Kód pojišťovny

Po porodu do kondice

Ilustrační obrázek

Neděste se po porodu svého těla. Dejte svému tělu čas, aby nabralo síly ke cvičení, díky kterému se vám vrátí ploché bříško a těhotenská kila zmizí. Maminky se často trápí, když se po šestinedělí podívají do zrcadla a tukové polštářky či povolené bříško neodpovídají jejich dřívější postavě. Vše se však upraví, zvláště pak, je-li miminko plačtivé a vyžaduje stálou péči, nadbytečná kila budou pomalu odcházet. Nic se však nesmí uspěchat, abychom už tak tělo oslabené porodem a kojením, příliš nevyčerpaly.

První cviky po porodu

Během těhotenství se v těle zadržuje voda a je jasné že se jí tělo bude chtít zbavit. Důležité je proto zpevňovat pánevní dno. Jak na to? Neustále stahujte půlky zadečku k sobě. Možná vás bude po porodu trápit zácpa, a proto je třeba uvést střeva do normálu. K tomu vám pomůže pravidelný pitný režim a pohyb. Výborné jsou cviky, při nichž se ohýbáte či předkláníte. Dech směřuje do bříška, to znamená, že při nádechu nafouknete bříško a při výdechu bříško vyprázdněte. Zatáhněte svaly a postupně tak zpevníte i svaly v oblasti bříška.

Cvičení typu Body & Mind, tedy to, co slouží pro psychickou i fyzickou kondici, si získává stále větší oblibu. Možná jste i vy přišly na chuť cvičení, které se sice zpočátku tváří velmi jednoduše, ale pravda to není. Dochází k vyrovnávání svalových dysbalancí, tvarování těla, zlepšení svalového napětí, protažení svalů, správnému fungování vnitřních orgánů a procesů uvnitř těla, k uvolnění, relaxaci.

Pozitiva power jógy

Proč je power jóga tak oblíbená? Power jóga si půjčila některé pozice z jógy a upravila je do systému síly za použití dalších pozic, rehabilitačních technik a strečinku. Při power józe jde o pěstování tělesné schránky a také vytrénování psychické kondice. Toto cvičení tvaruje problémové partie (břicho, hýždě, nohy), napomáhá vytváření „štíhlých“ svalů, redukuje tukovou vrstvu a snižuje váhu. Je výbornou terapií při problémech s inkontinencí.

Relativně poklidné cvičení nejen tvaruje a formuje svaly, ale dokáže také účinně likvidovat kalorie. Řadí se mezi takzvaná kardio cvičení. Vědecké studie prokázaly, že během jedné lekce power jógy spálíte pět až devět kalorií za minutu. Totéž ze sebe dostanete, pokud se vám povede uběhnout 1,6 kilometrů za dvanáct minut, nebo vydržet v plném nasazení hodinu kickboxu nebo step-aerobicu.

Pokud si power jógu představujete na základě informací o klasické józe jako sled poklidně prováděných ásanů, pravidelného dýchání a meditace, zážitek ve fitness centru vás překvapí. Nenápadně vypadající cvičení způsobí, že po úvodní lekci pocítíte i ty svaly, o kterých jste neměli ani tušení. Málokdo ví o takzvaných svalech centra. Patří sem břišní svaly, svaly dna pánevního, které uzavírají břišní dutinu zespodu a podpírají vnitřní orgány a také široký sval zádový.

Power jóga je způsob, jak si vydatně zacvičit, ale zároveň se zklidnit, a přitom dobít energii. Souměrně během celé hodiny posilujete a protahujete všechny svaly. Postupem času zjistíte, že máte sílu, jste ohebnější, pružnější, zlepšuje se dech a co je při starosti o miminko důležité, vše zvládáte s klidem. Budete-li cvičit dvakrát až čtyřikrát týdně půl hodiny až hodinu, výsledky se dostaví za dva měsíce.

Power jógu však nesmí provádět těhotné ženy a děti, těm je určena jóga dětská. Co nejdříve po porodu začněte s cviky na zpevnění dna pánevního.

Mezi nejčastější pozice v power józe patří:

Pozice loďky posiluje břišní svaly. V sedu narovnáme záda, nohy máme zdvižené, mohou být pokrčené nebo napnuté, nepovolujeme hrudník. Zvedáme ho stále nahoru, pro snadnější provedení možno opřít dlaně za hýžděmi.

Pozice stolu posiluje paže, ramena a hýždě. Chodidla jsou pod koleny, dlaně pod rameny. Zpevníme centrum těla a zvedáme pánev co nejvíce nahoru, uvolníme hlavu.

Poloviční pozice lotosu – v sedu narovnáme záda, jedna noha je natažená, ramena silou tlačíme dolů, lopatky stlačujeme k páteři. Hlava je napřímená ke stropu. Cvik rovná záda, uvolňuje ramenní klouby, kyčelní kloub a protahujeme úpony natažené nohy.

Savásána- poloha mrtvoly. Ležíme, tělo je uvolněné, nohy mírně rozkročené, špičky prstů směřují ven. Při nádechu sledujeme stoupání dechu od pupku k hrdlu. Při výdechu zase naopak. Uvědomujeme si všechny pocity spojené s dechem: rozpínání břišní stěny, zvedání a rozpínání hrudního koše do stran, při výdechu stažení stěn celého hrudníku a bříška.

Pozice svíčky zklidňuje nervový systém a aktivuje štítnou žlázu. Zvedněte pokrčené nohy směrem k čelu, podepřete si dlaněmi bedra, nadloktí je opřené o zem a drží váhu těla. Postupně se snažte napínat páteř přímo vzhůru a napřímit nohy. Snažte se vyrovnat kyčle nad ramena. Těžiště těla je na ramenech a nadloktí, ne na krční páteři. V této pozici vydržte 10-15 s. Svíčku provádějte jen jednou.

Relaxační poloha dítě dokonale uvolní, ležíme při ní na bříšku, dutina břišní je zmáčknuta úhlem předklonu. Dýcháme do bříška. Poloha zmírňuje únavu a nervozitu. Zvýšené prokrvení hlavy působí na smyslové orgány, zvyšuje činnost mozku.

První lekce power jógy absolvujte pod vedením školeného lektora, abyste se naučily správně provádět jednotlivé pozice. Pro pokročilé jsou na trhu k dispozici videokazety i knihy. Budete-li pravidelně cvičit, zdravě jíst a kojit, budete více v pohodě a váš návrat zpět do kondice bude rychlejší. Při pravidelném cvičení budete mít ze sebe radost a miminko atmosféru pohody vycítí.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.