Vláknina má velice blahodárný účinek na činnost našich střev a z velké části může také ovlivnit vyměšování.Vláknina se v organismu neštěpí a s bakteriemi, které jsou přítomné, vytvářejí střevní plyny a zneškodňují rakovinotvorné látky. Její hlavní funkce je vyčištění tlustého střeva. Je tak nejdůležitější prevencí pro vznik mnoha onemocnění od hemeroidů až po karcinogenní onemocnění. Lidé, kteří konzumují převážně průmyslově zpracované potraviny a zapomínají na zeleninu a ovoce, si vytvářejí v těle nedostatek potravinové vlákniny.
V jakých potravinách je vláknina obsažena?
Velké množství vlákniny nalezneme v čerstvé zelenině, ovoci, nemletých luštěninách a otrubech, ovesných vločkách, sušených švestkách, rozinkách, hroznovém víně. Zvláště k snídani jsou vhodné různé cereálie nebo i nastrouhaná jablka. Co se týče zeleniny nejvíce vlákniny mají např. : brokolice, celerová nať, špenát, salát, petržel, chřest, mrkev, kedlubny. Z ovoce jsou dobrým zdrojem vlákniny banány a jablka se slupkou. Je však důležité zeleninu a i ovoce pečlivě a pomalu rozkousat, protože jinak můžeme dosáhnout přesně opačného účinku na tlusté střevo – zahnívání potravy a plynatosti.
Rozhýbejte svoje střeva
Někteří lidé mohou mít problémy se zažívacím traktem nebo mohou špatně tolerovat zvýšený objem nestravitelných látek. V těchto případech se doporučuje užívat např. : lněná semena, kostival, semena jitrocele blešníku ( psyllium) nebo některé řasy. Je však také důležité doplnit do organismu tekutiny, protože jejich nedostatek by problém s vyprazdňováním ještě zhoršil.
Zpevňujte své břišní svaly
Pokud máme sedavé zaměstnání a nekompenzujeme to žádným pohybem, naše svaly ochabují. Pocítíme to hlavně v oblasti trupového a hýžďového svalstva. Bylo prokázáno, že denní cvičení příslušných partií má kladný vliv na svaly tlustého střeva.
Jezte pravidelně
Pro správnou činnost střev je důležité konzumovat potravu v pravidelných časových intervalech a po malých porcích. Rozhodně nestačí jíst dvakrát denně velké porce a pak zůstat bez sousta. Takové stravování nepřispívá k rytmické činnosti trávicího ústrojí a nepodporuje dobré vyprazdňování. Buďte opatrní s kávou a rozhodně ji nepijte nalačno a ve spěchu.
Klikli jste na odkaz na PDF soubor. Upozorňujeme, že některé internetové prohlížeče umožňují otevření
PDF souborů přímo v prohlížeči. V tomto případě však nemusí být PDF soubor zobrazen správně a nemusí
správně pracovat některé funkce PDF souboru. V takovém případě doporučujeme soubor uložit na disk
počítače (klikněte na odkaz pravým tlačítkem myši a zvolte 'uložit odkaz jako...') a otevřít ve
standardním prohlížeči PDF souborů - Adobe Acrobat Reader.
Povolení cookies
V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.
V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.
Vyberte vámi preferované povolení cookie, přičemž základní jsou nezbytné pro fungování, jiné můžeme používat jen s vaším souhlasem.
Vaše osobní údaje budou zpracovány a informace z vašeho zařízení (soubory cookie, jidinečné identifikátory a další údaje zařízená) mohou být uchovávány.
Vaše preference můžete kdykoliv změnit v dolní části naší webové stránky s názvem Cookies. Pro více informací o používání cookies prosím naštivte Zásady ochrany osobních údajů.