Kód pojišťovny

Vitamin E – silný antioxidant

Ilustrační obrázek

Vitamin E (tokoferol), nazývaný též „vitamin plodnosti“, je spolu s vitaminem C nejvíce prostudovaným vitaminem. Jedním z prvních poznaných účinků vlivu vitaminu E je podpora činnosti pohlavních orgánů. Tokoferol v doslovném překladu znamená „to, co přináší plodnost, co podporuje zrození“.

V roce 1922 objevil profesor anatomie Herbert McLean Evan s kolegyní Katharine Scott Bishopovou látku, která regulovala správný průběh těhotenství a porod u pokusných krys. O dva roky později byla tato látka zařazena mezi vitaminy. Šlo v pořadí o pátý vitamin, a proto nese označení vitamin E. V roce 1936 byl izolován z pšeničných klíčků a v roce 1939 se jej podařilo syntetizovat. Je tvořen skupinou látek nazývaných tokoferoly, jichž se v přírodě nachází osm forem. Z nichž nejaktivnější a nejúčinnější je alfa-tokoferol s nejvyšší výživnou hodnotou.

Tento vitamin prokazatelně posiluje činnost pohlavních orgánů. Pravidelné dávky vitaminu E zlepšují sexuální výkonnost, u mužů mají příznivý účinek na počet spermií a jejich pohyblivost. Při dostatečném množství vitaminu E a snižuje riziko předčasných potratů a těžkých porodů. Vitamin E zvyšuje i naši vitalitu a sex-appeal.

Vlivem zvýšené oxidační zátěže, ale i znečištěného prostředí, nezdravého způsobu stravování a psychického stresu vzniká v organismu velké množství volných kyslíkových radikálů. Tak vzniká řada civilizačních onemocnění – obezita, diabetes II. typu, kardiovaskulární onemocnění. Vitamin E je velmi silný antioxidant, který dokáže likvidovat volné radikály, pomáhá játrům odbourávat škodliviny z těla, ovlivňuje tvorbu červených krvinek, obnovu a růst tkání i svalové hmoty. Pomáhá zprůchodnit cévy a snižuje srážlivost krve, podobně jako aspirin, pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu. Rovněž částečně snižuje riziko demence a spolupodílí se na podpoře imunity. Tento vitamin má vliv i na nervový systém.

Již dlouho je známo, že vznik křečových žil je podporován nedostatkem vitaminu E a A. K prvním pokusům se zvýšenými léčebnými dávkami vitaminu E došlo v roce 1949. Vitamin E napomáhá vyšší pružnosti cévní tkáně. Některé ženy v těhotenství a po porodu mohou mít špatný krevní oběh v nohách. Preventivní péče vyžaduje pohyb, nezůstávat dlouho ve stejné poloze a konzumovat vyváženou stravu bohatou na vlákninu.

Vitamin E hraje důležitou roli v prevenci cévních a srdečních onemocnění včetně infarktu myokardu a mozkové mrtvice, a to tím, že snižuje hladinu LDL cholesterolu a naopak zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Dvě studie univerzity v Harvardu, které byly prováděny po dobu osmi let, ukazují, že riziko snížení srdečněcévních onemocnění bylo možné snížit o 41 %, bylo-li denně podáváno 100 až 200 mg vitaminu E. Podle některých kardiologů tento vitamin udržuje krevní tlak ve středních nižších hodnotách. Všichni pacienti s nemocí srdce by tento vitamin měli užívat pod dohledem lékaře, neboť je potřeba začít s malými dávkami a postupně dávkování zvyšovat, aby se slabé srdce a krevní oběh měly možnost přizpůsobit.

Máme-li vitaminu E málo, projeví se to na naší pleti, která je povadlá, zešedlá a suchá, na vlasech, jejichž kvalita klesá, na nehtech, které jsou lámavé. Dochází ke ztrátě svalové hmoty, poruchám vidění a nejisté chůzi. Ohrožená je funkce vaječníků a varlat, dochází k poruše funkce nervů. Nedostatek vitaminu E se může u novorozenců, především předčasně narozených, projevit anemií způsobenou zkrácením životnosti červených krvinek. Dlouhodobý nedostatek vitaminu E má vliv na zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Na dostatečný příjem tohoto vitaminu by měli dbát lidé trpící onemocněním jater a poruchami vstřebávání tuků. Doporučená denní dávka vitaminu E je 10-20 mg, krátkodobě při nedostatku lze dávku zvýšit na 400 mg.

Nejbohatším zdrojem tohoto vitaminu jsou pšeničné klíčky, dále pak rostlinný olej, ořechy, slunečnicová a sezamová semena, vaječný žloutek, sójové boby, celozrnná mouka a výrobky z ní, zelenina - fazole, brokolice, špenát, růžičková kapusta.
Vitamin E je narušován teplotou (horkem a mrazem), kyslíkem a průmyslovými metodami zpracování potravin. Ve zmrazených nebo konzervovaných potravinách může zůstat jen 5 % vitaminu E. Také dlouhým skladováním potravin dochází k porušení účinnosti tohoto vitaminu. Éčko patří mezi jeden z nejméně toxických vitaminů, takže konzumací potravin, jež jej obsahují, se nemůžeme předávkovat. Močí a stolicí se vyloučí 60-70 % vitaminu E přijatého potravou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.