Kód pojišťovny

Pánevní dno

Ilustrační obrázek

Tvoří spodinu malé pánve, podporu pro pánevní orgány a zodpovídá za vyprazdňování moči, kvalitu sexuálního života a ovlivňuje otěhotnění. Pánevní dno je relativně složitou strukturou v oblasti pánevního východu. Pokud máme pánevní dno funkční a zdravé, umíme ho kvalitně aktivovat ve správnou dobu (zatnout a relaxovat). Tyto svaly pracují zejména v situaci, kdy to zrovna nečekáme (např. při chůzi). V důsledku hormonálních změn, sedavého zaměstnání, nadmírou fyzické zátěže dochází v oblasti pánevního dna k mnohým změnám. Pokud je pánevní dno ochablé, dojde k jeho nekontrolovatelnému uvolnění.

Porušená funkce pánevního dna

Jedná se o celostní problém, na který může mít vliv celá řada faktorů, a proto by měl být tento problém řešen komplexně, protože se nejedná pouze o problém gynekologický. Svaly pánevního dna ovlivňují vznik nebo zhoršení funkčních poruch motoriky. Špatná aktivace těchto svalů má vliv na strukturální poruchy. Mezi nejčastější dysfunkce patří inkontinence moči a stolice a sestup pánevních orgánů. Mezi další zdravotní potíže, které bývají spojovány s poruchou funkce pánevního dna patří neplodnost, bolesti v oblasti pánve, kostrče a křížové kosti nebo bolestivá menstruace.

Vyšetření pánevního dna

Mezi základní vyšetření patří anamnéza, kdy lékař získává potřebné informace týkající se zdravotního stavu a navazuje tak první kontakt mezi ošetřujícím a nemocným. Dále se provádí palpační vyšetření pánevního dna a v rámci kineziologického vyšetření se věnuje zvýšená pozornost jizvám, kloubní pohyblivosti a napětí ve vazivu. V případě dysfunkce pánevního dna dochází často ke změnám v postavení pánve (různé zešikmení apod.).

Limbický systém

Limbický systém společně se správnou funkcí lymfy a krve hraje podstatnou roli pro správnou funkci pánevního dna. Dále ovlivňuje práh vnímání bolesti, propojením přes hypotalamus ovlivňuje činnost autonomního nervstva. Neúměrná psychická zátěž spojená se stresem vede k dysfunkci limbického systému. Kvalitu pánevního dna ovlivňuje těhotenství, způsob porodu, vzniklá jizva po císařském řezu, porodní komplikace apod. Jakákoli dysfunkce v oblasti pánevního dna ovlivňuje kvalitu života ženy.

Inkontinence

Nechtěný a nekontrolovatelný únik moči při zakašlání nebo kýchnutí patří mezi klinické příznaky inkontinence moči. K úniku moči dochází často při běhu, chůzi nebo zvýšené námaze. Tyto potíže se netýkají pouze starších žen, ale také i mužů i žen v kterémkoliv věku.  U žen se může objevit nejčastěji po porodu nebo při velkém váhovém přírůstku.

 

Stresová inkontinence

Projevuje se únikem moči při tělesné zátěži. Moč uniká v důsledku zvětšeného nitrobřišního tlaku (při kašlání, kýchání, poskoku). Tyto potíže mohou vzniknout v důsledku poruchy vaziva (často vrozené dispozice)nebo poruchou svaloviny. Podstatnou roli hrají také hormonální změny, úrazy, kouření a obezita.

Hyperaktivní močový měchýř, bolestivá menstruace

Projevuje se častým a silným nucením močení, dále také nočním močením. Nucení je velice silné a dochází k nechtěnému úniku moči. Určitá bolest nebo spíš tlak je během menstruace běžný, díky procesům, které probíhají v děloze. Velmi bolestivá menstruace však v pořádku již není.  Z důvodu napětí celého těla v důsledku různých stresových situací dochází také ke zvýšenému napětí pánevního dna.

Pokles pánevních orgánů

Při správné poloze pánevního dna hraje důležitou roli postavení pánve, napětí pánevního svalstva a stabilita posturálního systému. K poklesu pánevních orgánů většinou dochází při poruše vaziva a žena tak pociťuje odchylku v postavení pánevních orgánů. Typickým příznakem je pocit tlaku v intimních partiích. Ke zhoršení stavu dochází především vlivem působení gravitace a při zvýšeném nitrobřišním tlaku.

Posilování a uvolňování

Jestliže je nutná terapie pánevního dna, doporučuje se kromě posilování daných svalů také uvolnění přetížených svalů. Podstatou práce s pánevním dnem je uvědomit si ho, což může být zpočátku velmi náročné, ale postupným nácvikem to lze zcela bez problémů zvládnout.

Funkční sterilita

Neplodnost bez zjevných objektivních příčin je označována za funkční sterilitu. Jedná se o dysbalanci v oblasti pohybového aparátu a psychiky. Problémy se netýkají hormonálních poruch, zánětů ani srůstů v oblasti pánevního dna. Zpravidla se vyskytuje nerovnováha v oblasti koordinace svalů, pánevního dna, břišního svalstva a svalstva podél páteře a bránice. Jednou z možných příčin funkční sterility u žen je zvýšené napětí nebo chronické přetížení a v důsledku toho dochází ke špatné cirkulace krve a lymfy. Tato problematika je také ovlivněna bránicí.

Ošetření jizev

Veškerým jizvám bychom měli dávat zvýšenou pozornost a pečovat o ně. Součásti rehabilitace je také instruktáž, jak o jizvu pečovat. Může se jednat o aplikaci tejpů, jemné masáže nebo terapie pomocí tzv. „suché jehly.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.