Kód pojišťovny

Menopauzou život nekončí

Ilustrační obrázek
Přechod, klimakterium, je relativně dlouhé období v životě každé ženy. Je to období postupného útlumu činnosti reprodukčních orgánů, jejich přechodu z aktivity do klidu, ve kterém je postupně snížena funkce vaječníků, klesá produkce ženských pohlavních orgánů. Pojmem menopauza se označuje vynechání menstruace delší než jeden rok. Je ale poněkud zavádějící – nejde vlastně o žádnou pauzu, ale o trvalé ukončení cyklu.

Po čtyřicítce se začíná výrazně zpomalovat produkce estrogenů ve vaječnících, až ustane docela. Měnící se hormonální hladiny se zpočátku projevují nepravidelností menstruačního cyklu a s různě dlouhým odstupem následují další nepříjemné příznaky: pocení, návaly, bušení srdce, nespavost, střídání nálad až deprese, potíže s pamětí a soustředěním... Tomu říkají odborníci akutní klimakterický syndrom. Kolem 50. roku vymizí menstruace a tím je ukončeno plodné období v životě každé ženy. Klimakterium však ještě nekončí. Potíže mohou přetrvávat ještě mnoho dalších let. Menopauza může být také způsobena uměle, chirurgickým zákrokem, při němž je ženě odstraněna děloha, vaječníky a vejcovody.

První příznaky

První příznaky klimakteria se objevují mezi 45 a 55 lety, dřívější nástup se považuje za předčasný, ale „mimo normu“ je i ten pozdější. V Evropě nastává menopauza ve věku kolem 50 let. Nižší věk menopauzy mají např. indické ženy, ženy žijící v tropech nebo ve vysokohorském prostředí. Většina nepříjemných fyzických a psychických stavů, které s tím souvisejí a které bývají označovány souhrnně jako klimakterický syndrom, ale není způsobena nedostatkem estrogenu, jak se obvykle soudí, nýbrž spíše jeho výkyvy, tedy nerovnoměrným ubýváním. Hormony se chovají jako na houpačce. V mnohém to připomíná pubertu: změny nálad, plačtivost, nervozita... Výkyvy v látkové výměně uvnitř mozku mohou vést až k nespavosti a depresi. Klimakterický syndrom postihne zhruba 75 % všech žen. Jen poměrně malá část propluje klimakteriem bez problémů.

Nepříjemné návaly

Náhlé pocity horka, rudnutí, nadměrné pocení – to vše jsou projevy přechodné poruchy řízení teploty na povrchu těla. Nikdo dodnes přesně neví, co je spouštěcím mechanismem těchto pocitů, ani proč některou ženu tak obtěžují a jinou vůbec ne. Je-li to i váš problém, zkuste se vyhýbat horkým nápojům a polévkám, alkoholu, čokoládě, naopak – vrhněte se na citrusy. Z šatníku rozhodně vyřaďte přiléhavé oblečení ze syntetických materiálů a těsné roláky.

U většiny žen tyto nepříjemnosti ustupují do dvou let, ale u části žen přetrvávají podstatně déle. Mechanismem nejčastějšího příznaku, návalů, je rozšíření cév v oblasti obličeje, hrudi a paží. Návaly přicházejí i v noci, zejména ve spojení s úzkostí a značně unavují a vyčerpávají. Méně často je provází pocit bušení srdce, slabost, závrať. Celkový počet návalů může být až 20 za 24 hodin.

Riziko osteoporózy

Je to jeden z nejzávažnějších (možných) důsledků úbytku estrogenu. Pozor – řídnutí kostí vás může postihnout, i když jste hormony nadopovaná až po uši! Menopauza nicméně patří mezi významné rizikové faktory. Dalšími rizikovými faktory jsou nízká fyzická aktivita, nesprávná výživa, nedostatek vitaminu D, některá onemocnění, účinek některých léků, kouření a stres. Úbytek kostní hmoty u žen před menopauzou je nepatrný. V období 4-8 let po menopauze je osteoresorpce výrazně zvýšena u každé třetí ženy. V této době může ubýt 15-20 procent hmoty obratlů.

Typická místa osteoporotických zlomenin jsou krček stehenní kosti, předloktí a obratlová těla. Tyto zlomeniny se ve středním a vyšším věku nejen obtížně hojí, ale jsou i nebezpečné. Úbytek kostní hmoty se týká i dolní čelisti – vypadávání zubů bývá časnou známkou osteoporózy. Řídnutí kostí je dlouhodobý proces a lze ho spíš zastavit než vyléčit. Nepijte více než 3 dl vína denně. Alkohol působí toxicky na kostní buňky zvané osteoblasty. Pozor na kávu: kofein podporuje vyplavování vápníku s močí. Alespoň půl hodiny denně pobuďte na sluníčku. Vitamin D je nezbytný pro vstřebávání vápníku a jeho ukládání do kostí. Hýbejte se. Kosti, které jsou pravidelně zatěžovány, mají větší sklon se zpevňovat.

Co dalšího přináší klimakterium

Kůže je tenčí, méně elastická, dochází k prořídnutí kštice, nehty jsou lámavé. V pochvě vede nedostatek estrogenů ke ztenčení epitelu, snižuje se její elasticita a délka, sliznice je zranitelná, často se rozvíjí zánět, žena trpí bolestí při pohlavním styku. Postižení sliznice močového měchýře může vyvolat časté a bolestivé močení a spolu s poklesem tonu svalů pánevního dna přispívá k špatnému držení moči. Přibližně třetina žen je postižena atrofií prsů.

Vysychání sliznic se projevuje i v očích (nedostatek slz a sesychání rohovky způsobuje pálení, potíže s kontaktními čočkami a degeneraci sítnice) i v ústech (pocity sucha, poruchy chuti, viklání zubních náhrad).

Hormonální substituční terapie (HST) není lékem pro každého

První zkušenosti ve 40. letech minulého století byly provázeny velikou nadějí a obrovským nadšením – zejména v USA. S postupem času se zjistilo, že estrogeny nejsou univerzálním elixírem mládí. Zatímco v USA byly přípravky HST předepisovány a užívány 50-60 % žen v klimakteriu, v Evropě byly doporučovány pacientkám se skutečnými potížemi po zvážení všech výhod a rizik tohoto způsobu léčby (10-25 % žen). V dobách prvotního nadšení se věřilo, že by hormony měla brát téměř každá žena v klimakteriu. Ten čas je dávno pryč. Čeští odborníci zastávají názor, že ženě, která nemá potíže, není nutné doporučovat HST.

Podle současných poznatků je hormonální léčba prokazatelně nejúčinnější možností léčby pro akutní klimakterický syndrom, prevenci a léčbu ztenčování sliznic urogenitálního ústrojí. Snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a je velmi účinnou prevencí osteoporózy. K rizikům léčby patří mírně zvýšené riziko cévních příhod a po delším než pětiletém užívání mírně zvýšená možnost nálezu karcinomu prsu.

Před začátkem léčby byste měla absolvovat kompletní vyšetření včetně měření cholesterolu, cytologie děložního čípku, ultrazvuku dělohy a mamografu. Nechte si také provést denzitometrii /měření hustoty kostní hmoty). Hormonální léčba celkem spolehlivě odstraňuje celou škálu klimakterických potíží, jako jsou návaly, bušení srdce, zhoršení paměti, špatná nálada a podobně. Ne pro všechny ženy je však stejně vhodná. Nedoporučuje se pacientkám s akutním jaterním onemocněním, po infarktu, trpícím žilní trombózou nebo které se léčí na nádorové onemocnění.

Přírodní preparáty

Existují přípravky, které obsahují tzv. „rostlinné estrogeny“ (fytoestrogeny). Na trhu jsou např. pilulky s obsahem sóji, pupalky, červeného jetele, aloe vera, mateří kašičky apod. Jde o potravinové doplňky, které se dají volně koupit. U těchto doplňků není zapotřebí prokazovat účinnost klinickými studiemi. Požadavkem uvedení takového přípravku do lékáren je ověření, že neobsahuje jedovaté a jinak škodlivé látky. Tyto přípravky nemají prokázanou účinnost (dle kritérií, která požaduje od výrobců léků Státní ústav pro kontrolu léčiv).

Mnohé z těchto přírodních potravinových doplňků mohou dočasně ulevit od potíží, ale jejich účinky mají jen omezené působení. Pokud chce žena vyzkoušet přírodní medicínu, pak by měla dát přednost té, která je skutečným lékem. Má-li žena vážné potíže, v každém případě by se měla obrátit na svého lékaře.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.