Kód pojišťovny

Chybí ženám sex?

Ilustrační obrázek
Říká se, že v sexu jsou muži upřímnější než ženy, protože se snadněji předstírá orgasmus než erekce. Žena, která má plnohodnotný vztah a je si vědoma své sexuality, je plná energie a tvořivosti, je vyrovnaná a pěkná.

Takovou by chtěla být každá, ale podle sexuologů to není tak jednoduché. Odhaduje se totiž, že téměř polovina žen, v závislosti na věku, trpí některou formou sexuální dysfunkce. Přibývají ty, které nemají zájem o sex nebo nedosahují orgasmu. Jen velmi málo těchto žen vyhledá lékaře. Ženy s různými problémy v sexuální oblasti trpí emocionálně, pociťují napětí a stres, hlavně v partnerských vztazích.

V čem může být problém?

Porucha sexuální funkce může provázet ženu už od počátků pohlavního života. Patří sem především trvale snížený zájem o sex. Tato porucha může být sice už vrozená, ale daleko častěji stvoří frigidní ženu úzkostlivá výchova.

Pohlavní chladnost je nejčastější ženskou poruchou. Po přechodném období líbánek přichází po určité době útlum, který postihuje většinou ženu, zatímco muž zažívá sexuální apetit v nesnížené míře. Potíže v sexuálním životě se ještě zvětší narozením dítěte.

Druhotné poruchy sexuálních funkcí nastávají až po určité době pohlavního života. Příčinou mohou být zhoršené partnerské vztahy nebo nějaká nemoc, která nemusí vždy s pohlavními orgány souviset. Rozvoj ženských sexuálních funkcí vyžaduje podstatně delší časové rozpětí než u muže. Zejména mladé dívky bývají často i několik let bez přítomnosti orgasmu, místo soulože dávají přednost objímání, mazlení a tzv. nekoitálním formám sexuální aktivity. U žen dochází k plnému sexuálnímu rozvoji až ve věku kolem třiceti let. Bohužel ve středním věku to bývá naopak muž, který začíná projevovat snížený sexuální zájem.

Orgasmus je dřina

Ženský orgasmus často vyžaduje zvláštní dráždění. Dříve se často hovořilo o masturbačním, koitálním, klitoridálním nebo vaginálním orgasmu jako o zvláštních kategoriích. Tělesné pocity a příznaky vyvolávající pocit orgasmu jsou totožné a prakticky nezáleží na tom, jakou cestou jich bylo dosaženo.

Léčba nepřítomnosti orgasmu se často daří prostřednictvím stahů pánevního svalstva. Ženy ovládající sevření svalů poševního vchodu mohou tímto způsobem dosahovat libovolného množství orgasmů za den. Zcela nesmyslný je také mýtus o nezbytnosti ženského orgasmu ke spokojenosti v sexuálním životě, dále pak často tradované legendy o nutnosti současného orgasmu u muže a ženy. Tento jev bývá spíše výjimkou.

Tajemný G-bod?

V některých případech dochází k pocitovému vyvrcholení drážděním takzvaného G bodu na přední straně pochvy ve vzdálenosti asi 5 cm od poševního vchodu. Hlavními projevy orgasmu jsou periodické stahy svalů pánevního dna a vytvoření tzv. orgastické manžety v pochvě.

G bod u ženy je obdobou mužské prostaty. Anatomicky odpovídá žlazové tkáni, která se už od toku 1880 nazývá Skeneho žlázky – u většiny žen představuje shluk buněk kolem krčku močové roury. Buňky jsou schopny vylučovat tekutinu nápadně podobnou tekutině, kterou vylučuje mužská prostata. Stejně jako prostata je tato oblast citlivá na dotykové podněty, jejich dráždění vzbuzuje libé pocity, jsou citlivou erotogenní zónou. Při jemném dráždění se tato oblast naplní krví a částečně zduří.

Bod je možno nalézt u každé ženy. Pro mnoho žen je však obtížné dráždění G bodu v „misionářské“ poloze, ostatní polohy jsou k tomuto účelu mnohem vhodnější.

Ženská ejakulace není nesmysl...

V některých případech je orgasmus provázen tzv. ženskou ejakulací – vypuzením určitého množství tekutiny z močové roury. Nelze to předvídat, natrénovat ani cíleně vyvolat. Může k tomu dojít při klasické souloži, masturbaci nebo orálním sexu. Často jen jedinkrát za život nebo jen s určitým partnerem. Anebo – asi u dvou třetin žen – nikdy.

Přítomnost ženské ejakulace taky nevypovídá zhola nic o výkonnosti partnera nebo vzrušivosti partnerky. Vědci se dosud přou, co ženskou ejakulaci způsobuje. Objasnili pouze její průběh.

Ejakulát je bezbarvá vodnatá tekutina produkovaná žlázami, které lékaři označují jako ženskou prostatu. Tekutina je během orgasmu nebo při silném vzrušení vylučována vyústěními těchto žlázek po stranách ústí močové trubice. Proto bývá ejakulát považován za moč. Jeho množství se pohybuje mezi dvěma až třemi čajovými lžičkami.

Vlastní ejakulaci ženy mnohdy považují za prosté pomočení, stydí se a příště už si dávají pozor – kontrolují své vzrušení a dobrovolně se tak připravují o větší rozkoš a možná i orgasmus. A páry používající kondom pro změnu panikaří nad mokrým prostěradlem. Proto je dobré vědět o ženském orgasmu jako o signálu nejvyšší touhy.

Když sex bolí...

Některé ženy při souloži pociťují bolestivé a nepříjemné pocity. Porucha má většinou funkční povahu. Pokud jde o postižení tělesné, mohou být potíže způsobeny gynekologickým zánětem, nebo tak zvanou endometriózou – umístěním mikroskopických částí děložní sliznice na atypických místech mimo vlastní dělohu.

Tradičním mýtem je, že „s příliš velkým penisem to bolí“. Ne vždycky. Ženská vagína je totiž orgán značně elastický, vždyť při porodu jím projde dítě. S jistou dávkou taktu a propracovanou technikou nemusí být soulož s nadměrným penisem vůbec problematická.

Průměrná délka ztopořeného penisu se zhruba u tří čtvrtin mužů pohybuje mezi 14 až 16,5 cm a obvod mezi 11 až 12 cm. Za nadprůměrný se považuje penis delší než 20 cm. Klíčem k hladkému milování by mělo být dostatečné vzrušení ženy rozpoznatelné produkcí poševního sekretu. V některých fázích menstruačního cyklu, zejména těsně po menstruaci, však bývá tvorba hlenu snížena. Pak je nutné nahradit ho použitím lubrikačního gelu. Nespěchejte. Vyplatí se delší dráždění mimořádně citlivého poševního vchodu špičkou penisu a poté vniknutí asi jednou třetinou. Teprve po chvíli je možné postoupit dál a zahájit klasické pohyby. Vagíně musí být dopřán čas přizpůsobit se velikosti penisu. Navíc – většina žen si pomalý průnik vychutnává mnohem víc, protože nezpůsobuje trhliny poševní sliznice. Co se týče poloh – velmi pohodlné a intimní jsou všechny boční , při nichž nedochází k hlubokému průniku. Naopak nevhodné jsou všechny zadní pozice a různé varianty „misionáře“.

Pokud soulož zůstane i při maximální opatrnosti a zvlhčení bolestivá, je vhodné hledat příčiny v psychice (nedostatečné uvolnění, a tím pádem stažení poševního svalstva) nebo zmíněných chorobných stavech (urogenitální infekce, pokles dělohy, cysty na vaječnících, bolestivé jizvy po nástřihu hráze při porodu).

Ženy si občas stěžují na nucení na močení při souloži nebo bezprostředně po ní. Tento stav je častý u ženy, která dosud nerodila. Je způsoben pevnou a tuhou hrází, což vede při souloži k dráždění zadní stěny močového měchýře. Často se jako příčina přidruží i větší frekvence pohlavních styků vedoucí k překrvení močových cest.

Erotické šimrání v břiše, sexuální zvědavost a vášeň dostala do vínku každá žena. Sexuální energie patří k jejímu základnímu biologickému vybavení. Pokud ji využije, depresivní nálady u ní nenajdou místo.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.