Kód pojišťovny

Stravovací poruchy

Ilustrační obrázek

Poruchy týkající se příjmu potravy představují paradoxně velký problém v ekonomicky vyspělých zemích a společnostech, které jsou velmi orientované na úspěch a výkon. Jedná se o celou řadu onemocnění souvisejících s jídlem a posedlostí po zdraví a kráse. Když k tomu přičteme vliv médií a módních trendů a sociálních sítí, problémy na sebe nenechávají dlouho čekat. Výživa má velký vliv na naše zdraví a pohodu a veškeré dlouhodobé odchylky nebo extrémy přinášejí dříve nebo později zdravotní problémy na fyzické i psychické úrovni.

Anorexie

Anorexie patří mezi poruchy stravování a je pro ni typické zkreslené vnímání vlastního těla nebo jeho jednotlivých částí. Jedinec s touto poruchou se cítí tlustý a je posedlý představou, že musí redukovat příjem potravy. Ve většině případů začíná anorexie redukční dietou a pocitem radosti z rychle se zbavených kilogramů a tento pocit je následně vystupňován podstoupením ještě přísnější diety. Se snižováním hmotnosti se však také zhoršuje celkové zdraví a přichází únava. Anorexie představuje také velkou zátěž na psychiku a je doprovázena stavy přecitlivělosti, extrémní vztahovačností, nízkou schopností koncentrace, depresemi, úzkostí, extrémní přecitlivělostí na chlad atd.

Časté projevy anorexie

  •          Intenzivní strach z tuku.
  •          Nadměrná fyzická zátěž a přehnaná intenzita cvičení.
  •          Popírání potíží, lhaní ohledně přijatého jídla.
  •          Hormonální nerovnováha, absence menstruace.

Bulimie

Neustálé přejídání a vyprazdňování v určitých intervalech. Na začátku je naléhavá potřeba začíst jíst a poté následuje nekontrolovatelné přejídání a jedinec zkonzumuje nadměrné množství kalorického jídla. Později následuje pocit viny a hanby a velkého strachu z tloustnutí. Jako řešení vidí jedinec trpící bulimií okamžité vyprázdnění pomoci zvracení a projímadel a celý cyklus se opakuje.

Časté projevy bulimie

  •          Intenzivní zájem o tělesnou hmotnost.
  •          Opakované epizody přejídání.
  •          Ztráta kontroly nad svým chováním ve fázi přejídání.
  •          Opakované zvracení a užívání diuretik, extrémní redukční diety a nadměrná fyzická aktivita.
  •          Časté otoky ve tváři, velké váhové výkyvy v krátkém čase.

Bigorexie

Patří mezi poruchy, které souvisí s posedlostí vzhledem a osoba je posedlá nadměrným posilováním a cvičením a snaží se konzumovat vysoký příjem bílkovin, užívá různé doplňky výživy a podstupuje náročný kulturistický trénink. Bigorexie se týká žen i mužů a hranice mezi posedlostí a pravidelným cvičením může být mnohdy velmi tenká.

Trojsyndrom sportovkyň

Takzvaný trojsyndrom sportovkyň zahrnuje kombinaci stravovacích poruch, ztrátu menstruace a osteoporózu. Odborné studie poukazují na skutečnost, že trojsyndromem trpí až okolo 60% dívek a žen. Velkým rizikem tohoto syndromu jej osteoporóza.

Osteoporóza

Jedná se o progresivní onemocnění kostí, které je způsobeno úbytkem minerálů. V důsledku tohoto stavu vznikají nepříjemné bolesti, deformace a bolesti nebo dokonce zlomeniny. Nejčastěji dochází ke zlomeninám v oblasti krčku stehenní kosti. Ženy ztrácejí zhruba 15-30% kostní hmoty v období mezi 30. - 50. rokem života.

Příčiny vzniku osteoporózy

  •          Důsledek poklesu hladiny estrogenu a progesteronu u žen v období menopauzy.
  •          Pokles hladiny testosteronu u mužů v období andropauzy.
  •          Zvýšená činnost štítné žlázy a příštítných tělísek.
  •          Důsledek pooperačních stavů nebo zánětlivých onemocnění.
  •           Deficit vápníku, hořčíku, stopových prvků nebo vitaminů D ve stravě.
  •          Nadužívání kávy, soli a sladkých pokrmů, příliš jednostranná strava.
  •          Drastické redukční diety až anorexie.
  •          Nedostatek adekvátní pohybové aktivity.
  •          Dlouhodobé užívání kortikosteroidů.

Úprava životosprávy

V rámci životosprávy odborníci doporučují zvýšit příjem komplexních sacharidů (luštěniny, obilniny, ořechy, zeleninu). Dále je potřeba zvýšit přísun potravin s velkým obsahem biologicky dostupného vápníku: mandle, sušené švestky, lístky pampelišky, tofu apod.

Doporučované jsou také čerstvé a mražené bobulovité ovoce (rybíz, borůvky, maliny, jahody, ostružiny, brusinky apod.). Naopak snížit bychom měli konzumaci kávy, černého čaje, kolových nápojů. Pro hustotu kostí je také důležitá fyzická aktivita silového charakteru (posilování s váhou vlastního těla, cvičení s činkami, gumovými expandéry, fit balonem, cvičení pilates apod.). Výborný je také pravidelný a dostatečný pohyb na slunci, který podporuje tvorbu vitaminu D.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.