Kód pojišťovny

Tělo si řekne, co mu chybí

Ilustrační obrázek

Nedostatek vitaminů a minerálů nám může způsobovat řadu zdravotních problémů. Jak ale poznáme  že nám některý chybí? Nejčastějšími příznaky nedostatku jednoho nebo i více vitaminů a důležitých minerálů bývá celková únava, ochablost a snížená obranyschopnost organismu. Dalšími mohou být například krvácení dásní, praskání koutků úst, třepení a lámání nehtů, zvýšené padání vlasů, zhoršení stavu pleti a tak podobně. Signálů je spousta a mohou upozorňovat na nemoc závažnějšího charakteru. Proto je v případě podezření lepší nechat si udělat krevní testy.

Pokud jíme dostatek ovoce, zeleniny, luštěnin, ale také masa, mléčných výrobků, hlavně kysaných, přiměřené množství tuků (některé vitaminy se rozpouštějí právě v nich), neměli bychom mít problémy s nedostatkem vitaminů a minerálů, protože jejich potřebné množství by měl projít příjem z jídla. V případě, že některé potraviny jíst nemůžeme, třeba z důvodu alergie nebo máme specifické stravovací návyky, je vhodné sáhnout po potravinových doplňcích. Totéž platí i při rekonvalescenci po prodělané nemoci, kdy je na nějakou dobu nutné zvýšit dávky vitaminů a minerálů. Také při vyšší fyzické zátěži nebo nadměrném stresu nemusí být příjem ze stravy dostačující.

Zázrak přírody – vitamin C

Vitamin C je vynikající antioxidant, který pomáhá bojovat proti volným radikálům, udržuje vyrovnaný imunitní systém, podporuje vstřebávání železa, chrání před srdečními a cévními onemocněními, před vysokým krevním tlakem.
Při nedostatku vitaminu C praskají kapilární cévy a krev vniká do tkání, což způsobuje modřiny. Dalším příznakem je krvácení dásní při čištění zubů, snížená odolnost organismu, křehkost kostí, chudokrevnost, přibývání na váze, špatně se hojící rány, degenerace svalstva, nespavost, depresivní nálady, neschopnost koncentrace, záněty sliznic, hemoroidy, křečové žíly. Mnohé z těchto průvodních vlastností se u lidí objevují zejména v předjaří a způsobují tzv. jarní únavu.
Při zvýšeném příjmu vitaminu C nebyly zjištěny toxické dávky, avšak je jasné, že jako látka, která je vylučována močovými cestami, se může podílet na tvorbě močových kamenů (oxalátů a urátů). Proto je doporučováno při léčebných látkách přidávat vitamin B6 a hořčík, aby se zabránilo srážení kyseliny šťavelové.

Céčko patří k nejdůležitějším a nejzásadnějším vitaminům, které náš organismus potřebuje pro správné a bezproblémové fungování. Denní dávka pro zdravého dospělého je 60 až 100 mg, může být ovšem zvýšena na jeden až dva gramy u dospělých i dětí s chřipkovým onemocněním, u sportovců a  během pobytu v extrémních klimatických podmínkách. Přijímáme-li méně než 50 mg vitaminu C denně, vystavujeme se riziku infarktu a zkracování délky života.
Je doporučováno zvýšit dávky vitaminu C při užívání acylpyrinu, protože ten urychluje vylučování tohoto vitaminu z organismu až trojnásobně. Větší potřebu vitaminu C mají staří lidé, neboť jejich organismus dokáže stále méně využívat kyselinu askorbovou.

Ten, kdo často konzumuje alkohol, by neměl zapomínat na vitamin C, protože játra ho potřebují k vyloučení alkoholu z krve. Čím nižší je hladina vitaminu C v krvi, tím déle trvá otrava. Také kuřáci by měli přijímat více vitaminu C, neboť vykouření jedné cigarety může zničit až 120 mg vitaminu C.
V průběhu silné emoce, při velkém nervovém vypětí dokážeme spálit až 2 000 mg vitaminu C. Zvýšenou potřebu céčka mají těhotné ženy – asi o 30 %, kojící ženy asi o 60 %, ale také ženy, které užívají antikoncepční tablety.

Denní potřebu vitaminu C pro dospělého zajistí například porce růžičkové kapusty nebo brokolice, půlka čerstvé červené papriky, jeden větší kedluben, 1-2 pomeranče, 1 kiwi, miska jahod, hrst černého rybízu, sklenice čerstvé vymačkané pomerančové šťávy nebo šípkový čaj.

Vitamin C lze získat i ve formě klasických tablet, tablet s prodlouženým účinkem, šumivých tablet, pastilek, sirupu, žvýkaček a různých cukrovinek.

B-komplex

Vitaminy skupiny B jsou obecně známy jako B-komplex. Většina těchto vitaminů slouží v těle jako tzv. koenzymy. Bez jejich přítomnosti by nemohly správně fungovat enzymy zodpovědné za uvolňování z živin. B-komplex označuje osm vitaminů B a každý z nich má specifický přínos pro lidský organismus. Jejich fungování je vzájemně provázané a, a proto je vhodné užívat je společně.

Tyto ve vodě rozpustné vitaminy jsou z těla vylučovány močí, a proto je nutné je stále doplňovat – jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu. Ovlivňují činnost nervové soustavy, podporují fungování mozku, ale také pomáhají udržovat zdravou pokožku, nehty i vlasy. Nedostatek vitaminů skupiny B způsobuje únavu, vyčerpání, neschopnost soustředit se, větší sklon k infekcím a také kožní problémy. Například vitamin B6 je důležitý pro zpracování bílkovin a pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu. B12 se podílí na tvorbě červených krvinek, obměně buněk a účastní se přeměny živin na energii.

Vitamin B1 (byl objeven jako první – thiamin) se v organismu neukládá a jeho zásoba stačí na 4-10 dnů. Musí být pravidelně dodáván, neboť organismus vylučuje nespotřebované množství močí. B1 se podílí na metabolismu sacharidů – hraje důležitou roli při jejich přeměně na glukózu, což je jediný typ cukru, který může tělo přeměnit na energii.
Jedním z projevů nedostatku tohoto vitaminu je „slabý žaludek“. Vitamin B1 také stabilizuje chuť k jídlu, již jeho mírný nedostatek vyvolává chuť na sladké, což bude zajímat ty, kteří chtějí zhubnout. Tento vitamin se někdy nazývá „duševní vitamin“, neboť má příznivý vliv na nervový systém a duševní výkon. Pokud jste emotivně nestabilní, popudliví, přehnaně reagujete na stresy a deprese, pravděpodobně máte nedostatek tohoto vitaminu. Nedostatek tohoto vitaminu způsobuje mimo jiné i nespavost provázenou stavy melancholie a bolesti hlavy. Při kvalitní přirozené stravě by nedostatek tohoto vitaminu neměl nastat. Jeho dlouhodobější nedostatek má za následek vznětlivost, zvýšené vnímání hluku, necitlivost v rukou a chodidlech, chudokrevnost, nízký krevní tlak a poruchy trávení.

O vitaminu B2 se říká, že je motorem našeho života. Je důležitý k tvorbě látek (kolafaktorů), které jsou nezbytné pro přeměnu a produkci energie z bílkovin, tuků a sacharidů. Nedostatek tohoto vitaminu v našem organismu snižuje množství energie, což má za následek únavu a pocit vyčerpání.
Tento vitamin je důležitý pro sítnici oka, podporuje jasnější vidění a spolu s vitaminem A zlepšuje noční vidění. Jeho nedostatek se projevuje zarudnutím očí, záněty spojivek a očními katary. Slzící oči v důsledku námahy, při níž dochází k prokrvování rohovky, jsou přičítány právě nedostatku vitaminu B2. tento vitamin hraje důležitou roli v prevenci šedého zákalu. Vitamin B2 je důležitý i pro sportovce, neboť pomáhá zvyšovat výkonnost. Lidé s dobře vyvinutým svalstvem mají potřebu tohoto vitaminu větší než lidé slabší tělesné konstrukce.
Nedostatek tohoto vitaminu je obtížně stanovitelný, ale jeho jasným projevem jsou bolavé a citlivé koutky, šupinatá vyrážka na nose a na bradě, trhlinky na bradavkách kojících žen a únava.

Vitamin B3 (niacin) je vitaminem mentální a nervové rovnováhy, odstraňuje výkyvy v náladách a je nezbytný k dobré činnosti mozkových buněk. Někdy se mu také říká vitamin optimismu. Dnes se vitamin B3 používá jako podpůrný lék při léčbě nervového systému a odstraňování depresí a vysoké dávky se využívají při léčbě schizofrenie (společně s vitaminem C a stravou bohatou na bílkoviny). Projevem nedostatku tohoto vitaminu je nespavost, drsná pokožka, zánět sliznice dásní a citlivé dásně, zarudlý jazyk, brzká únava, poruchy paměti, závratě, bolesti hlavy, ztráta chuti k jídlu, váhový úbytek a průjmy.

Vitamin B4 (kyselina listová) může být důležitým faktorem zabraňujícím vzniku infarktu myokardu. Jeho nedostatečný příjem může riziko vzniku srdečních chorob zdvojnásobit až ztrojnásobit. Je prokázáno jeho preventivní působení proti mozkové mrtvici. Těhotné ženy mají zvýšenou potřebu kyseliny listové. Při početí a v prvních třech měsících těhotenství může nedostatek kyseliny listové vyvolat u plodu nenapravitelné škody, neboť v té době se u embrya vytvářejí základy budoucí nervové a kardiovaskulární soustavy. Dostatečný příjem kyseliny listové snižuje riziko vážných vrozených poruch včetně rozštěpu patra a páteře.

Pro vitamin B5 se více používá název kyselina pantotenová. Název je odvozen z řeckého slova „pantothen“ a znamená ze všech stran či všude.  Kyselina pantotenová působí na konce periferních nervů a tím pozitivně ovlivňuje peristaltiku střev a napomáhá vyprázdnění. V kombinaci s dalšími vitaminy skupiny B může být účinným prostředkem při poruchách trávení. Kyselina pantotenová pomáhá u pacientů s poruchou funkce střev (střevní atonie) a střevní ochablosti, působí proti nadýmání, zácpě a má vliv na celkové zlepšení funkce střev.
Nejrozšířenější civilizační chorobou je vysoká hladina cholesterolu v krvi – je prokázáno, že kyselina pantotenová v léčebných dávkách zabraňuje ukládání škodlivého LDL cholesterolu v krvi na cévních stěnách a zvyšuje podíl HDL – takzvaného prospěšného cholesterolu.

Koncentrace kyseliny pantotenové je v mozku velmi vysoká. Doplnění její hladiny může již za 24 hodin řádně osvěžit mozek, odstranit neschopnost soustředění, potíže s učením a lehké depresivní nálady.
Kyselina pantotenová se podílí na produkci kortikoidů, jako například kortizolu. Tyto látky pomáhají odbourávat tuk z tukových polštářků. Kyselina tak nepřímo napomáhá při hubnutí a na druhou stranu její nedostatek přispívá k obezitě. Dalším úkolem kortikoidů je tlumit záněty v těle a pomáhat při stresových situacích.

Nedostatek kyseliny pantotenové se vyskytuje vzácně, neboť tento vitamin je v potravě bohatě zastoupen. Dlouhodobější nedostatečný příjem snižuje hladinu cukru v krvi a způsobuje únavu, malátnost, svalové křeče, bolestivá chodidla a citlivé paty, slabost, skřípání zubů v noci, bolesti hlavy. Také redukuje uvolňování adrenalinu, což je hormon, který potřebujeme k překonávání stresových situací. Nedostatek může způsobit poruchy trávení, nevolnost, bolestivé křeče a stálý neklid.
Nejbohatším zdrojem je mateří kašička, pivovarské kvasnice, pekařské droždí, vnitřnosti, ryby, drůbež, slunečnicová semena, sója a arašídy.

Ženský vitamin

Vitamin B6 je důležitý pro zpracování bílkovin a kladně ovlivňuje nervovou soustavu.
Vitamin B6 je vlastně skupina substancí –pyridoxin, pyridoxal a pyridoxamin, které mají podobné složení a působí společně. Tento vitamin má především funkci koenzymu, tedy látky, která pracuje v souladu s enzymy k urychlení chemických reakcí v buňkách. Je to velmi složitý vitamin, který je synergický s mnohými minerály. Jeden bez druhého může vyvolat vážné zdravotní problémy.

Nedostatek tohoto vitaminu může vyvolat tiky, třes, podrážděnou pokožku, akné, záněty kůže, přecitlivělost na slunce, padání vlasů a zvracení, dále hypoglykemii, zvýšenou hladinu cholesterolu, chudokrevnost, revmatismus, neschopnost učit se, vyčerpanost, podrážděnost a únavu.
Vysoké dávky vitaminu B6 (nad 2 g) mohou vyvolat poruchy nervového systému. Příznakem při předávkování je noční neklid. Nadbytek vitaminu B6 může vyvolat nedostatek zinku a hořčíku. Diabetici a lidé trpící Parkinsonovou chorobou musí brát vitamin B6 pod lékařským dohledem.

Tomuto vitaminu se někdy říká „ženský vitamin“, protože mnohé ženy pociťují úlevu od potíží před či po menstruaci (změny nálady, otoky, návaly) při užívání vitaminu B6. Ženy v přechodu by měly myslet na pravidelný přísun tohoto vitaminu, aby zabránily rozvoji osteoporózy. Mnoho léků, které předepisují lékaři v těhotenství proti ranním nevolnostem, obsahuje vitamin B6.

Pro své vlastnosti, které napomáhají metabolismu, je vitamin B6 užitečný při redukčních dietách. Nelze-li dosáhnout úbytku na váze, může pomoci podávání vitaminu B6. Diety a odtučňovací kúry mohou mít za následek snížený příjem tohoto vitaminu a mohou se projevit i některé projevy jeho nedostatku (viz výše).
Vitamin B6 udržuje rovnováhu mezi sodíkem a draslíkem, což je důležité pro srdce a nervy, ale i pro sportovce. Úkolem vitaminu B6 je tvorba obnova svalů a dalších tkání a uvolňování glykogenu z jater, pokud svaly potřebují energii.

Nejbohatším zdrojem tohoto vitaminu jsou pivovarské kvasnice, pekařské droždí, melasa, pšeničné otruby a klíčky, celozrnná mouka, slunečnicová semena, drůbež, ryby (treska, tuňák), játra, vejce, neloupaná rýže.

Vitamin pro krásu

Vitamin B7 (biotin) působí proti cukrovce – upravuje hladinu cukru v krvi a chrání před diabetickým poškozením nervů v rukou a nohou, vyvolávajícím brnění a sníženou citlivost. Biotin udržuje naši pokožku a pleť svěží, podporuje její pružnost a zdravý vzhled. Dostatečná dávka tohoto vitaminu také upravuje kvalitu lomivých, křehkých a třepivých nehtů. Biotin má významný vliv na kvalitu vlasů, dodává jim lesk, zpomaluje šedivění a vypadávání vlasů a omezuje tvorbu lupů.

Nedostatek biotinu je vzácný, neboť ho produkují střevní bakterie. Při narušení činnosti střevní mikroflóry (například antibiotiky) se může projevit nedostatek biotinu – červenání a šupinatění kůže, ekzémy, hnědnutí pokožky, bolest svalů a ztráta svalové hmoty, nadměrná vyčerpanost, nechutenství nebo porucha metabolismu tuků. Kojenec je náchylnější k zánětům kůže.

Vitamin pro náš mozek

Vitamin B8 neboli cholin je klíčovou složkou mozkové chemické látky acetylcholinu, který hraje významnou roli v řízení paměti. Zvyšuje schopnost učit se a pomáhá zlepšovat paměť u lidí postižených Alzheimerovou chorobou s totální zapomnětlivostí a rozpadem osobnosti.
Nedostatek cholinu může mít za následek zapomnětlivost, neschopnost koncentrace, ustrašenost, poruchy spánku, bolesti hlavy, krvácející žaludeční vředy, vyšší sklon ke stresu, výpadky paměti, poruchy srdečního rytmu, poruchy činnosti ledvin a metabolismu tuků. Chronický nedostatek způsobuje steatózu (ztučnění jater).

Cholin je obsažen v pivovarských kvasnicích, pekařském droždí, játrech, rybách, luštěninách, vnitřnostech, vejcích, obilných klíčcích, zelí, kapustě, květáku.

Supervitamin B12

Vitamin B12 je název pro látky podobné chemické struktury, označované společným názvem kobalamin. Tento vitamin je rozpustný ve vodě a je vůbec jedinou živinou obsahující kobalt nepostradatelný pro život. Tohoto vitaminu potřebuje člověk za celý život množství velké asi jako je zrnko obilí, ale jeho účinek na organismus je obdivuhodný.

Vitamin B12 je nositelem životní energie. Podle nových poznatků vede nedostatek vitaminu B12 k úbytku karnitinu. Tato látka „vyhledává“ molekuly tuku v krvi a transportuje je k oxidaci, tedy k získávání energie. V současné době využívají lékaři doplňky a injekce s vitaminem B12 při léčbě řady obtíží, které souvisejí s nedostatkem energie, trvalým vyčerpáním a únavou.

Hodnoty vitaminu B12klesají s věkem a je prokázáno, že asi 20 % starších lidí trpí nedostatkem tohoto vitaminu. V organismu se vstřebává dosti komplikovaně. U starších lidí je zhoršeno jeho vstřebávání  kvůli nedostatečné činnosti žaludeční sliznice.

Vitamin B12 je nezbytný pro růst a vývoj, působí proti zhoubné anemii a napomáhá tvorbě červených krvinek. Nedostatek vitaminu vede k poruchám nervové činnosti od ztráty paměti až po paralýzu a roztroušenou sklerózu. Provází ho i únava, deprese, svalová slabost, podrážděnost, dechová nedostatečnost, pálení jazyka, žaludeční potíže spojené s nespavostí, tuhost a bolesti v zádech.

Vitamin B12 je obsažen v živočišných potravinách. Nejvíce ho obsahují syrová hovězí a kuřecí játra, sardinky, makrela. S výjimkou výrobků z kvašené sóji zvaných tempeh a miso z kysaného zelí se nenachází v žádné jiné potravině rostlinného původu. Některé mořské řasy mohou obsahovat vitamin B12 mikrobiálního původu, který může vegany chránit před jeho nedostatkem.

Málo slunce

Podle různých studií více než polovině lidí v civilizovaných zemích chybí vitamin D, a to překvapivě i v létě. Tento vitamin je jediný, který si naše tělo syntetizuje prostřednictvím slunečního UV záření. Lidé ale dnes daleko více pracují v uzavřených místnostech nebo jsou doma, kam se sluneční světlo nedostane. K získání dostatečného množství vitaminu D přirozenou cestou stačí normálnímu typu pleti 10 až 15 minut denně na sluníčku bez opalovacího přípravku. Tato doba není pro organismus nebezpečná, ani co se týká rakoviny kůže nebo případného spálení nechráněné pokožky.

Základní funkcí tohoto vitaminu je regulace hladiny vápníku a fosforu v krvi, čímž pomáhá při stavbě kostí a zubů a působí proti osteomalácii a osteoporóze. Bez vitaminu D nemůže organismus vstřebávat z potravy ani potravinových doplňků dostatečné množství vápníku. Jsou-li hodnoty vápníku v krvi nízké, tělo odebírá vápník z kostí, a tím pokrývá potřebu tohoto minerálu pro svaly, srdce a nervy. To má za následek ztrátu kostní hmoty a řídnutí kostní tkáně, což zvyšuje riziko zlomenin. Vitamin D se hromadí v organismu. Když slunce svítí, shromažďujeme tento vitamin v těle až do zimy, kdy nepřijdeme do styku s ultrafialovými paprsky. Během zimy jsou tyto zásoby zpotřebovány a na jaře je nahromaděné množství vitaminu vyčerpáno. V této době také dochází nejčastěji ke zlomeninám.
Rovněž lidé s onemocněním dásní potřebují dostatečné množství vitaminu D, neboť může zabránit postupujícímu úbytku kostní hmoty v čelistech, která je důležitá pro upevnění zubů.

Vitamin D souvisí i s řadou dalších závažných onemocnění. Jeho dostatek je důležitý pro pacienty s rakovinou i roztroušenou sklerózou. Na to, že máme málo vitaminu D, nás mohou upozornit i potíže se zrakem, s dásněmi a zuby, problémy se svaly a také „ s nervy“ – když jsme podráždění, depresivní a nadměrně pesimističtí, může být z viníků nedostatek vitaminu D.

Dodávat ho organismu v patřičném množství není složité, stačí pobyt na slunci v přiměřené míře, konzumace ryb, jater, mléčných výrobků a rybího tuku.
Přesné množství doporučené denní dávky vitaminu D nebylo stanoveno. Schopnost těla tvořit vitamin D však klesá s věkem a v severských zemích není dost slunečního záření. Ale příroda to skvěle zařídila – kdo má světlou pleť, může absorbovat 50-73 % slunečního světla, zatímco ten, kdo má tmavou pokožku, využívá jen 3-36 %. Bílá pokožka má mnohem větší schopnost absorpce a chemické syntézy vitaminu D než pokožka tmavá.
Nadměrným sluněním nemůže vzniknout nadbytek vitaminu D, neboť organismus se dokáže přebytečného vitaminu D ze slunečního záření zbavit. Velké dávky z potravinových doplňků mohou působit při dlouhodobém užívání problémy, neboť přebytek se z těla nevylučuje a mohou se objevit bolesti hlavy, ztráta chuti k jídlu, stálá žízeň, nevolnost a zvracení.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.