Kód pojišťovny

Slunění a alergie

Ilustrační obrázek
Je tady léto a s ním přichází samozřejmě období opalování a slunění. Někteří se těší až prolenoší krásné slunečné dny a budou se těšit z hřejivých paprsků slunce. Pro jiné to však znamená období trápení. Každým rokem začíná přibývat lidí, kteří jsou alergičtí na slunce. Zdá se vám to úsměvné? Ti, kteří tímto problémem trpí vám jistě potvrdí, že to není nic příjemného.

O alergiích obecně

Všechny druhy alergií mají souvislost s imunitním systémem. Jedná se o poruchu, kdy organismus určité vlastní součásti považuje za cizí a pak reaguje obrannou reakcí.V současné době již existuje řada spolehlivých a účinných léků, ale i přes toto skutečnost zůstává řada případů nevyléčena. Bohužel se velmi často nezjistí skutečný alergen a léčí se pouze příznaky. Alergie patří v současné době k nejčastějšímu onemocnění dětské i dospělé populace. Z celkového počtu populace trpí například na sluneční alergii zhruba 1% populace.

Pozor na léky a parfémy!

V létě bychom měli být obzvlášť opatrní při používání různých kosmetických přípravků. Vlivem slunečního záření se látky v těchto přípravcích mění a mohou tak navodit alergické nebo dokonce toxické postižení kůže. Je důležité také dávat pozor i na léky, které používáme! Je třeba dodat, že k podráždění kůže nedochází ihned a trvá i několik dnů, než postižená kůže ozve a pak marně pátráme po alergenu, který potíže způsobil.V létě bychom měli být také opatrní v používání umělých sladidel a esenciálních olejů.

Co dělat, když na nás sluneční alergie „zaútočí“?

Pokud se u nás projeví sluneční alergie, tak nám jistě pomohou chladivé obklady, studená voda, dostatek tekutin a „vysadit slunění“ do té doby než vyrážka nezmizí. Až potom můžete pokožku pomalu a šetrně opět přivykat na slunění. Je nutné dodržovat dostatečný příjem tekutin a vnitřně můžeme užívat betakaroten, kalcium, zinek. Partie, které byly postiženy necháme zakryty vzdušným, volným oděvem.

Betakaroten jako prevence

Abychom se v létě vyhnuli nadměrnému poškození kůže UV zářením, je vhodné zvýšit přísun karotenů ve stravě nebo užívat vnitřně betakaroten v kapslích. Betakaroten en je také prevencí před zhoubným rakovinným bujením kůže.

Pokud chceme strávit příjemnou dovolenou

Jestliže patříme k milovníkům sluníčka a nechceme zbytek dovolené strávit ve stínu, měli bychom :
  • Před odjezdem k moři kůži postupně připravit ( např. několika návštěvami solária)
  • Zásadně se vyhýbat polednímu slunci
  • Před dovolenou i během dovolené u moře užívat karotenové tablety a zvýšit jeho příjem v ovoci i zelenině
  • Užívat přírodní kosmetiku a opalovací prostředky, které mají vyšší ochranný faktor( sluneční faktor potřebuje 20 minut na rozvinutí svého působení).
  • Dát pozor při používání léků a jiných látek, které způsobují fotoalergickou reakci.
  • Nosit pokrývku hlavy a sluneční brýle.
  • Pít dostatek tekutin během celého dne ( nepijte ledové nápoje – mohou poškodit žaludek).

Pozor na klimatizaci

Klimatizace je dobrým pomocníkem, abychom překonali velká vedra ve městě nebo v autě při cestování. Pokud však nechceme, aby nás bolelo v krku a nebyli nachlazení, musíme dodržovat určitá pravidla. Teplota vzduchu v místnosti by neměla být moc výrazně nižší než teplota venku. Klimatizace musí být pravidelně čištěna a udržována v dobrém stavu, jinak se může stát zdrojem nebezpečných bakterií.

Při poštípání hmyzem

Před nejrůznějším bodavým hmyzem neunikneme nikde. Měli bychom vědět , zda nejsme na nějaké to píchnutí alergičtí, popř. mít raději po ruce antialergika a v každém případě přípravky k odpuzování hmyzu( vhodný je také levandulový olej nanést na postižené místo).Obzvlášť opatrní musíme být na klíšťata, neboť ta přenášejí lymeskou borreliózu. Při každé procházce lesem se musíme pečlivě prohlédnout. Pokud dojde k přísátí klíštěte, musíme včas aplikovat jodisol, abychom vydezinfikovali ránu a opatrně jej vytáhneme. Při déle trvajících otocích a zvýšených teplotách raději vyhledejme lékaře. V případě bodnutí hmyzem u malých dětí, přikládáme studené octové nebo cibulové obklady a kontrolujeme tělesnou teplotu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.