Kód pojišťovny

Obezita

Ilustrační obrázek
V posledních letech ve všech průmyslových zemích stále přibývá lidí s nepřiměřeně vysokou hmotností. To, že obézních lidí přibývá, ale není právě povzbudivé. Obezita je nejen estetický problém, ale představuje také často i riziko vzniku jiných onemocnění, jakými jsou např. cukrovka, vysoký krevní tlak, nemoci srdce, arthrtritida, bolesti páteře a kloubů. V současné době je také podle psychologů dokázáno, že obezita negativně ovlivňuje u některých profesí i naši pracovní kariéru ( různé konkurzy, pracovní postup).

Co je příčinou obezity?

Mnoho lidí by dalo cokoli za to, aby se navždy zabavili svých nadbytečných kilogramů. Ještě stále se rádi necháme nachytat na zaručené diety, preparáty nebo přístroje, které tento problém zvládnou za nás. Záhy však zjistíme, že žádné z těchto řešení nefunguje dlouhodobě a nepostihuje podstatu problému. Pořád ještě nechceme slyšet, že hlavní příčinou obezity je konzumace většího množství kalorií, než může naše tělo spotřebovat – přejídání. Dalšími příčinami nadváhy je špatná funkce štítné žlázy, hormonální porucha a chybný metabolismus uhlovodanů např. u cukrovky a hypoglykémie.

Prázdné kalorie

Hlavním viníkem obezity je přijímání prázdných kalorií ve formě cukrovinek, sušenek, zmrzliny, sladkých nápojů, slaných křupek atd. Tyto návyky začínají již v dětství, kdy je dítě krmeno místo mateřského mléka dětskou výživou a přeslazenými cereáliemi. Děti, které byli v dětství kojeny trpí méně nadváhou než děti nekojené. Zrádná je také zvýšená konzumace bílého pečiva a rafinovaného cukru.

Souvislost obezity s věkem

Bylo zjištěno, že poměrně rychlý přírůstek hmotnosti se týká mladých lidí, kteří se blíží třicátému roku. Během 1 – 2 let naberou dokonce 5 – 10 kg . Odborníci se domnívají, že to může být způsobeno zpomaleným uvolňováním růstového hormonu a k tomu dochází právě koncem třetí dekády života. Růstový hormon jednak stimuluje spalování tuku a tvorbu svalů v našem těle a pomocí aminokyselin přeměňuje tuky ve svaly. Právě těmto informacím bychom měli věnovat velkou pozornost a měli bychom provést důkladnou revizi našeho jídelníčku.

Vliv médií na hubnutí

Co se týče hubnutí je současná reklama dravá a velmi intenzivní. Doposud však nebyla nalezena metoda, která by mohla univerzálně problém obezity odvrátit. Řešení tohoto problému spočívá v trvalé změně stravovacích návyků a to může zvládnout pouze ten, kdo tyto změny dokáže do svého života zahrnout, a pak s nimi nadále vytrvá. Musíme si uvědomit, že každý člověk má natolik rozdílné individuální podmínky pro řešení své obezity ( vliv genetiky, zdravotní stav, intelekt, sociální a finanční podmínky…), že nějaké všeobecné návody jsou často úplně neefektivní a spíše kontraproduktivní. Proto je třeba si jídelníček upravit a „ušit“ zcela na míru podle svých individuálních potřeb.

Pozor na noční vyjídání ledničky

Jídlo na noc je další příčina vzniku obezity. Po nočním jídle následuje obvykle spánek a tělo nemá již žádnou fyzickou aktivitu, a tak nedochází ke spalování kalorií, ty se naopak přeměňují na tuk. Rozhodně nepodceňujte vliv snídaně, která by měla být bohatá na bílkoviny, protože kalorie jsou pak lehce spotřebovány při dopoledních aktivitách.

Pokud chceme úspěšně hubnout:

  • Nejezte do úplného pocitu plnosti a zvykněte si jíst často v malých dávkách.
  • Jestliže jste hladoví a spěcháte, snažte se vyvarovat rychlého občerstvení! Pocit hladu sice zaženete, ale po chvíli budete unaveni.
  • Potravu jezte pomalu, pečlivě ji kousejte, budete z ní mít větší požitek a uleví se i vašemu zažívání.
  • Jídlo po druhých, hlavně po malých dětech nedojídejte, nejste přece popelnice.
  • Konzumujte potraviny s dostatečným množstvím vlákniny, zvláště čerstvou zeleninu.
  • Do svého denního programu zařaďte vhodnou fyzickou aktivitu: chůzi, jízdu na kole, cvičení, veslování, běh (fyzická aktivita potlačuje chuť k jídlu).
  • Zkontrolujte si, zda nejste alergičtí na nějaký druh potraviny.
  • Pokud berete antikoncepci a máte nadváhu, prodiskutujte tento problém se svým gynekologem.
  • Pokud držíte dietu s nízkým obsahem uhlovodanů, nemusíte se tukům zcela vyhýbat .
  • V případě, že jste na návštěvě a musíte něco uždibovat, sáhněte raději po zelenině a ne po sladkostech.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.