Kód pojišťovny

Nemoc králů

Ilustrační obrázek

Dna je metabolické onemocnění, při němž se v krvi postiženého jedince vyskytuje nadměrná hladina kyseliny močové. Ta se usazuje v kloubech, kde krystalizuje a vyvolává zánět. Nejčastěji jsou příčinou zvýšené hladiny kyseliny močové látky puriny, které obsahuje strava bohatá na bílkoviny, zejména maso a mořské plody. Je ale nesmyslné přestat jíst maso jen proto, abychom neonemocněli. Navíc je riziková jen nadměrná konzumace masa. Musíme vzít v potaz i jiné faktory – dědičnost a pohlaví.
Zdravotní statistiky zaznamenávají tuto nemoc až u deseti procent populace, častěji postihuje muže po čtyřicítce, kteří trpí nadváhou nebo obezitou. Po menopauze přibývá i nemocných žen.
K dalším faktorům,  které mohou přispět ke vzniku onemocnění, patří také nedostatečný pitný režim, málo pohybu, vysoký cholesterol a tuk v krvi, stres, některé druhy léků, alkoholismus a onemocnění ledvin.

Dříve než po čtyřicítce se onemocnění projevuje málokdy. Na druhou stranu pravděpodobnost výskytu v rodině je asi pětinová. U většiny nemocných nelze spouštěcí moment zjistit. Vyvolat jej může infekce (třeba i chřipka), stress nebo přemíra jídla, které obsahuje maso a alkohol. Důvodem může být i nějaké poranění nebo chirurgický zákrok.  Při prvním záchvatu dny je obvykle postižen jen jeden kloub, a to zejména právě palec u nohy. Jestliže přijde opakování, zvyšuje se pravděpodobnost, že bude zasaženo více kloubů. Ačkoli máte v krvi nadměrné množství kyseliny močové, nemusí se u vás onemocnění vyvinout – to nelze předvídat. U některého nemocného k zánětu kloubů a rozvoji onemocnění dojde, u jiného nikoli. Rozhodně ale nic nezkazíte tím, když budete jako preventivní opatření dodržovat dietu.

Dna patří k onemocněním, která jsou celoživotní. Nelze ji vyléčit, je jen možné zmírnit její projevy. Léčí ji revmatolog nebo praktický lékař. Pokud má lékař podezření na onemocnění dnou, odebere pacientovi moč a krev pro zjištění hladiny kyseliny močové. Základem léčby je dieta, která z jídelníčku vyloučí rizikové potraviny. Při akutních zánětech lékař předepisuje protizánětlivé léky, léky na snížení hladiny kyseliny močové v krvi v kombinaci s dalšími, které podporují její vylučování. Případně i proti bolesti.

Proč zrovna „nemoc králů“? Je pravda, že k onemocnění dnou neboli podagrou či pakostnicí může přispět zvýšená  spotřeba masa a konzumace alkoholu. A ty byly v minulosti dostupné jen velmi majetným vrstvám, šlechticům a králům.

Projevy onemocnění

Když krystalky kyseliny močové pomalu poškozují tkáně kloubů, nevíme o tom. Bolest přichází znenadání a hlavně v noci. Provází ji otok, který bývá zarudlý a citlivý na dotek. Obvykle nejprve bolí palec u nohy, pak kotník a koleno. Výjimkou ale nejsou ani záněty jiných kloubů. U některých nemocných se přidává horečka, bývají malátní nebo mívají zimnici. Po několika dnech či týdnech se vše uklidní a bolest zmizí. Máme pocit, že jsme zdraví, ale není to pravda. Další záchvat může přijít kdykoli – brzy nebo po několika letech. Existují ale pacienti, u kterých jsou problémy velmi časté a po čase je již provázejí trvale. Zpravidla platí, že čím je pacient mladší při první atace, tím vyšší frekvenci záchvatů lze očekávat. Není ale možné z toho dělat pravidlo.

Dnu nemůžeme ignorovat – může být důvodem dalších trápení; například pálení žáhy, nadýmání, průjmů, pálení v konečníku, onemocnění močových cest a ledvin, bolestí hlavy a svalů. Záchvaty dny trvají několik dnů, maximálně týdnů. Nejhorší je to však hned první den, pak bolest slábne a příznaky pomalu mizí.

Maso se pro vysoký obsah purinů z jídelníčku nemocného vylučuje. Na druhou stranu není maso jako maso, a proto se obecně nedoporučují jen některá – hlavně vnitřnosti, brzlík, aromatická masa ze zvěřiny, sardinky. Podstatné je také množství snědeného masa a jeho úprava. Běžná porce jedenkrát denně by neměla být problém. Eliminovat byste měli i silné vývary a masové omáčky. Také uzeniny byste měli jíst jen  s mírou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.