Kód pojišťovny

Láká vás exotická dovolená?

Ilustrační obrázek
Je doba dovolených a cestovní kanceláře se předhánějí se svými nabídkami. Pokud zrovna listujete v nějakém katalogu a váháte nad návštěvou nějaké krásné exotické země, neměli byste také zapomenout na očkování. Před cestou si vyžádejte všechny dostupné informace o dané destinaci co se týče ubytování, stravování, dostupnosti nezávadné pitné vody a také lékařské péče. V případě, že cestujete do tropických nebo subtropických oblastí a tam kde jsou ztížené hygienické podmínky, poraďte se raději s lékařem.

Kde najdeme radu o očkování?

Podle zákona poskytují v současné době poradenství o očkování očkovací centra, která jsou zřízena při infekčních klinikách nebo odděleních nemocnic a najdeme je ve všech krajských městech. Mezi některým typem očkování je třeba dodržet určité intervaly a proto návštěvu naplánujte nejpozději čtyři až šest týdnů před odjezdem aby lékař mohl přesně stanovit optimální očkovací plán.

Co když odjíždíme na poslední chvíli?

V případě, že odjíždíme na poslední chvíli měli bychom neprodleně informovat svého lékaře, protože ochrana nastupuje zhruba za deset až čtrnáct dní. Očkování do zahraničí není hrazeno zdravotní pojišťovnou. Pokud ovšem investujeme do drahého zájezdu, neměli bychom zapomínat také na investici do svého zdraví. Zde se šetření nevyplácí!

Dávejte pozor na své děti

Než odjíždíme na dovolenou, měli bychom zkontrolovat platnost běžných očkování u dětí, jakými jsou: očkování proti tetanu, dětské obrně záškrtu. Vždy se poraďte s dětským lékařem o vhodnosti cestování dítěte do té či oné destinace. Neopomeňte také navštívit zubního lékaře, protože v některých zemích se můžete stát obětí nakažené hepatitidou typu B. Zdravotní pojištění a připojištění musí být samozřejmostí.

Jaké jsou nejčastější potíže při cestování?

Úplně nejběžnějším onemocněním, které vás může potkat je průjem. Dále jsou to respirační onemocnění, virová hepatitida typu A nebo B, malárie, kapavka. V Asii, Africe a Jižní Americe je rozšířena cholera, průjmové onemocnění provázené zvracením.

Jaká očkování jsou povinná?

Při cestování je v současnosti povinné očkování proti žluté zimnici. Jedná se o infekční onemocnění virového původu a je přenášeno komářím štípnutím. Toto onemocnění se projevuje žloutenkou, bolestí svalů, krvácivými stavy a vysokými teplotami. Očkuje se pouze jednou dávkou a očkování má platnost deset let. Toto očkování vyžadují státy Střední a Jižní Ameriky a Afriky.

Jaký typ očkování se nejčastěji doporučuje ?

severní část Chorvatskaklíšťová encefalitida
Indiebřišní tyfus,hepatitida typu A i B, meningoková meningitida, žlutá zimnice
Indonésiehepatitida A i B, břišní tyfus, poliomyelitida
Egypthepatitida A i B, meningitida A i C
Keňažlutá zimnice, profylaxe malárie
Marokohepatitida A i B, tyfus ( pokud jedeme do odlehlejších oblastí)

Jaká hygienická pravidla bychom měli v exotických zemích dodržovat?

  • Vodu pijme vždy v originálním obalu
  • Pokud vaříme čaj nebo kávu, převařte vodu deset minut
  • Na led v nápojích raději zapomeňte
  • Zeleninu a ovoce jezte tehdy, pokud lze oloupat
  • Konzumujte pouze pasterizované mléko a sýry
  • Kupujte si raději pouze balenou zmrzlinu
  • Rozhodně se vyhněte neznámým rybám a syrovým plodům moře
  • Na čistění zubů používejte pitnou vodu a nepoužívejte společné ručníky
  • Děti by si neměly hrát s volně pobíhajícími zvířaty
  • Vyhněte se rizikovému sexuálnímu chování
  • Nenechte si provádět piercing nebo tetování ( riskujete hepatitidu B)
  • Noste při sobě kartu pojištěnce a sní údaje o krevní skupině, užívaných lécích a alergiích

Co dělat po návratu z dovolené?

Pokud se cítíte dobře k lékaři nemusíte. V případě, že máte vysoké teploty, průjem, potíže s močením, vyrážku tak neprodleně navštivte svého ošetřujícího lékaře. Pokud jste trávili v tropech delší dobu, nebo jste pouze projížděli tak na tuto skutečnost svého lékaře upozorněte.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.