Kód pojišťovny

Posezení v práci

Ilustrační obrázek

Podle výzkumů nadměrné sezení přispívá ke kardiovaskulárním onemocněním (což je nejčastější příčina úmrtí), ale třeba i k rakovině či k diabetu. „Běžnými problémy“, s nimiž se setkávají zaměstnanci se sedavou prací poměrně často, jsou bolesti zad, hlavy a zápěstí.

Tomu, aby se těmto obtížím co nejvíce předešlo, může napomoci dodržování ergonomických norem a doporučení v oblasti zdravého sezení. Na to, jak by mělo vypadat pracovní místo, existují podobné normy.

Prvním krokem pro správné sezení je nastavení vaší židle. Posaďte se na ni co nejvíce dozadu a výšku nastavte tak, abyste měli chodidla na zemi, opřená v pravém úhlu, rovnoběžně vedle sebe, mírně rozkročená s kotníkem přímo pod kolenem. Tělo by pak mělo v kolenou i kyčlích svírat pravý úhel (kolena by měla být stejně vysoko jako kyčle nebo o trochu níže).
Nastavte si opěradlo židle tak, abyste měli oporu jak v dolní, tak i horní části zad. V případě potřeby si pořiďte opěrky, které správné sezení podpoří. Hlava by měla být v ose těla nad pánví. Noha by měla být ohnutá několik centimetrů od okraje sedáku – není správné, pokud se sedák zařezává do podkolenní jamky, protože může narušovat krevní oběh v dolních končetinách. Pokud se toto děje, je vhodná židle s mělčím sedákem.
Područky si nastavte tak, aby na nich ruce volně ležely – ramena musí být uvolněná, směřovat dolů a do šířky. Pokud toto nastavení není možné, raději područky odstraňte.
Zásadní je také výška stolu. Ruce by na něm měly volně ležet, když ruka v lokti svírá pravý nebo mírně otevřený úhel (do 110 °C). Pokud je stůl příliš vysoký, hrozí zbytečná zátěž pro ruce a ramena; pokud je nízký, budete se hrbit.

Při umísťování klávesnice je nejdůležitější, aby ruka v zápěstí byla pokud možno v rovině, neohýbala se. Z hlediska postavení do šířky je potřeba umístit klávesnici tak, abyste co nejlépe dosáhli na ty její části, které využíváte nejčastěji; vaše ruce by měly být ideálně volně položené v šíři ramen, nikoli vysunuté do strany. Dostatek pozornosti věnujte i umístění monitoru: pokud je umístěný příliš nízko nebo naopak vysoko, může jeho sledování zbytečně zatěžovat a celý aparát polohující hlavu. Horní hrana monitoru by měla být pět až osm centimetrů nad úrovní očí v poloze klidného sedu. Vzdálenost mezi monitorem a tělem by měla nýt minimálně na délku paže.

Lidé si způsobují bolest páteře a zad převážně špatným několikahodinovým sezením u pracovních stolů. Nesprávné držení těla s vysunutou bradou dopředu, hrbením nebo choulením se do židle vyvolává největší zápřah právě na bedra a krční páteř. Velmi špatný, a bohužel také častý, zejména u žen, je sed s nohou přes nohu, který způsobuje posun v křížokyčelních kloubech a v konečném důsledku špatné postavení pánve a tím i celé páteře.

Jedna věc je správně uspořádané pracovní místo, druhá samotná poloha těla. I na správně nastavené židli můžete sedět tak, že si uškodíte. Například pokud jste zvyklí mít překřížené nohy, utiskujete si tím cévy a nervy a zvyšujete riziko křečových žil a otoků dolních končetin. Jestliže se na židli zhroutíte a vyhrbíte páteř dozadu, koledujte si o bolest zad. Kulatá záda navíc vedou ke stlačení hrudníku a ztíženému dýchání. Stlačit si můžete i žaludek, což přispívá k trávicím problémům.

Rozproudit krev v těle tím, že změníte polohu a tělo trochu rozpohybujete, by mělo být samozřejmostí. Ideálně v intervalu jedné hodiny, a to na pět až deset minut. Při protahování byste měli dělat pozvolné pohyby, které vás nebudou bolet, a vždy cvičit symetricky. Pokud můžete, lehněte si také na pár minut na zem a dejte nohy do zvýšené polohy.
I když máte pracovní místo z hlediska zátěže pro vaše oči nastavené optimálně, je třeba se soustředit na aktuální situaci, zda se nezatáhlo a není tma, nebo naopak zda vás neobtěžuje přímé slunce. Pracujte s nastavením jasu a kontrastu na monitoru. Rozhodně pak nechávejte oči mezi prací odpočinout.

Při vyřizování pracovních záležitostí prostřednictvím mobilního telefonu se zvedněte od stolu a procházejte se po kanceláři nebo po chodbě, pokud je to možné. Za den si tak můžete připsat i desítky minut pohybu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.