Kód pojišťovny

Přelstít metabolismus je snadné

Ilustrační obrázek

Zpomalený metabolismus znamená, že tělo ke svému fungování potřebuje menší množství energie. Pokud tedy přijímáme z jídla větší množství energie, než spotřebujeme, nadbytečná energie se uloží ve formě tukových zásob.
Jak víme, obezita je příčinou mnoha onemocnění - zejména srdečně-cévního aparátu, metabolických onemocnění, postižení pohybového aparátu, onemocnění s hormonálními poruchami. Povzbuzení metabolismu ze zdravotních důvodů je na místě.

Pro urychlení metabolismu jsou vhodné vydatné a výživné snídaně. Přijímat větší množství jídla v první půli dne je pro nás výhodnější. Tělo rychleji zpracovává přijatou energii, především energii přijatou ze sacharidů hned organismus využije na denní aktivity a pohyb. Zatímco čím později ke zklidnění a spánku jíme, máme větší „šanci“, že se přijaté sacharidy uloží do tukových zásob a rozkolísá se nám hladina krevního cukru, která pak ovlivňuje náš pocit sytosti a hladu. Stejně tak náš mozek, který přes noc čerpá krevní cukr pro své fungování, dostane ranním jídlem energii pro své fungování.

Ne každý je po ránu schopný do sebe něco dostat, ale snídat se dá naučit. Můžeme začít malým kouskem banánu, mléčným nápojem nebo jogurtem. Zejména u dětí je dobré tento zvyk zafixovat co nejdříve. Děti, které snídají, mají i lepší výsledky ve škole. Optimální je, když snídaně obsahuje sacharidy a bílkoviny a tvoří zhruba 10-15 procent z celodenního energetického příjmu. Existují ale i lidé, kteří budou zejména při nízkosacharidové dietě profitovat z pozdějšího prvního jídla dne.

Pijte vodu…

Dobrý pitný režim je zásadní pro fungování celého těla, pro svalovou soustavu i činnost mozku. Voda pomáhá urychlit peristaltiku střev a zároveň umožňuje vyplavit škodliviny z těla. Pokud je krev hustší (při nedostatečném zavodnění), bude hůře zásobovat orgány, které pak budou obtížněji pracovat. Dostaví-li se pocit žízně, je to již varovný signál, neměli bychom ho vůbec pociťovat.
Naše ledviny umějí bez obtíží najednou zpracovat asi 250 ml tekutiny, což je asi jedna sklenice. Za jeden den bychom měli vypít 30 ml/kg tělesné hmotnosti. Základem pitného režimu by měla být voda. Zároveň ale platí, že bychom se neměli přepíjet. Pokud vypijeme více než tři litry vody, aniž bychom vyvíjeli zvýšenou tělesnou aktivitu, budeme se cítit těžcí a unavení. Lymfatický systém spolu s ledvinami nestíhají nadbytečnou tekutinu zpracovávat.

Sport na míru

Máme-li málo svalové hmoty, naše tělo energii v klidu nespaluje a metabolismus se stává pomalejším. Vhodným způsobem, jak zrychlit metabolismus, je právě kombinace cvičení pro zvětšení svalové síly pomocí silového tréninku a aerobního cvičení. Aerobní aktivita by měla trvat nejméně 45 minut. Pro zvýšení svalové síly lze využít váhu vlastního těla. Pro procvičování větších svalových skupin cvičíme s větší intenzitou. U menších svalů jsou vhodnější kratší série opakování. Ten, kdo che podpořit metabolismus ke spalování tuků, si musí dát pozor na plavání. V tomto případě musíte plavat nejméně v 25stupňové vodě minimálně jeden kilometr. Ani jízda na kole, pokud se snažíme zhubnout, nemusí přinést vysněný výsledek, je nutná hlavně vytrvalost.

V případě špatně fungující lymfy dochází k hromadění toxinů a výrazně se zpomaluje odvod metabolických zplodin z těla. Hlavní činností lymfatického systému je odvádět z těla látky našemu tělu nepotřebné a škodlivé. Přesáhne-li kapacita těchto odpadních látek naše čisticí možnosti, tělo už není schopné si s nimi poradit a jejich vylučování je obtížné. Obecně platí, že čím více škodlivin musí tělo odbourat, tím více je utlumen a přetížen mízní systém a s ním i metabolismus jako celek. Lymfatický systém můžeme zatížit i provozováním náročné fyzické aktivity, při níž se vyplavuje kyselina mléčná a další odpadní látky, které metabolismus zatěžují.
Chceme-li na ukládání tukových polštářků vyzrát, můžeme vyzkoušet přerušovaný půst. To znamená, že jíme s větším odstupem. V mezidobí mezi jídly nám klesne hladina inzulinu, který přenáší krevní cukr do tukové a svalové buňky. Stačí, když budeme mít odstup od večeře a snídaně 12 hodin. Vynecháme tak večerní mlsání, které aktivuje vyplavování inzulinu a následně ukládání do tukových zásob.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.