Kód pojišťovny

Každý má své vnitřní „hodinky“

Ilustrační obrázek

Biorytmy ovládají naše tělo

Každá bytost je ovládána vnitřním časem, který má cyklický charakter: řídí se a je řízen pravidelně se opakujícími cykly, z nichž nejdůležitějším je střídání světla a tmy po 24 hodinách. Bez tohoto střídání by subjektivní den a noc u každého z nás probíhaly v jinou dobu.

Každý tělesný orgán má navíc v sobě hodinové geny a celkový časový systém určuje, v jaké fázi se bude v orgánu střídat útlum a vrchol jeho činnosti. Čínský lékař dokázal rozlišit 12 pulsů, které odpovídají 12 orgánům. Vypozoroval, že každý z těchto orgánů se jednou za 24 hodin dostane na dvě hodiny do aktivní činnosti a 12 hodin na to se dostane do útlumu. Stejně jako měsíční přílivové vlny, které oběhnou Zemi dvakrát za 24 hodin. Dva orgány se vždy navzájem ovlivňují silou jang a jin. Dvojice orgánů mají vzájemnou funkční souvislost a jejich aktivní hodiny následují po sobě.

Uvnitř těla probíhají pravidelné cykly: příliv a odliv hormonů, imunitních buněk a „pomocníků“ pro správné fungování „koloběhu“ našeho těla. Víte-li kdy se co děje, můžete tyto přírodní jevy daleko lépe využívat.

Správný budíček

Noc pro nás končí tím, že nám začne stoupat teplota a v krvi se zvýší množství stresového hormonu kortizolu. Do krve proudí stimulační hormon adrenalin, zatímco melatonin (spánkový hormon) ustupuje.

Ráno mají krevní destičky větší sklon se shlukovat, a tím zvyšují pravděpodobnost vzniku krevní sraženiny v cévách. Schopnost rozpouštět sraženiny v krvi je přitom po ránu až třikrát pomalejší než večer.

Po probuzení je proto dobré zůstat chvíli ležet na zádech, a výrazně tak snížit riziko infarktu myokardu. Tlusté střevo má „po směně“, žaludek pracuje na plné obrátky, proto nešetřete na snídani. Sprcha rozproudí krev a tělo je připraveno na nový den.

Ani ti, kdo nemusí do práce, by neměli nějak zvlášť vyspávat. Mohl by je totiž postihnout tzv. syndrom amerických manželek, jev, který byl před lety pozorován u žen v domácnosti, kterým odrostly děti. Americké matky si postupně posouvaly čas vstávání tak, až se nakonec svým biorytmem dostaly zcela mimo realitu běžného života.

Výkonné dopoledne

Po osmé hodině roste hladina hormonů.Zvyšuje se nejen libido, ale hlavně je velmi dobře prokrven mozek.

Dopoledne mezi 10. a 11. hodinou, kdy máme v krvi vyšší hladinu cukru, pracují na plné obrátky komplexní uvažování a dlouhodobá paměť. Schopnost myslet a komunikovat s ostatními je na vrcholu. Je to čas rozhodování, plánování a studia.

Správný čas na jídlo

Žlučník i žaludek jsou na oběd připraveny kolem 13. hodiny. Pokud chceme odpoledne podat pracovní výkon, měli bychom jíst lehká jídla. Mezi 12. a 14. hodinou krevní oběh slábne, „směnu“ přebírají žaludek a tenké střevo. Cítíme se malátní, unavení a vyčerpaní.

Večer má tělo minimální energetické nároky a všechny cukry si ukládá ve formě tukových polštářků do zásoby. Večerní jídlo si však nemusíme odpírat, jestliže jíme rozumné množství a včas před spaním.

Dodržení pravidelnosti při stravování je velmi důležité. Biologické hodiny v mozku i hodiny zapojených orgánů (žaludek, játra, ledviny, slinivka) se podle toho synchronizují a chovají.

Nový rozjezd

Mezi 14. a 16. hodinou se tělem rozlévá nový příliv energie. Endorfiny nás ladí na pozitivno a roznášejí tělem pocit štěstí. Vnímavost a dlouhodobá paměť začínají druhou fázi našeho nejvyššího denního výkonu. Učení jde téměř samo.

Pro fyzickou práci nebo sport je nejvhodnější odpoledne, tak mezi 15. a 17. hodinou, kdy naše srdce šlape na plné obrátky a zároveň je opět v krvi zvýšená hladina cukru. Vnitřní orgány pracují harmonicky a nastává fáze detoxikace. Ledviny a močový měchýř vylučují vše škodlivé. Pomozte jim pitím vody a čisticích čajů.

Dobrou noc…

Ke spánku se ukládáme mezi 20. a 23. hodinou. Výrazně se sníží naše tělesná teplota a do krve se začne vyplavovat hormon melatonin. Látková výměna a krevní oběh pracují na úsporný režim, naopak kůže, vlasy, nehty mohou nerušeně regenerovat.

Správná doba na lásku

Sexuální chutě ovlivňují pohlavní hormony, hlavně testosteron. Nejvyšší hladinu máme ráno mezi šestou a desátou hodinou. Hormonální cyklus tak jde proti obecnému zvyku, kdy se na sex dostane až večer nebo v noci, a to již pohlavní hormony vykazují nejnižší hodnoty.

Během dne můžeme najít ještě jenu chvilku příhodnou pro milování. Je to mezi 17. a 19. hodinou. Člověk je v tuto dobu přirozeně aktivní a do krve se v tomto čase vyplavuje hormon dobré nálady, serotonin. Jak to v tuto dobu vypadá u vás doma?

Lidskou sexualitu ovlivňuje i lunární cyklus. V závislosti na něm ženy menstruují, jsou plodné, v době ovulace mají největší chuť na sex. Největší libido vykazuje většina žen uprostřed menstruace, kdy k oplodnění nemůže dojít.

Během novoluní máme na sex patrně nejmenší chuť. Novoluní je čas vhodný k meditaci a k relaxacím. Ta je příjemně „líná“, převažuje touha vyjádřit hloubku našeho citu erotickým způsobem. Každou něžnost prožíváme mnohem intenzivněji.

Úplněk je pravým opakem – sexuální chuť je na vrcholu. Snadno se vzrušíme, toužíme po sexuálních hrátkách a i předehry mohou být kratší, protože vyvrcholení přichází mnohem rychleji. Existuje teorie, která říká, že se při ubývajícím Měsíci během vyvrcholení zbavují mnohem rychleji spermií a že ženy produkují více poševního hlenu. Ve fázi přibývajícího Měsíce pak často prožíváme opakující se orgasmy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.