Kód pojišťovny

Nožní klenba

Ilustrační obrázek
Jistě není třeba zdůrazňovat, jaký význam pro nás mají naše nohy. I když zrovna neběháme, jsou během dne při chůzi i stání poměrně hodně namáhány. Pokud si chceme co nejdéle uchovat zdravé a krásné nohy, musíme o ně dobře pečovat. Nožní klenba nám tlumí veškeré nárazy při došlapu o tvrdou podložku a odlehčuje tak kloubům, a tím chrání naši páteř, aby se na ně nepřenášely velké otřesy. Nožní klenba se vyvíjí zhruba do šestého roku a velmi záleží na rozvoji šlach, vazů a svalstva na dolní končetině. Pokud svaly a vazy do té doby dostatečně nezesílí, může dítě trpět deformací chodidla a vznikne tak plochá noha.

Plochá noha

Tato vada vzniká jako důsledek dědičného zatížení, ale plochou nohu si můžeme také „vypěstovat“ v dospělosti, když příliš přibereme nebo při nošení nevhodné obuvi a vlivem nedostatku pohybu, kdy nožní klenba spadne. Tímto problémem jsou ohroženy převážně ženy mezi čtyřicítkou a padesátkou a také v období těhotenství. Pak se může také stát, že budeme potřebovat o číslo větší obuv.

Jak poznáme, že máme ploché nohy?

Mnozí o svých plochých nohách nemusí ani vědět, protože nepociťují žádnou bolest. Při potížích můžeme trpět výraznou únavou dolních končetin, pálením, výrazným pocením nohou nebo otoky dolních končetin. Klenba nohy se může také výrazně zeslabit a unavit po různých infekcích a zánětech. Plochou nohu poznáme podle toho, když chodilo položíme na rovnou podložku a chodidlo splývá s podlahou, tak je ploché.

Vhodné kompenzační cvičení na podporu správné klenby nohy

  • sbírání různých předmětů prsty nohou (kapesník, ručník)
  • našlapování na měkký míček
  • cvičení prstů na nohou, pohyby v kotnících
  • střídavé prošlapávání chodidel v sedě na židli
  • cvičení na nestabilní ploše
  • cvičení na akupresurních rohožích
  • trhání novin nohama
  • různé typy chůze : po vnějších nebo vnitřních hranách, po špičkách
  • cvičení ve vodě
  • střídavé šlapací koupele dolních končetin
  • odpoledne nebo navečer polohovat dolní končetiny ve zvýšené poloze (prevence proti otokům)
  • provádět masáže chodidla a drobných kloubů
  • pokud máme možnost, je vhodná krátká chůze naboso v plážovém písku nebo na trávníku

Vhodné pomůcky pro správnou klenbu nohy

Pokud máme namáhavé zaměstnání a během naší pracovní doby hodně stojíme a trávíme hodně času na nohou, měli bychom zvolit vhodnou rehabilitaci. Naše nohy si to zcela jistě zaslouží. V domácích podmínkách můžeme například naskládat menší ploché kamínky do pevného polštářku zašít je. Naboso na nich můžeme nejprve několik minut šlapat, když musíme dlouho stát. Vhodné jsou také speciální válečky a rohože ve speciálních zdravotních prodejnách.

Jaká je vhodná obuv?

Boty by měly být měkké a poddajné s ortopedickou vložkou. Dobrou kvalitu poznáte podle výstelky, která tlumí nárazy a šetří tak klouby. Pokud se pružnost boty ztrácí je načase obuv vyměnit. Sportovní obuv musí udržovat chodidlo ve stabilizované poloze a vrchní část boty by měla být z přírodního materiálu, aby nohy mohly „dýchat“.

Čeho bychom se měli vyvarovat?

Zvýšenou pozornost bychom měli věnovat svým dětem a v případě potřeby navštívit ortopeda. Malé děti bychom neměli nikdy předčasně stavět na nožičky, protože se pak křiví do tvaru O nebo X a chodilo špatně dosedá na zem. Děti bychom také neměli do chůze nutit. Je důležité dbát na správný přísun živin a to zejména na vitamínu D, který napomáhá správnému růstu kostí.

Co dělat, když nás trápí křeče v lýtkových svalech ?

Křeče ve svalech mohou být způsobeny důsledkem přetížení nesprávné funkce nohy při přetížení nebo nedostatkem hořčíku. V prvém případě volíme kompenzační cvičení viz. výše a zaměříme se na protahování a posilování Achillovy šlachy. V druhém případě je nutno doplnit do organizmu hořčík a nepodceňovat ani pitný režim. Jako doplněk regenerace je vhodná automasáž lýtka, chodidla a nártu. Hmaty provádíme s malou intenzitou a nesmíme jít přes bolest. masáž provádíme regeneračním olejem nebo emulzí.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.