Kód pojišťovny

Léčivá náplast

Ilustrační obrázek
Náplasti představují velmi šetrný způsob podávání léků. Léčivá látka se do organismu dostává rovnoměrně, takže škodlivé výkyvy v přídělu či předávkování se nekonají. Stálé uvolňování přesného množství léku každý den zajišťuje jeho stabilní hladinu po celou dobu léčby.

Nebuďme domýšliví, nejedná se o zázrak moderní medicíny, neboť „přes kůži“ léčili už lékaři ve starém Egyptě. Přesný recept se v dochovaných písemnostech nezachoval a tak si lidstvo muselo počkat.

Proniknout kůži je totiž těžké pro molekuly jakékoliv léčivé látky. Především proto, že svrchní část kůže je odolná proti vodě. Jako jediný orgán těla totiž obsahuje tukový obal – ceramidy. Molekul, které se dokážou rychle vstřebat kůží, neexistuje mnoho. Nejčastěji putují mezi buňkami, potními póry, vlasovými folikulami a mazovými žlázkami, výjimečně pak přímo přes buňky.

Roku 1920 se objevily první výsledky, ale než laboratorní úspěch dobyl praxi, uplynulo dalších třicet let. Prvním lékem, který měl formu náplasti, byl nitroglycerin.

Použití náplasti

Aplikace náplasti je snadná, její užívání neomezuje denní program ani nenarušuje spánek. Pokožka by měla být před aplikací suchá a čistá, v místě aplikace neochlupená. Vynecháme místa poraněná nebo hojící se. Na zvolené místo nenanášíme make-up, krémy, pleťové mléko, protože by se mohla zhoršit přilnavost náplasti.

Náplast se neaplikuje denně, ale nejčastěji za tři dny, obvykle po týdnu, což téměř vylučuje zapomínání, které snižuje účinnost léčby. Hormonální náplast se nejčastěji lepí na rameno, podbřišek, hýždě, nesmí se aplikovat na prsa. Vyměňuje se jedenkrát týdně. Výměna náplasti je možná v libovolnou dobu dne, současně může být použita jen jedna hormonální náplast. Náplasti k odvykání kouření se lepí ihned po probuzení na vnitřní plochu paže, předloktí, bedra nebo hýždě. Náplast musíme lepit každý den na jiné místo a na noc ji odstranit. Slepí se lepivým povrchem k sobě. Náplast proti bolesti a zánětu se aplikuje přímo na postižené místo.

Výhodou je, že vstřebáváním přes kůži se lék nedostane do trávicího traktu, jemuž škodí. A jelikož kůží projde rovnou do cévního řečiště, ne do žil, nezasáhne ani játra, která spotřebují až 90% účinné látky pro sebe. Proto lékaři u tablet automaticky předepisují vyšší dávky.

Náplast nesmíme použít, trpíme-li alergií na kteroukoliv složku obsaženou v náplasti. U náplasti proti bolesti a zánětu se alergie projeví pálením, svěděním a zarudnutím v místě aplikace náplasti.

Hormonální náplast

Hormonální antikoncepce formou náplasti je mnohem jednodušší a pohodlnější než denní užívání pilulek. K zapomenutí výměny náplasti dochází méně často než u pilulky (méně než v deseti procentech), přičemž je výhodou, že tuto chybu lze ještě spolehlivě napravit do 48 hodin. Antikoncepční účinek totiž přetrvává ještě 48 hodin po termínu, kdy by se náplast měla odlepit. Stačí si tedy pamatovat jen den, kdy jste náplast nalepily a každý týden ji vyměnit. Po třech týdnech je třeba antikoncepci vysadit, počkat na menstruaci a s prvním dnem menstruačního cyklu si nalepit další náplast. Interval bez náplasti však nesmí být delší než sedm dní.

Účinnost této metody není ovlivněna podáváním jiných léků (např. antibiotik) nebo při průjmech či zvracení. Podle studií se odloupne jedna náplast za 1,5 roku užívání, nepravidelné krvácení či špinění se objeví jen u 6% žen, zatímco u žen, které berou běžné pilulky, u třetiny. Nežádoucí účinky obvykle odezní do třetího cyklu.

Pomocí náplasti oddálíte menstruační periodu tak, že použijete první náplast z nového balení na začátku čtvrtého týdne (22. den) a tím vynecháte období bez náplasti. U žen, které váží více než 90 kg, může být antikoncepční účinek hormonální náplasti snížen, proto je vhodné nejprve redukovat nadváhu.

Hormonální náplast nesmíte užívat, trpíte-li žilní trombózou, poruchou krevní srážlivosti nebo poruchou funkce jater , máte-li vysoký krevní tlak a cukrovku v kombinaci se srdečními nebo oběhovými problémy. Hormonální náplast je nejvhodnější pro ženy ve věku 18-45 let.

Odvykání kouření

Náplasti k odvykání kouření se používají k zamezení abstinenčních příznaků u kuřáků, kteří jsou závislí na nikotinu. Léčba se zahajuje náplastí, která uvolňuje během 16 hodin 15mg účinné látky, po 6 až 8 týdnech se změní tato náplast náplastí uvolňující pouze 10mg účinné látky, po dalších třech týdnech za náplast uvolňující jenom 5mg.

V den zahájení léčby je třeba přestat kouřit, nesmí se kouřit ani po dobu léčby, která obvykle trvá tři měsíce. Jinak by mohlo dojít k předávkování nikotinem.

Náplast k odvykání kouření nesmí použít pacienti se srdeční angínou, po prodělaném infarktu, při vysokém krevním tlaku, při žaludečním a dvanácterníkovém vředu a samozřejmě v těhotenství a v době kojení. Z vedlejších účinků se u této náplasti mohou objevit alergické kožní reakce, ale také bušení srdce a nevolnost, nepříjemná může být zvýšená nervozita a nespavost, návaly horka, bolesti hlavy či pocit suchosti v ústech. Proto je nutný zvýšený přísun tekutin.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.