. Důležité je zjistit příčinu vypadávání vlasů a poté nasadit adekvátní léčbu, podpořit imunitu organismu a doplnit potřebné vitaminy a minerály. 

Alopecie

Alopecie neboli plešatost je náhlá ztráta vlasů, kdy vlasy vypadávají v celých chomáčích. Příčiny mohou být různého charakteru, většinou se jedná o genetické dispozice, vliv dlouhodobého stresu, skrytá onemocnění apod.

Nadměrně suché a lámavé vlasy

Mezi nejčastější příčinu nadměrně suchých vlasů patří používání nevhodných kosmetických přípravků a časté barvení vlasů. Na suché vlasy se doporučuje aplikace olejových zábalů z olivového, kokosového, sezamového nebo bambusového oleje. K základním olejům lze přidat éterický olej z levandule, citronu nebo mandarinky.

Nadměrně mastné vlasy

Pokud vlasy ztrácejí svou původní svěžest již druhý den po umytí, považujeme takový typ vlasů za mastný. Zdravé vlasy by měly zůstat hezké po umytí dva až tři dny. Mazové žlázky vlasů produkují tuk pro zachování správné pružnosti a výživy keratinu. Maštění je způsobeno nadměrnou činností mazových žláz, což je ovlivněno hormonální činností smogem, dráždivými šampony apod. Na mastné vlasy můžeme vyzkoušet odvary z bylin (kopřiva, heřmánek, apod.) nebo vlasy opláchneme zředěným octem nebo zředěnou šťávou z citronu.

Nadměrná tvorba lupů

Lupy jsou šupinky, které se odlupují z poškozené pokožky hlavy. Lupy bývají provázeny pocity svědění kůže na hlavě i ve vlasech a také nám často nepříjemně snižují naše sebevědomí. Jedná se o velmi častý kosmetický i zdravotní problém. Příčinu můžeme hledat v nedostačující imunitní ochraně pokožky, v pomnožení běžných kvasinek apod.

Předčasné šedivění vlasů

K šedivění vlasů dochází postupným snížením tvorby melaninu a patří k fyziologickým projevům stárnutí. Mezi příčiny předčasného šedivění vlasů patří poruchy štítné žlázy, chudokrevnost, deficit vitaminu B12, časná menopauza, užívání tabákových výrobků.

Co vlasům neprospívá?

  •          Jednostranná strava – má vliv na výživu vlasů.
  •          Horká voda – vlasy ani pokožka nemají rády příliš horkou vodu.
  •          Nešetrné zacházení – časté kulmování, fénování horkým vzduchem, časté svazování vlasů, žehlení a časté chemické zásahy.
  •          Nadměrné psychické vypětí – stres škodí nejen vlasům, ale má celkově negativní dopad na naše zdraví.
  •          Působení některých léků – časté nadužívání antibiotik nebo jiných léků může snížit kvalitu našich vlasů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.