Kód pojišťovny

Zvládnout menopauzu v pohodě

Ilustrační obrázek

K ukončení plodnosti ženy nedojde ze dne na den. Doba, během níž dochází k postupnému vyhasínání činnosti ženských pohlavních orgánů, se nazývá přechod. Období, kterým končí plodnost ženy se nazývá menopauza.

Premenopauza je doba od 40. roku věku ženy do období nepravidelného menstruačního krvácení.
Menopauza – poslední  menstruační krvácení, v širším významu se používá i pro označení obtíží jeden rok před a jeden rok po poslední menstruaci.
Perimenopauza se objevuje rok před a jeden rok po menopauze (v tomto období jsou menstruační cykly nepravidelné).
Postmenopauza začíná rok po poslední menstruaci, v tomto období prožijí současné ženy asi třetinu svého života.
Senium (geripauza) je období po 65. roce věku ženy.

Ženy mají omezený počet folikulů – váčků, ze kterých se během ovulace uvolňuje vajíčko. Postupně přestávají vajíčka dozrávat a žena se stává neplodnou. Cykly bez ovulace, tj. bez uvolnění vajíčka z vaječníku, se začínají objevovat už po 30. či 35. roce věku. To znamená více než deset let před začátkem klimakteria. Ve 45 letech je neplodných již asi 80 procent žen.

Činnost vaječníků

Estrogeny se tvoří ve vaječníku (ve žlutém tělísku v kůře vaječníku) a v placentě. Malé množství estrogenů se však tvoří v játrech, nadledvinách a v prsech. Tři hlavní druhy estrogenů jsou estradiol, estriol, a estron. Po celý plodný život ženy vylučuje podvěsek mozkový hormony gonadotropiny, ovlivňující připravenost vajíček k oplodnění a uhnízdění v děloze. Jak vaječníky stárnou, a vajíček ubývá, snižuje se i produkce estrogenů a odpověď na vyloučené gonadotropiny: zkracuje se celý menstruační cyklus, ubývá ovulací, dochází k nepravidelnostem. Hladiny pohlavních hormonů jsou nakonec tak nízké, že menstruační cyklus nemůže proběhnout.
„Biologický věk“ vaječníků lze zjistit laboratorně, prostřednictvím stanovení koncentrace tzv. antimülleriánského hormonu (AMH). Množství AMH v krvi ženy závisí na počtu vajíček. Díky tomu lze odhadnout, jakou má žena ještě rezervu vajíček. Čím je žena starší, tím méně vajíček má k dispozici a tím je také blíž k menopauze. Test lze využít i pro stanovení předčasné menopauzy. Začne-li ženu trápit některý z klinických příznaků přechodu (poruchy menstruačního cyklu, pocity horka, nespavost), má možnost si nechat laboratorně zjistit, jak na tom s hormony je.

Zdravotní  potíže

Menopauza je rizikovým faktorem z hlediska řady zdravotních potíží:

  •          kardiovaskulární choroby (podle statistik je po menopauze 4x vyšší riziko vzniku)
  •          atrofie a vysušení sliznic pochvy
  •          pokles dělohy
  •          zvýšená náchylnost k vaginálním infekcím
  •          atrofie močové trubice a močového měchýře a s tím související časté močení, inkontinence, bolestivé a obtížné močení a četné močové infekce, potíže s udržením moči, únik moči
  •          osteoporóza
  •          snížení kvality kůže
  •          chronický zánět dásní
  •          potíže se zažíváním, riziko vzniku nádoru tlustého střeva

Za návaly horka v tomto období může chybná regulace průtoku krve cévami. Zažívá je až 70 % žen v perimenopauze. U většiny žen potíže vymizí v průběhu prvních tří až pěti let, bohužel u některých žen přetrvávají až do velmi vysokého věku. Hormony totiž významně ovlivňují látkové výměny v mozku, a proto se jejich nedostatek projevuje i v poruchách spánku. Nespavost se pak vyznačuje obtížným usínáním a přerušovaným spánkem s opakujícím se probouzením. Postupně také dochází ke snižování celkové kvality spaní v důsledku zkrácení jeho hluboké fáze. Výsledkem je pak zvýšená únava a malátnost, kterou doprovázejí  poruchy paměti a soustředěnosti či zpomalené reakce.

Nepříjemné návaly

Proti horkosti příznivě působí produkty ze sóji obsahující rostlinné hormony fytoestrogeny, které částečně kompenzují nevyvážený stav hormonů, pokrmy z červené řepy, bílkoviny a potraviny bohaté na esenciální mastné kyseliny, které jsou významné pro tvorbu hormonů a jsou dobré na nervy. Doporučuje se také zvýšit přísun stravy s vyšším obsahem selenu, který snižuje návaly horka, a vápníku, který obsahují mléčné výrobky, luštěniny, brokolice nebo ryby.
Návaly horka můžete zmírnit konzumací potravin bohatých na vápník a hořčík (sýry) a dále potravin s chladicím účinkem. Podle celostní medicíny to jsou: kuskus a bulgur, sójové produkty, fazolky mungo, hořké listové saláty, rajčata, okurky, cukety, bobulovité ovoce, melouny, jogurty, kefír, tvaroh, řasy sladkovodní i mořské.
V důsledku hormonálních výkyvů se bohužel mění i chuťové preference žen. Na talířích přibývá tučných potravin, masa a omáček, naopak ubývá zelenina a ovoce.

Návaly podporují: bílá mouka a rafinovaný cukr, uzeniny a červené maso, smažené a tučné pokrmy, ostře kořeněná jídla, alkohol nebo káva.
Klesající hladina estrogenu ovlivňuje funkci mozku a nervového systému, což může ovlivnit náladu. Mnohé ženy přepadají černé myšlenky ohledně budoucnosti. Obvyklé jsou chvíle strachu, úzkosti a paniky. Nejde přitom ještě o klasickou depresi, ale nemusí k ní být daleko. Negativní pohled na sebe sama, pocity beznaděje, noční neklid, nervozita a ztráta sebevědomí a pocitu jistoty ženu skutečně mohou k depresi dovést.

Pomoc z přírody i lékárny

Přírodní látky jsou volně dostupné. Rostlinné přípravky sice nejsou tak silné, ale mnoha ženám přinášejí úlevu. Počítejte ale s tím, že jich třeba budete muset vyzkoušet více druhů, než si najdete ten svůj osvědčený.  Fytoestrogeny umějí snížit četnost a závažnost návalů horka, pocení, zlepšují spánek, snižují podráždění a mírní zadržování vody. Mezi přírodní zdroje fytoestrogenů patří lněné semínko, sója, tofu, sezamová semínka, fazolové klíčky, vojtěška – klíčky, česnek, sušené datle a meruňky, mandle, arašídy, borůvky.

V současné době je podávání hormonální substituční terapie střídmější než dříve. K nasazení hormonální léčby  dochází až po vyhodnocení lékařem na základě posouzení celkového zdravotního stavu, gynekologického nálezu a přítomnosti rizik nádorových onemocnění prsu nebo tromboembolické nemoci. Důležité je však podávání těchto přípravků u pacientek s úbytkem kostní hmoty – osteopenií či osteoporózou, kde má substituce významný léčebný i preventivní efekt. K léčbě klimakterických příznaků se doporučuje léčba nízkodávkovými hormonálními preparáty. Obvykle jejich předpisu předchází gynekologické vyšetření včetně cytologického vyšetření z děložního čípku, ultrazvukového vyšetření malé pánve, mamografie pro vyloučení karcinomu prsu, někdy i krevní odběry pro zjištění stavu hormonální hladiny. Součástí vyšetření by měl být rozbor osobní a rodinné anamnézy zaměřený na zjištění zátěže rakoviny prsu, žilní trombózy, vysokého krevního tlaku a onemocnění jater.

Při hormonální substituční terapii (HRT) se ženám dodává jako účinná látka právě estrogen. Největší význam hormonální substituční terapie je její účinnost v prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění a léčby osteoporózy. Při léčbě trvající více než šest let se sníží počet zlomenin obratlů o více než 50 %. HRT také snižuje riziko vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci, stařecké slepoty, kolorektálního karcinomu a příznivě působí na prevenci stařeckého vypadávání zubů. Druhou stranou této léčby je to, že léčba samotnými estrogeny je spojována se zvýšeným rizikem vzniku karcinomu děložní sliznice a prsu – pokud trvá déle než deset let, zvyšuje se toto riziko až o 30 %. Doplní-li se léčba estrogeny o gestageny, riziko vzniku karcinomu endometria a prsu se téměř eliminuje. Během podávání HRT je nutné docházet na častější gynekologické prohlídky včetně mamografie.

Ohrožené kosti

Během menopauzy, kdy hladina estrogenu klesá, naopak doslova skokově vzrůstá úbytek kostní hmoty – rozvíjí se osteoporóza. Stavba kostí se mění, jsou křehčí a zvyšuje se riziko vzniku zlomenin. Typické jsou zlomeniny krčku stehenní kosti, vřetenní kosti v oblasti zápěstí či zlomeniny obratlů. Statistiky uvádějí, že po padesátém roce života trpí téměř polovina žen osteoporózou. Nemoc doprovázejí i bolesti v zádech, hrbení, omezení hybnosti kloubů a sesedání obratlů.

Ještě před blížící se menopauzou by žena měla vědět o všech rizicích pro kosti, které jsou spojené s tímto obdobím jejího života. Všechny ženy s předčasným přechodem by měly být sledovány a včas hormonálně léčeny. To platí i pro ženy po chirurgickém odstranění vaječníků. V léčení již rozvinuté osteoporózy mají ženské hormony velmi důležité místo.

Tvorbu kostní hmoty podporuje pohyb. Hodně choďte (alespoň 20 minut svižné chůze denně), dělejte protahovací cviky. Pozitivní zdravotní přínos má kombinace dynamického pohybu s následným strečinkem, při kterém se tělo a svaly zklidní a protáhnou.

Pozor na cévy

Hormony mají důležitou vlastnost, která spočívá v ochraně srdce a cév. Přechod tak s sebou přináší i zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pohlavní hormony příznivě působí na průtok krve tepnami, které využívají srdeční sval. Pokud tedy dojde v období přechodu k úbytku jejich hladiny, zvýší se také riziko choroby srdce a cév. Infarkt nebo cévní mozková příhoda se pak ženám nepřestávají vyhýbat. Tomu však lze do jisté míry předejít dodržováním zdravé životosprávy.

Problém se může objevit i s křečovými žilami. Uvnitř žil máme zpětné klapky, které se nazývají žilní chlopně. Když dostatečně nefungují, krev se městná a žilní tlak se zvyšuje. Dolní končetiny otékají a žíly se pak dále rozšiřují. Pouze po důkladném lékařském a přístrojovém vyšetření pomocí duplexní sonografie je možné navrhnout a přistoupit k vhodnému léčebnému postupu. Léčba je rozdělena na konzervativní (kompresní punčochy a užívání venofarmak) a chirurgickou – liší se vždy podle toho, v jakém stadiu onemocnění je.

Také kůže se v menopauze více vysušuje a občas svědí. To je také důsledek poklesu estrogenu. Pokud žena měla předtím kůži mastnou, dá se to ještě přežít. Suchost kůže je způsobena její neschopností zadržovat vodu. Vrásky a pupínky jsou způsobeny ztrátou kolagenu. Během prvních pěti let menopauzy dochází ke ztrátě 30 % kolagenu. Poté se jeho úbytek ještě zrychlí. V důsledku nedostatku estrogenu strádá žena pocitem suchých, zapálených a podrážděných očí.

Nebezpečí inkontinence

Kvůli úbytku estrogenu v organismu dochází ke ztenčování sliznice měchýře a močové trubice. Tím se stávají náchylnější k infekcím. U velkého procenta žen přibývají potíže s počínající inkontinencí, které jsou způsobeny jednak pozvolným poklesem pánevního dna, jednak ztenčením a ochabnutím vaziva stěn močového měchýře. S nedostatkem estrogenů souvisí také intenzivnější potřeba močení, doprovází ji silné nutkání, časté noční močení, únik moči či bolesti při močení.
V léčení i prevenci těchto změn je účinná léčba estrogenem, zejména lokální. Lokální estrogeny mohou zlepšit funkci sliznic močových cest, a tak mírnit stavy s neudržením moči. Mohou se podávat i jako kombinace k lékům na inkontinenci moči u inkontinence urgentní, stejně tak mohou být prospěšné jako doplněk při cvičení pánevního dna při urgenci stresové. Ke zlepšení také přispívá aplikace vaginálních bobulí s kyselinou hyaluronovou. Kyselina hyaluronová přispívá ke zvlhčení sliznice, vytváří ochranný film proti infekci a stimuluje růst sliznice. Přípravky na intimní hygienu a vaginální krémy obsahují také kyselinu mléčnou. Ta upravuje pH, aby nedocházelo k zánětům.

Duše v ohrožení

Ženy v přechodu jsou vystaveny až 14x vyššímu riziku, že onemocní depresí. Nejčastěji se s ní ženy začnou potýkat už dva roky před tím, než menstruace vymizí. To je totiž doba, kdy se hormony (hlavně estrogen) bouří nejvíce. Další faktor, který hraje roli, je takzvaný syndrom „zavírajících se dveří“, strach ze stárnutí, z odchodu dětí a přijetí faktu, že už další děti žena mít pravděpodobně nebude.
Deprese sama nepřejde. Je lepší obrátit se na odborníka a svěřit se mu se svými pocity. Bez pomoci totiž mohou špatné psychické stavy trvat i několik let a mohou ženu velice nepříjemně trápit. Užívání léků proti depresi dokáže výrazně ulevit a pomůže až v osmi případech z deseti. Rozhodně je ale nejlepší jít za odborníkem a neshánět něco na zklidnění pokoutně.
Existuje diagnóza „klimakterický syndrom“, která popisuje tendence k depresím, úzkostem a podrážděnosti. Ženy se necítí bídně jen kvůli menopauze jako takové, ale kvůli obtížnému období bilancování ukončeného plodného věku. Ženy by neměly soutěžit samy se sebou, ale přijmout svůj uplynulý život takový, jaký byl.

V období přechodu se objevují u mnoha žen poruchy spánku. Každá druhá žena špatně spí. Je jasné, že žena, která se nevyspí, je druhý den velmi unavená. Pokud trvá nespavost roky, situace se samozřejmě stále zhoršuje. Spánek má několik fází a pro dobré vyspání je potřeba, aby proběhly všechny fáze spánku. V období klimakteria je pravidelní střídání spánkových fází narušeno. Některé ženy nemohou usnout, jiné se budí v časných ranních hodinách nebo již v noci. Poruchy spánku souvisejí s nepříjemnými nočními návaly, a proto podání estrogenů odstraňuje návaly, ale i zkvalitňuje spánek. Poruchy spánku by tedy neměly být řešeny podáváním uspávacích prášků.

Intimní život

Je pravda, že po přechodu ženy ztratí 60 % testosteronu. Kvůli tomu se hůř vzrušují a nemusí prožívat extra bouřlivý orgasmus. To ovšem neznamená, že by na milování měly rezignovat. Říká se, že co nepoužíváme, o to přijdeme. A to platí i v případě sexu. Pokud ovšem o něm nechcete půl roku slyšet, riskujete, že vaše touha a schopnost dosáhnout vrcholu zmizí. Přitom v tomhle věku nemusíte řešit antikoncepci, netrápí vás bolesti břicha při PMS a máte jasno v tom, co vám dělá dobře.

I v období menopauzy potřebujeme sdílet intimitu a cítit blízkost svého partnera. Hormonální nerovnováha způsobuje nízkou sexuální touhu, ale také vaginální suchost, náladovost, únavu a podrážděnost. To nejsou dobré předpoklady k milování. Začněte své hormony vyvažovat rostlinnými produkty, například mučenkou, bobulovinami a himálajskou bylinkou, ašvagandou. Ta je známá jako indický ženšen a silně ovlivňuje produkci testosteronu, takže je výrazným afrodisiakem.
Ženšen je adaptogen s nejsilnějším povzbuzujícím účinkem, který prokazatelně propůjčuje člověku schopnost bojovat se stresem a odolávat mu. Zvyšuje odolnost těla vůči stresu a napravuje stresem zaviněná poškození tkání. Velmi často se stává, že u některých onemocnění nelze odhalit žádnou konkrétní příčinu, neboť jí je chronický stres. Například u některých lidí stres vyvolává zvýšení krevního tlaku. U jiných má na svědomí jeho snížení. Ženšen pravý pomáhá tyto hladiny a jiné tělesné funkce normalizovat a celý organismus udržovat v rovnováze. Tento obojetný účinek má schopnost jednak posílit oslabené funkce imunitního systému v důsledku nádorových onemocnění, chronickému únavového syndromu, jednak omezit nadměrnou  imunitní reakci v případě autoimunitních onemocnění či alergických reakcí. Nejúčinnější a klinicky ověřený ženšen pravý si můžete koupit v granulované formě v malých sáčcích Kombe. V čaji Kombe je obsažen korejský šestiletý červený kořen ženšenu pravého.

U žen i u mužů dochází s postupujícím věkem ke změnám sexuální aktivity. I v současné době se ale můžeme setkat s mnoha mýty a pověrami. Podle různých studií klesá procento žen ve věku 55-59 let, které mají sexuální typ minimálně jednou týdně na 22,5 %.
V období perimenopauzy a postmenopauzy je přítomnost kvalitního partnerského vztahu velmi důležitým faktorem pro sexualitu, a tím i pro sebejistotu ženy.

V přechodu dochází ke snížené produkci estrogenů, a to ovlivňuje negativní stav genitálu. Sliznice poševní se ztenčuje a poševní stěna ztrácí pružnost. Důsledkem může být bolest při pohlavním styku nebo pálení a svědění při pohlavním styku a po něm. Hormonální deficit může snižovat zvlhčení poševní stěny a tím přispívat k horší kvalitě pohlavního styku.
Přechodem končí možnost otěhotnět. Tento fakt vede k různým vzorcům chování. U některých žen se zvyšuje zájem o sexualitu a může dojít k hledání nových partnerských vztahů. U jiných může přicházet strach ze ztráty atraktivity a pocit, že je potřeba si ještě něco užít. Stejně tak se objevují ženy, u kterých dochází ke sníženému zájmu o sexualitu, pohlavní soužití je méně časté.
Život i sex po přechodu komplikují povolené svaly pánevního dna, tedy i svěrače. Prospěšné může být užívání přípravků s estrogenem. Poševní sliznice po nich zesílí a obnoví se její přirozená schopnost bránit se pomocí  laktobacilů. Ty udržují v pochvě a jejím okolí kyselé prostředí. V něm se nedaří kvasinkám ani bakteriím. Důležité je i procvičování svalů pánevního dna pomocí takzvaných Kegelových cviků. Když je žena bude provádět pravidelně, zabrání úniku moči a odměnou může být i lepší orgasmus. Během menopauzy trápí ženy suchá pochva, takže je třeba co nejvíce stabilizovat její flóru. Pozor na časté mytí, které mění pH, a tím škodí stejně jako vlhké prostředí. Skvělé jsou vaginální gely s obsahem probiotik a mycí přípravky určené speciálně na ženskou intimní hygienu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.