Kód pojišťovny

Otužování

Ilustrační obrázek

Otužování je velmi vynikající prostředek pro posílení imunitního systému.

Lidé, kteří se pravidelně sprchují nebo koupou ve studené vodě, jsou daleko více odolnější a vyhýbá se jim nachlazení. V římských lázních se praktikovaly ledové koupele, které později zavedl také zakladatel vodoléčby Vincenz Priessnitz a v Rakousku Sebastian Kneipp. Oba využívali léčivých účinků vody a také pobytu na zdravém vzduchu. Jestliže toužíme po tom, aby otužování mělo dlouhodobé účinky, odborníci doporučují sprchovat se studenou vodou každý den. Otužilci jsou schopni po několika letech pravidelného tréninku koupání v ledové vodě a bez větších potíží zvládají nízké teploty.

Reakce organismu na ledovou vodu

Ledová voda vyvolává v těle prudkou reakci a dochází k aktivaci ochranného mechanismu. S ohledem na to, že sprcha je pouze krátká, nedojde k prochlazení zejména, když se pak dosucha vytřete a promasírujete suchým ručníkem.  Navíc dochází ke stimulaci krevního oběhu i obranného systému. Mezi další pozitivní účinky ledové vody patří určitá forma detoxikace.

Jak začít s otužováním?

Jestliže máme v úmyslu začít s otužováním, musíme si uvědomit, že organismus si na chlad nezvykne hned. Ke změnám pulzu a dechové frekvence přestává zpravidla docházet až po sedmi až čtrnácti měsících tréninku. V domácích podmínkách  můžeme vyzkoušet aplikaci střídavého sprchování pomocí teplé a studené vody.

Jestliže se několik minut sprchujeme nejprve teplou vodou, dochází k prohřátí těla a rychlá studená sprcha pokožku dokonale prokrví. Většinou je dostačující, když se sprchujeme jedenkrát za den, nejlépe ráno po probuzení. V případě intenzivní detoxikace se někdy doporučuje otužování i několikrát denně. Nejprve můžeme s otužováním začít pomocí vlažné vody a až si tělo zvykne, teplotu postupně snížíme. Můžeme také začít sprchováním určitých částí těla a potom postupně přidávat další. Otužovat se mohou i malé děti, ale postup je opatrnější než u dospělých.

Kryoterapie

Jedná se o metodu, která je založená na krátkodobém pobytu v extrémním mrazu. V léčebných programech zejména v zahraničí je tato léčba velmi populární a od roku 2004 je tato metoda již v České republice. Tato metoda se doporučuje zejména při chronických zánětlivých onemocněních pohybového aparátu. Chlad napomáhá ke snížení bolesti a zmírňuje tvorbu otoků. Na kůži se nachází 280 tisíc receptorů, které reagují na změny teplot, z toho 250 tisíc tvoří chladové receptory. Jejich nejvyšší počet se nachází na hlavě, předloktí a na pokožce břicha. Extrémní chlad pomáhá také při léčbě tzv. civilizačních onemocnění, jako jsou bolesti páteře, chronický únavový syndrom, lupénka, ekzémy apod.

Sportovci

U sportovců dochází k rychlejšímu odbourávání kyseliny mléčné, která se ukládá ve svalech. To napomáhá lépe regenerovat různá mikrozranění a přetížené svalové skupiny. Pravidelná návštěva kryokomory vede k vzestupu výkonnosti jedince až o patnáct až dvacet procent. Organismus se totiž naučí lépe hospodařit s energetickými zásobami, které při běžném fungování nevyužívá.

Doporučení odborníků

Před vstupem do kryokomory se klientovi měří krevní tlak. Na první návštěvu lékaři doporučují dvě minuty pobytu a při pravidelných opakováních se doba zvyšuje po třiceti vteřinách. Silnější prokrvení těla je důležité pro zlepšení funkce kloubů a uvolnění kosterních svalů. Zvýšená koncentrace kyslíku v krvi způsobená dýcháním v tak nízké teplotě pak působí pozitivně na prokrvení věnčitých cév a funkci srdce. Navíc dochází k vyplavení endorfinů, tedy hormonů štěstí.

Pro koho je kryoterapie vhodná?

  • Kryoterapii lze absolvovat již od čtyř let věku dítěte
  • Mohou ji absolvovat všichni, kteří se chtějí adaptovat na zvýšenou tělesnou i psychickou zátěž (aktivní sportovci, manažeři apod.).
  • Jedinci trpící civilizačními onemocněními (nadváha, celulitida, bolestivé stavy).
  • Nemocní trpící chronickým zánětlivým onemocněním kloubů a páteře nebo zánětlivým revmatickým onemocněním měkkých tkání a kůže, popřípadě bolestivými stahy kosterních svalů.
  • Stavy vyžadující rekonvalescenci, zejména po operaci velkých kloubů a páteře.

Kontraindikace

Kryoterapie se nedoporučuje těhotným ženám, jedincům s patologickou nadváhou, vysokým krevním tlakem, klaustrofobií, těžkou alergií na chlad, při akutních infekcích a stavech horečky a v jiných případech, kdy lékař podstoupení této terapie nedoporučuje.

Únava organismu

Lidé si dnes velmi často stěžují na ztrátu energie, nevyspání a obecně na stav únavy organismu. Únava, která neodpovídá pracovnímu tempu nebo nevyspání, velice často vychází z nerovnováhy metabolismu a zánětu. Za únavu a ztrátu energie může také konzumace nevhodných potravin, zvýšená spotřeba cukru a kofeinu.

Rafinovaný bílý cukr a ovocný cukr zvyšuje chuť k jídlu, což vede k obezitě. Cukry reagují spolu s bílkovinami v těle a spoluvytváří škodlivé látky, které způsobují zdravotní potíže.

Při řešení problematiky únavy bychom vždy měli jít po příčině vzniku těchto potíží, zlepšit své stravovací návyky a hledat další pomocné metody. Pomoci ke zlepšení stavu a jako doplněk ostatních opatření může být právě kryoterapie.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.