Kód pojišťovny

Krása hladké kůže

Ilustrační obrázek
Odstraňování chloupků se stalo součástí pravidelné péče o pokožku u více než 60% Češek. Největší péči odstraňování chloupků věnují Francouzky, Italky a Španělky – až devadesát procent z nich. Nejrozšířenějším způsobem likvidace chloupků je klasické mokré holení. Upřednostňuje ho 36 procent žen. Dvacet procent žen se spoléhá na depilační krémy, 17 procent používá epilační strojky, 16 procent svěří péči vosku.

Mokré holení

Depilace je však pouze dočasnou záležitostí, protože chlup je odstraněn pouze z povrchu pokožky, kořínek nadále zůstává. Chloupek seříznete těsně u kůže, rychle znovu poporoste, a navíc s ostrou špičkou.

Mokré holení je stále nejoblíbenější metodou, přestože výsledný efekt trvá pouze několik dnů. Je to snadný a rychlý způsob, i hůře dostupné oblasti zvládnete díky speciálně tvarovaným výkyvným holicím hlavám a rukojetím, které dobře padnou do dlaně. Mokré holení je šetrné především pro podpaží, protože většinou nedráždí pokožku. V tříslech se vyplatí vést břit žiletky ne proti, ale po směru růstu chloupků. Kůže je tady velmi citlivá a k tvorbě nejrůznějších pupínků jako dělaná.

Nepodceňujte holicí pěny, díky nim si depilaci ulehčíte. Žiletka po depilované pokožce lépe klouže, chloupky změkčí a připraví je tak na snazší odstranění. S výměnou břitů počítejte tak přibližně po desátém použití. Nepokoušejte se o holení nasucho. Nezměkčenými chloupky se totiž holicí břit dříve ztupí a vám hrozí podrážděná pokožka. Hladká pokožka po tomto způsobu depilace vydrží dva až tři dny.

Strojek

Suché holení elektrickým strojkem je jednoduché na odstraňování chloupků v podpaží či v oblasti třísel. Ale ani tato metoda bohužel chloupky na dlouhé měsíce nevymýtí. K dostání jsou strojky bateriové nebo elektrické dobíjecí. Pokožce tato metoda neublíží, je při ní nízké riziko podráždění. V obličeji se odstraňování chloupků holicím strojkem velkým obloukem vyhněte. Pozor na záměnu s epilátory! Ty totiž chloupky nejen oholí, ale také bolestivě vytrhávají! Při holení nasucho budou chloupky poletovat všude kolem vás, a proto holení provádějte nejlépe ve vaně. Pokožka bude hladká necelý týden. Je výhodnější pořídit si takový strojek, který má kromě hlavice na holení ještě výměnnou hlavici na epilaci, a kombinovat oba způsoby.

Depilační krémy

Zapomeňte na depilační krémy s protivným zápachem, moderní depilační přípravky voní a obsahují šetrnější látky, které nedráždí ani citlivou kůži. Účinné látky depilačních krémů a pěn rozpouštějí vlasový kreatin těsně na povrchu kůže. Zbytek chloupku by se měl zatáhnout pod povrch pokožky a měl by, na rozdíl od metody pěna a žiletka, postrádat i ostře zkosenou koncovou plochu. Pokud použijete pěnu nebo krém, doporučuje se 24 hodin počkat, než se půjdete koupat nebo opalovat.

Než se do toho pustíte, čtyřiadvacet hodin předem proveďte test snášenlivosti přípravku na část své pokožky. Trochu přípravku nechte působit v kůži v loketní jamce. Test nepodceňujte zejména, pokud si chcete odstranit chloupky v obličeji. Před a po depilaci krémem v podpaží nepoužívejte deodoranty a opatrně se samoopalovacími krémy. Pokožka, která byla vystavena chytání bronzu na přímém slunci, není vhodně připravena k depilaci. Chloupky se objeví asi šestý den po aplikaci a neškrábou. Tato bezbolestná depilace má jednu slabinu – ženy se silnějšími tmavšími chloupky si stěžují, že na ně krém neplatí.

Vosk

I když to bolí, depilace pomocí teplého nebo studeného vosku je mezi ženami oblíbená. Hlavně proto, že chloupek vytržený z kořínku se znovu objeví za 3-6 týdnů. V mnoha případech při pravidelném voskování porost prořídne, chloupky se oslabují a rostou pomaleji. Na depilaci horkým voskem se objednejte do kosmetického salonu, protože při nesprávném postupu si můžete uškodit. Bolestivé puchýřky , které se pak na hladké pokožce objeví, si budete léčit minimálně týden. Chloupky se objeví po 10 až 14 dnech.

Praktické jsou látkové proužky, na kterých je vosk nanesen. Ale i tato metoda má minus – do vosku se zachytí chloupek, který měří aspoň 3-5 milimetrů. Ty menší musíte buď nechat dorůst, nebo je vytrhat pinzetou. Zbytky vosku odstraňte ihned dětským olejíčkem. Na vytrvalé chloupky použijte pinzetu, opakované přiložení voskového pásku na totéž místo naruší ochrannou vrstvu kůže, ta se podráždí a následky jsou stejné jako při nesprávném použití vosku. Při nanášení vosku a přihlazování látkového proužku se řiďte směrem růstu chloupků, ale odtrhávejte je zásadně v protisměru. Pro lepší uchopení nechte na dolním konci proužek asi 1 cm volný. Kvůli namáhání kůže se voskování nehodí pro ženy, které trápí křečové žíly.

Vedle teplých či studených vosků existují i „exotické“ příjemnosti. Na orientální depilaci sázejí filmové hvězdy. Hmota obsahuje datle, fíky, citrónovou šťávu a arabské bylinky. Sice moc vábně nevypadá, ale vytáhne chloupky i s kořínky.

Bolestivé epilátory

Elektrické epilátory vhánějí slzy do očí, ale výsledek stojí za to. Chloupky se vytrhnou s kořínkem, nové vyrostou až za 4-6 týdnů, navíc časem prořídnou a jsou slabší. Při tomto způsobu depilace se stává, že chloupky zarůstají pod kůži. Cibulka chloupku v kůži je usazena až tři milimetry pod jejím povrchem. Rostoucí vlásek to někdy až nahoru nezvládne a vyraší už pod povrchem. Nejenže se některé viditelně vlní v kůži, ale většinou je doprovází zánět. Pomáhá například masírovat pokožku žínkou z lufy a používat protizánětlivé prostředky.

Elektrické epilátory pracují systémem rotujících pinzet. Díky tomu rychle vytrhnou velké množství chloupků najednou. Aby elektrický epilátor zachytil i kratší chloupky, držte ho kolmo ke kůži a prsty druhé ruky pokožku mírně natahujte. Epilátory jsou vhodné pro epilaci nohou, ne však třísel.

Laserová epilace

Aby se chloupky už nikdy neprodraly na povrch pokožky, je třeba je vymýtit už v zárodku. Laserová epilace je šetrná a hlavně nejúčinnější, ale finančně náročná. Principem je pohlcení světelného paprsku pigmentovým barvivem chloupku a následně tepelné zničení vlasové cibulky.

Podmínkou úspěchu je zasažení chloupku v jeho růstové fázi. Chloupky jsou době zákroku v různých růstových fázích, je třeba ošetření opakovat několikrát, než všechny navždy zmizí. Na ošetření si musíte zajít tak pětkrát, šestkrát, u chloupků na obličeji osmkrát i více. Úspěšnost závisí i na barvě ochlupení. Epilace je nejdokonalejší u tmavých chloupků. Kůže by v době zákroku neměla být opálená a po ošetření se minimálně 2 měsíce nedoporučuje opalování.

Po jakékoliv depilaci nevystavujte pokožku slunečnímu záření. Stejně tak si odpusťte saunu, venkovní bazén a solárium. Nejvhodnější doba k odstranění chloupků je těsně před spaním. Podráždění a zarudnutí pokožky má dost času se do rána ztratit. Nezaměňujte holicí pěny za běžné kosmetické mýdlo, to totiž vysušuje pokožku a navíc ucpává holicí strojek. Po depilaci použijte dezinfekční prostředky, ne však s přídavkem alkoholu, nezapomeňte na balzám po depilaci nebo hydratační mléko.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.