Kód pojišťovny

Co je to jogging?

Ilustrační obrázek
Původní význam tohoto anglického slova znamenal střídání pomalého běhu s chůzí. Takový způsob přesunu používali již před mnoha staletími indiáni při bojových akcích. Postupně toto slovo zdomácnělo a stalo se synonymem pro kondiční běh. Jogging je vytrvalostní, aerobní aktivita, která je charakteristická nízkou až střední intenzitou a dochází k poměrně intenzivnímu spalování tuku. Kombinace chůze a běh je velice vhodná pro úplné běžce začátečníky a lidi s nadváhou.

Pohyb jako životní styl

Lidé si v současné době, kdy přibývá duševního zatížení, začínají stále více uvědomovat, že chtějí-li zůstat zdraví, tak se bez pravidelného pohybu neobejdou. Pohyb je stejně jako strava, záležitost velice individuální. Špatně zvolený druh sportovní aktivity může u netrénovaných osob způsobit mnohé zdravotní potíže. Neměli bychom zapomínat, že nejpřirozenějším pohybem pro nás je chůze. Pokud chceme začít s jakoukoli sportovní činností, měli bychom začít pomalu, aby se srdce, plíce a svaly mohly zátěži přizpůsobit. Jogging je jedna z možností, která nám nabízí dostupnou, radostnou a účinnou pohybovou aktivitu, která zlepší naši fyzickou kondici.

Chceme začít joggingem

Základní pravidlo je velice prosté. Dělejte všechno umírněně! Vytyčte si nejprve malé, ale reálné cíle, které můžete splnit. Pouhý výkřik : „Potřebuji nutně shodit, začnu běhat! nestačí. Daleko účinnější je: „ Chci shodit tři kila, a proto budu běhat třikrát týdně třicet minut. Najděte si stejné spřízněné duše a začněte třeba rychlou chůzí ve dvojici nebo menší skupince. Bude to pro vás dobrá motivace, a když budete „ hltat“ kilometry společně, určitě vám to rychleji uteče a trať se vám bude zdát kratší. Uvědomte si také, že nemůžete čekat zázraky ze dne na den. Odborníci říkají, že výraznějšího efektu můžeme dosáhnout nejdříve za tři měsíce popř., za půl. roku.

Jakou zvolit běžeckou obuv ?

Výrobci běžecké obuvi nabízejí stále novější modely s nejrůznějšími si konstrukčními „vychytávkami“. Podle jakých kritérií si tedy máme běžeckou obuv vybírat? Prvním zcela samozřejmým kritériem je velikost běžecké obuvi. Mezi palcem a špičkou boty by měla být asi 4 mm volná mezera. Také šířka boty musí být odpovídající, protože v důsledku prokrvení se objem nohy mění až o 1 cm. Pro většinu kondičních běžců se hodí klasický typ běžecké obuvi. Obuv se vzduchovou mezipodrážkou má dobré tlumící vlastnosti a je závislána naši hmotnosti. Čím vyšší hmotnost, tím musí být také podrážka elastičtější. Další důležitou vlastností je stabilizovaná pata. Ta musí tlumit nárazy a poskytovat dostatečnou ochranu a pohodlí pro Achillovu patu. Podrážku vybíráme podle terénu, kde budeme běhat. Pokud volíme přírodní terény, musí mít podrážka výraznější vzorek. Materiál vnější části by měl být elastický a měl by se přizpůsobit tvaru nohy. Důležitá je i schopnost propouštět pot vně nohy. V současné době jsou na trhu velmi kvalitní běžecké boty a ve sportovních prodejnách jistě můžeme získat odbornou pomoc. Musíme si uvědomit, že správně volená obuv je základem běžeckého úspěchu a chrání nás před zdravotními problémy.

Když máme nohy do X…

Pokud máme nohy do X a trápí nás problémy s chodidly nebo koleny, měli bychom se obrátit na ortopéda a obuv korigovat vložkami do bot. Ty lze také vyrobit na míru, tím je korekce ještě účinnější.

Jak o běžecké boty pečovat?

Běžeckou obuv pereme ručně v mýdlové vodě, nebo v pračce na 30°C spolu s ostatním prádlem. Abychom zabránili mechanickému poškození, je dobré obuv zapnout např. do povlaku na polštář. Obuv sušíme tak, že ji vycpeme novinami a necháme vyschnout při pokojové teplotě. Radiátory raději vynecháme, obuv by se mohla poškodit.

Kdy je nejvhodnější doba pro běhání?

Vzhledem k biorytmům člověka je vhodné běhat buď dopoledne mezi 7. a 10. hodinou nebo odpoledne mezi 16. a 19. hodinou. Je však na každém běžci, aby si určil nejvhodnější dobu sám. Nesmíme zapomenout, že běhání pozdě navečer naše tělo vybudí a my můžeme mít proto problémy s usínáním. Organizmus potřebuje určitou dobu na celkové zklidnění a relaxaci.

Nejčastější potíže, které nás mohou při běhání potkat

Přes všechna pozitiva, které jogging, má se nám může stát, že nás potkají nějaké zdravotní potíže. Pokud budeme ostražití a dbát na prevenci, budou naše potíže minimální. Uveďme si tedy alespoň ty nejbanálnější:

Namožené svaly

Nejlepší prevencí je dostatečné rozcvičení, správná technika běhu a přiměřená zátěž. Nejedná se o nic tragického, tím si projde každý začátečník. K rychlejší regeneraci vyzkoušejme vodoléčbu, plavání nebo masáž.

Svalové křeče

Svalové křeče vznikají velmi často nedostatkem hořčíku a vápníku. Také nesmíme podceňovat pitný režim, protože organizmus pocením přichází o důležité minerály, které je nutno doplnit. Postižený sval musíme protáhnout, uvolnit a lehce promasírovat.

Píchání v boku

Tato nepříjemnost nám zpravidla nedovolí v běhu dále pokračovat a my musíme počkat, až odezní. Je důležité se zaměřit na posílení břišních svalů, protože při otřesech dochází k napínání svalů pobřišnice, které se upínají na hlavní dýchací sval – bránici a ta udržují polohu vnitřních orgánů.

Achillova pata

Tato bolest je velice častou zdravotní komplikací. Její příčina je přetížení a tento problém se netýká pouze začátečníků. Bolest je charakteristická ztuhlostí, pícháním, které je zpočátku tupé, pak velmi ostré. Při velmi silných bolestech se může jednat o natržení šlachy a pak je nezbytná operace a následuje dlouhodobější rehabilitace. V případě, že bolí celá šlacha, jedná se pravděpodobně o zánět. Abychom se tomuto problému vyhnuli, měli bychom zkontrolovat obuv a srovnat techniku běhu. Vhodné jsou šlapací koupele (střídání teplé a studené vody), popř. střídavé obklady.

Okostice

Okostice jsou další velmi nepříjemnou překážkou běhu. Projevují se zvýšeným napětím na přední straně holeně. Příčinou bývá zánětlivý proces v okolí holení kosti, který je způsoben během na tvrdém podkladě nebo tvrdá podrážka. Doporučuje se snížit prokrvení holeně studenými obklady a dávat dolní končetiny výše než tělo. Vhodné jsou také kompenzační cviky nohou.

Podvrtnutí kotníku

Vzniká při nekoordinovaném došlapu a je doprovázeno krevním výronem. Dochází k otoku a následnému zhoršení pohyblivosti. Při drobném podvrtnutí musíme postižené místo ochlazovat studenou vodou nebo ledem. Při komplikovanějším podvrtnutí je nutné vyhledat lékařskou pomoc a ten na základě rentgenového snímku rozhodne o dalším postupu. Opět je důležitá následná rehabilitace a postupné zatěžování postižené končetiny, aby nedošlo k poranění sousedních kloubů a vazů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.