Kód pojišťovny

Líbání je zdravé

Ilustrační obrázek
Polibek v určité formě znají i opice, a tak není divu, že je rozšířen téměř po celém světě. Polibky jsou barometrem partnerského vztahu. Začínající mileneckou krizi prozradí nejdříve právě polibek. Pro manžele je totiž lehčí se milovat než se líbat.

Polibek je mnohem intimnější než samotný sex, a právě proto prostitutky odmítají líbat své klienty a v pornografii je polibek stejně vzácný. Jestliže se žena a muž líbají už jen na líce, když je polibek už jen projevem rutiny, pak lze s jistotou tvrdit, že také jejich sexuální život začíná být fádní a unavený. Líbání je však nejen signálem upadajícího vztahu, ale také prostředníkem k upevnění vztahu narušeného. Může se stát prvním krokem k obnovení citů. Líbáme štědře, ale nikdy je nevyžadujeme. Nikdy také neopravujeme partnerovy „chyby“.

Filmový polibek

Téměř všechny ženy při líbání zavírají oči, ale jen třetina mužů. Ženy zavřenýma očima hluboko prožívají kouzlo chvíle, muž vychutnává polibek pozorováním záchvěvů partnerky, a tak každý z nich jinak, ale oba prožívají vzácnou chvíli štěstí.

Když vášnivě přitisknete rty na rty svého partnera, nemusí to být jen výraz vaší touhy po něm, ale polibek může být zároveň aktem prospěšným pro zdraví vás obou. Pro větší účinek odborníci doporučují, ať vaše polibky trvají aspoň jednu minutu, nebo ještě lépe – tři. Přitom je žádoucí, abyste si se svým protějškem hleděli vzájemně do očí. Sexuální touha je v polibcích ukryta. V období puberty přibývají v ústní dutině a v koutcích úst žlázy produkující speciální chemické látky, které mají přispívat k rozvoji sexuální touhy a které se trochu podobají známým feromonům, kterými lákají hmyzí samičky samečky.

Líbat pro zdraví

Líbání je ideálním tréninkem pro plíce. Jejich pracovní režim se zvýší z obvyklých dvaceti vdechů za minutu na šedesát vdechů za minutu. Taková „ventilace“ je nejlepší prevencí některých plicních chorob. Srdeční puls se zvýší na 110 úderů za minutu.

Polibek funguje jako vynikající prostředek proti kazivosti zubů a paradentóze. Stimuluje totiž zvýšenou tvorbu slin, které neutralizují kyselý plak na zubech. Polibek je zároveň vynikající masáží dásní. Stresu dáme sbohem, polibky spouštějí řetěz biochemických reakcí, které ničí „hormony stresu“. Díky hormonu endorfinu, který je bohatě obsažený ve slinách, nás může vášnivý polibek zbavit bolesti hlavy či zubů nebo ji alespoň zmírnit.

Během jediného polibku se do našeho organismu dostává taková uklidňujících dávka hormonů, která převyšuje minimální dávku morfia. Při líbání dopřáváte obličeji omlazovací kúru. Pokožka se mnohem lépe prokrvuje, vypíná se a vrásky se vyhlazují. Při jediném polibku se spálí 12 kilokalorií!

Překvapivě nejprudčeji se k ústům druhého člověka tisknou Angličané. Němci se líbají denně v průměru 3,2krát. Na druhé příčce žebříčku jsou Francouzi a Italové. A jak jste na tom vy?

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.