Kód pojišťovny

Zdravý dekolt

Ilustrační obrázek

Prsa jsou ozdobou ženského těla, ale ženy by neměly řešit jen jejich vzhled, ale dbát na to, aby byla především zdravá.
Největší hrozbou pro prsa je rakovina – karcinom prsu je u žen nejčastějším nádorovým onemocněním, ročně přibude 7400 nových případů. Pro ženu, která není zatížena rodinnou anamnézou karcinomu prsu, je riziko, že se u ní nádorové onemocnění objeví, přibližně 8 %. Při častějším výskytu v rodině riziko samozřejmě stoupá a nejvyšší je u žen, které jsou nositelkami některé z genetických mutací. Příkladem může být Angelina Jolie – ta si nechala z preventivních důvodů odstranit obě prsní žlázy a vnitřek prsu jí byl nahrazen silikonovou výplní. Tímto zákrokem snížila riziko onemocnění na 4 %. Jinak se celoživotní riziko nemoci s tímto genem pohybuje kolem 60 až 85 %.

Nezapomínat na vyšetření

Stejně jako u jiných typů zhoubných nádorů i v tomto případě platí, že čím dříve se na problém přijde, tím lepší jsou vyhlídky na uzdravení. Slouží k tomu nejen plošné mamografické vyšetření, ale i samovyšetření prsu.
Žena by měla věnovat pozornost všemu, co se v oblasti prsů objeví nově. Je důležité kontrolovat prsy a podpaží pohmatem, zda se neobjevila bulka, ale také si prsy a okolí pečlivě prohlédnout v zrcadle.

Všímat si změn tvaru, změn kůže – například její barvy, charakteru, ložisek na kůži, změn tvaru či povrchu bradavky. Na té se mohou vyskytnout šupinky, může se vtahovat, případně se objeví výtok. Nádorové změny se totiž mohou projevit nejen bulkou, ale také výše uvedenými změnami na povrchu. Velkou váhu také může mít špatný pocit či úporná bolest na určitém místě. Naopak celková bolestivost prsů obvykle neznamená velký problém a spíše souvisí s menstruačním cyklem a hormonální nerovnováhou. Je totiž důležité, kdy si prsy vyšetřujete, protože hladina hormonů může výsledek zkreslovat. Proto je vhodné provádět vyšetření jednou měsíčně po menstruaci, nejlépe 5. až 10. den cyklu, kdy je žláza nejméně ovlivněna hormonálními změnami.
Povrch žlázy ale není dokonale hladký a nějaké nerovnosti lze nahmatat vždy. V období těsně po menstruaci je množství nerovností nejmenší a prsy lze vyšetřit nejlépe.

Pokud si v prsu najdete nový neznámý útvar nebo jinou změnu, navštivte ihned lékaře nebo přímo mamografické centrum. Říká se to snadno, ale nepodléhejte panice, v naprosté většině případů se jedná o onemocnění nezhoubné (vazivové uzlíky, tukové nádory nebo cysty).

Plošný screening

Mamografický screening hradí zdravotní pojišťovny ženám od 45 let, některé pojišťovny již od 40. roku věku. Mamograf naskenuje oba prsy a ukáže, zda se v tkáních neobjevuje něco, co tam nemělo být. Drobné nádory, které jsou odhalené screeningovou mamografií, obvykle postihují pouze prs a jsou velmi dobře léčitelné. Ve většině takových případů žena operací nepřijde o celý prs, ale je odstraněna pouze jeho část. Pacientky se po léčbě vracejí do běžného života velmi rychle a pravidelně docházejí na mamografické kontroly. U nádorů, které jsou rozsáhlejší, agresivnější nebo byly dlouhodobě zanedbávány, je léčba složitější a její výsledek nemusí být uspokojivý. Problémem mohou být nádory v mladém věku, které bývají velmi agresivní a rychle rostou.

Muži jsou výjimkou

Mužská žláza se od ženské sice liší, ale i u mužů se může objevit rakovina prsu. Může jít o nádor vycházející přímo z mléčné žlázy, nebo se v prsu mohou objevit nádory jiného původu, například metastázy. Karcinom u mužů je vzácný, ročně je diagnostikováno asi 15 případů – nejčastěji se to týká mužů mezi 55 až 75 lety. Příznaky rakoviny mužské žlázy jsou shodné se známkami tohoto onemocnění u žen. Jedná se o pohmatový nález tvrdého nebolestivého, jednostranného zduření, které může být provázeno vtažením bradavky nebo krvavým výtokem. U mužů se ale může projevit jiný problém s prsy, a to jejich neúměrné zvětšení, tedy gynekomastie, což je tvorba či nárůst mléčné žlázy u muže. Žláza je pak objemnější, někdy bolestivá. Tyto změny se mohou vyskytovat oboustranně či jednostranně, nejčastěji v souvislosti s hormonální léčbou či léky na snížení krevního tlaku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.