Kód pojišťovny

Andropauza (mužský přechod)

Ilustrační obrázek
Ženské klimakterium je nám známé, ale teprve nedávno bylo zjištěno, že podobnými problémy procházejí i muži. Andropauza, čili mužská obdoba menopauzy se velmi obtížně popisuje, protože neexistuje jednoznačné kritérium, podle kterého můžeme tento stav diagnostikovat. U žen je toto období jednoznačně charakterizováno ztrátou menstruace a produkce pohlavních hormonů se náhle zastaví.

Příznaky andropauzy

U mužů začíná postupný pokles pohlavních hormon už od 30. roku života. První příznaky nedostatku tohoto hormonu se většinou projevují v 50. – 55. roce života a klinicky se u mužů začínají projevovat podobné příznaky, jako se vyskytují u žen. Takový muž se stává emotivně podrážděný, rozladěný až neurotický, má poruchy spánku a častěji trpí stavem vyčerpanosti. Co muže však nejvíce trápí, je ztráta libida a problémy v sexuálním životě. Také pokožka již nemá takový lesk a stává se suchou. Muži také často trpí nadměrným vypadáváním vlasů a ztrátou svalové hmoty.

Jak určit správnou diagnózu?

Určení správné diagnózy bývá zpravidla obtížné, protože mnozí muži nejsou vůbec ochotni si připustit, že nějaké problémy mají, nebo se za ně stydí. V současné době existuje metoda, která stanovuje hladinu pohlavních hormonů a také se mění i přístup lékařů k této problematice.

Psychické potíže

Andropauza má sice hormonální původ, ale jelikož muži přičítají své sexuální výkonnosti velký význam, mohou mít náhle pocit, že ztrácejí pevnou půdu pod nohama a prostě najednou cítí, že už nejsou „in“ a to je velmi psychicky oslabuje. Občas se takový muž chová jako v pubertě, nebo jako by měl duševní poruchu. Snaží se zastavit čas v náručí mladé milenky, trpí workoholismem, obviňuje manželku, děti…Druhý extrém je, že muž všechno zabalí, protože nic nemá smysl a je zcela apatický. V takovém případě je každá rada drahá a ženy se musí obrnit bezbřehou trpělivostí.

Substituční léčba

Ženám se v menopauze nabízí podávání estrogenů. V současné době se věda začíná zaměřovat i na muže a zabývá se otázkou chybějícího testosteronu. Tato oblast medicíny je však teprve na počátku a tento druh léčby není ještě zcela běžnou záležitostí. Bylo však prokázáno, že dodáváním chybějícího testosteronu mnohé potíže jako předrážděnost, nervozita, vztek a deprese mizí. Také se zpomaluje ukládání tuků v těle. Tento druh léčby není vhodný pro každého a má také své kontraindikace a rizika.

Kontraindikace substituční terapie

Substituční terapie se nemůže podávat pacientům, kteří trpí onemocněním ledvin, jater, cukrovkou, poruchou krvetvorby nebo kardiovaskulárním onemocněním. Podávání testosteronu se nesmí podávat pacientům při rakovině prostaty a jiných nádorových onemocněních.

Vhodná doporučení

Když pomineme hormonální terapii, je nutné, aby si muži hlídali svoji životosprávu, jídelníček, pravidelně se věnovali nějaké tělesné aktivitě a pěstovali svoje koníčky a záliby.

Co přináší stárnutí

V současné době se sice průměrný věk populace prodlužuje, ale na druhou stranu si musíme uvědomit, že pokud chceme i ve starším věku důstojně žít a být soběstační, musíme se o své zdraví dobře starat. Ve starším věku jsme ohroženi nárůstem tukové hmoty o 10 – 15 kg a svalová hmota se může snížit až o 25%. Nesprávná životospráva a vliv dědičnosti se může projevit začátkem takových onemocnění, jakými jsou cukrovka a ateroskleróza.

Ateroskleróza

Aterosklerózu způsobuje usazování cholesterolu a vápníku na cévních stěnách. Jedná se o zánětlivé a degenerativní onemocnění, která může rozvíjet nejprve zcela nenápadně a pomalu. Toto onemocnění bývá nejčastější příčinou úmrtí u mužů. Příčinou aterosklerózy je narušení stěny cév – vysokým krevním tlakem, kouřením, nadměrnou konzumací masitých a masných pokrmů…Jako následek mohou vzniknout různé choroby ( srdeční nedostatečnost, srdeční infarkt, cévní mozková příhoda, porucha jater a ledvin..)

Riziko vzniku aterosklerózy

Obecně můžeme říci, že rizikové faktory na vznik aterosklerózy dělíme na ovlivnitelné ( hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak, cukrovka – typ I i II, kouření, obezita, nedostatek pohybové aktivity) a neovlivnitelné ( pohlaví, věk, genetické a rodinné zatížení).

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.