Kód pojišťovny

Pomoc při chřipce a nachlazení

Ilustrační obrázek

Chřipka patří mezi nejčastější virové onemocnění dýchacích cest.

Často se může vyskytovat epidemicky, kdy bývá postiženo zhruba 30% populace. Epidemie se nejvíce vyskytuje v zimních měsících, protože jsou ideální podmínky pro její šíření, tj. vlhké a znečištěné ovzduší, organismus je oslabený a náchylnější k nachlazení. Existují tři typy chřipkového viru: A, B a C. Za rozvojem epidemií stojí nejčastěji vir typu A. Virus se zpravidla nachází v malých kapičkách mlhy a vlhkosti. K přenosu dochází kýcháním, kašláním, líbáním nebo kontaktem s infikovanými předměty.

Příznaky chřipky

Mezi typické příznaky chřipky patří zimnice, únava, malátnost, horečka (38-40°C), silné bolesti hlavy a svalů, pálení očí a nechutenství. Tyto projevy se objevují zpravidla mezi 48-60 hodinami po infikování a ve většině případů se neobjeví najednou, ale postupně. K ústupu horečky dochází po dvou až třech dnech, avšak únava a kašel může přetrvávat po delší dobu.

Léčba

Jestliže nemáme diagnostikovanou přidruženou bakteriální infekci, neměli bychom užívat antibiotika, protože ta neřeší vzniklý problém. Časté užívání antibiotik vede k získání odolnosti bakterií. Důležité je doplnění dostatečného množství tekutin do organismu. Chřipka bývá často spojena s bolestí v krku, a proto se doporučuje také kloktání vincentky.  Zejména v akutní fázi nemoci je důležité předcházet vyčerpání a prochladnutí. V místnosti, kde přebývá nemocný s chřipkou je nutné pravidelně větrat. Dále je vhodné pití bylinkových čajů podporujících pocení. V případě potřeby užít vhodné léky.

Lidové recepty

Mezi oblíbenou rostlinu, která se používá při nachlazení, patří plicník lékařský, který obsahuje řadu cenných látek s protizánětlivými účinky.  Rostlina se používá především při kašli, ztrátě hlasu nebo při bolestech v krku. Dále napomáhá k zlepšení kondice dýchacích cest, rozpouští hleny, ulehčuje problémy s vykašláváním a přispívá ke zdraví dýchacích cest v oblastech, která jsou zatížena průmyslovou výrobou ve velkých aglomeracích.

Viróza

Jako každá jiná nemoc i viróza se projevuje řadou různých příznaků. V počátečním stadiu je nemocnému zima, chvěje se, ale nemá teplou. Tento stav lze ovlivnit potravinami s teplou nebo horkou energií a štiplavou chutí. Potraviny s teplou a horkou energií přispívají ke zmírnění zimnice a potraviny se štiplavou chutí zvyšují pocení. Pokud se u nemocného objeví horečky, potraviny, které jí, by měly mít studenou nebo chladnou povahu. Nemoc se změnila ze studené na horkou, proto by měl nemocný na snížení horečky konzumovat potraviny se studenou nebo chladnou energií, místo potravin s teplou nebo horkou energií. Potraviny štiplavé chuti se konzumují na podporu pocení.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.