Kód pojišťovny

Křečové žíly

Ilustrační obrázek
Mnohé ženy po čtyřicítce ( některé i mnohem dříve) se trápí při pohledu na své nohy. Vystouplé žíly a množství drobných žilek naší psychice moc nepřidají, nehledě na to, že pokud za včas nezačneme s jejich léčením, můžeme mít i zdravotní komplikace. Abychom správně pochopili příčiny vzniku křečových žil, musíme si objasnit, jak vlastně žilní systém funguje.

Žilní systém

V dolních končetinách fungují dva systémy žil. Jsou to : hluboký a povrchový systém, které odvádějí krev z končetin. Na odvádění krve se podílí především hluboký systém. Mezi oběma systémy existují spoje a drobnější žilky a ty umožňují vzájemnou komunikaci , aby krev tekla směrem z povrchového do hlubokého systému. Pokud záklopky nebo chlopně vypoví službu, začne se vyšší tlak přenášet do povrchového žilního systému a my začneme pociťovat nepříjemnou bolest a tíhu v nohou. Na pokožce nohou ještě nemusí být patrné žádné změny.

Kdo bývá vznikem křečových žil nejvíce ohrožen?

Ve větší míře trpí vznikem křečových žil ženy a pokud pomineme genetickou závislost, velice záleží na tom jaké povolání vykonáváme. Mnohá riziková povolání jsou např. : kadeřnice, zubařky, chirurgové, prodavačky,listonošky, servírky…Ohroženou skupinou jsou také těhotné ženy a proto je vhodné nosit těhotenské punčocháče, které vyrovnávají tlak a žíly se nemohou roztáhnout.

Léčba křečových žil

Pokud jsou žilky drobné, dají se odstranit tzv. sklerotizací, což je metoda při které se do žil aplikuje sklerotizační látka. Tím dojde k uzavření žíly a její přeměně na vazivový pruh. Po aplikaci látky a nutné přiložit kompresní obvaz a následně je nutné nosit kompresní elastické punčochy. Tento zákrok je více méně kosmetický a nevyžaduje hospitalizaci. Dále se podle rozsahu postižení provádí operační výkony, kdy se odstraňují části žilek nebo celé žilní kmeny.

Nezapomeňte na vitamíny

Stěny kapilár je vhodné posilovat, proto bychom neměli zapomínat zejména na rutin, který přispívá k zachování kolagenu. Velmi doporučovaný je čaj z pohankových listů. V kombinaci s vitamínem C dochází k urychlení hojení. Vhodnými přírodními zdroji jsou : hrozny, černý rybíz, meruňky, pohanka, třešně, borůvky, šípky. Vhodná doporučení pro zdravé nohy
  • pokud dlouho stojíte nebo sedíte – snažte si mezitím zacvičit nebo alespoň měňte pozici při sezení a nepřekřižujte nohy přes sebe
  • dávejte pokud možno nohy co nejčastěji do zvýšené polohy
  • nenoste příliš těsné prádlo nebo džíny – vhodnější je nošení zdravotních kompresních punčoch, které zmírní bolesti a zabrání dalšímu rozšiřování žilek
  • nezapomeňte také na vlákninu, rutin, vitamín C a B6
  • myslete na správnou obuv – vhodný podpatek by měl mít 2,5 až 3 cm
  • doplňte svůj režim vhodnou pohybovou aktivitou : ( jízda na kole plavání) vhodná je tzv. cévní gymnastika, kdy jemně zatěžujeme svaly nohou ( cvičení prstů, kroužení kotníku, svíčka..)
  • vyhněte se horkým koupelím
  • dodržujte pitný režim – kromě dostatečného příjmu tekutin, vypijte odvar z pohankových slupek nebo odvar z kaštanu jedlého, popř. mrkvovou šťávu
  • vyzkoušejte střídavé šlapací koupele – střídejte teplou a studenou vodu ve dvou nádobách a přešlapujte ( asi 3 minuty v teplé a 1 minutu ve studené vodě) Opakujte pětkrát.

Doporučené bylinné mazání na křečové žíly

1 díl řebříčku
1 díl měsíčku lékařského
1 díl kokošky
¼ dílu pepře

Tyto byliny přelijeme zahřátým octem a směs necháme odpočívat dva až tři týdny v uzavřené nádobě. Pak scedíme a dáme do lahvičky. Tuto směs použijeme jako mazání na postižené místo směrem zdola nahoru dva až třikrát denně. Toto mazání můžeme použít i na bolestivé svaly.

Další vhodné potraviny při léčbě křečových žil

V naší kuchyni by neměly chybět cibuloviny : česnek, cibule, pórek, pažitka, kopřiva, papriky, citróny, pomeranče, grapefruity, květy ibišku. Jsou velmi účinné jak při prevenci tak i při léčbě křečových žil, protože napomáhají k udržení elasticity žil a kapilár.

Nepodceňujte vliv správného dýchání

Zlepšení proudění krve může pomoci správně řízené dýchání (hluboký dech a svalové kontrakce). Provádějte proto pravidelně dechová cvičení.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.