Kód pojišťovny

Sex po porodu

Ilustrační obrázek
Příchodem nového člena rodiny se všechno mění. Důležité ale je, aby se nezměnila vaše láska a aby z vašeho života nezmizelo milování. Chvilku trvá, než se vrátí dřívější sexuální touha, protože pro oba rodiče začal nový životní cyklus a stejně jako se učí přijmout mezi sebe nového človíčka, častokrát se musí učit i novému přístupu k sexu.

Bude to jiné

I když jste měla klidný porod bez slz a stehů, budete se pravděpodobně cítit kratší dobu trochu bolestivě a křehce. Mnoho žen preferuje počkat nejlépe až ustane poporodní krvácení a budou mít za sebou šestitýdenní prohlídku lékařem.

Představa o tom je mnohem horší než samotný styk. Uvidíte, jak se vám uleví, až tohle překonáte. Po skončení šestinedělí vás do sexu samozřejmě nemůže nikdo nutit, nemáte-li na něj chuť. Neposlouchejte, co říkají ostatní, jednejte podle toho, jak to cítíte vy sama. Při porodu císařským řezem se první sexuální styk doporučuje zhruba po čtyřech týdnech, ale vyhněte se tlaku na břicho. Misionářská poloha není v tuhle chvíli správná.

První poporodní sex rozhodně nebude úžasný. Už jen to, že si děláte starosti, není nejlepší výchozí pozice. Vaše vagina je uvnitř sušší než obvykle, tak použijte lubrikační gel a milujte se pomalu. Tím, jak se vaše tělo zotavuje a hormony se usadí, bude pro vás mnohem jednodušší uvolnit se a užít si sama sebe více. A ačkoli se vám to třeba nyní nezdá možné, chuť na sex brzy přijde. Neoddalujte milování se slovy „Zítra“. Čím víc ho budete oddalovat, tím víc se vám bude vzdalovat. Najděte si s partnerem ve vašem bytě koutek, který bude jen váš. Neupínejte se na své dítě, nepotřebuje vás 24 hodin denně.

Šestinedělí

Právě tak dlouho trvá, než se všechny tělesné parametry uvedou do původního stavu a než se zahojí všechna viditelná i mikroskopická porodní poranění. Násilné zkracování této doby sexuální abstinence může vést k bolestivým pocitům při pohlavním styku nebo k zánětlivým komplikacím, protože v této době je ženský genitál daleko méně odolný k takzvaným vzestupným infekcím.

Kojení a antikoncepce

Sekrece mateřského mléka je spuštěna účinkem hormonu zvaného prolaktin, který má v lidském těle několik dalších zajímavých účinků. Kromě toho, že blokuje činnost vaječníků, takže nedochází k ovulaci a žena nemůže otěhotnět, je tento hormon znamenitým tlumičem sexuálních vášní. Snad v tom můžeme spatřit jakési účelné přírodní opatření, jehož účinkem není kojící žena zatěžována sexuálním chtíčem a může se věnovat péči o novorozence..

Dnešní trend dlouhodobého kojení zabezpečuje také dlouhodobé vylučování prolaktinu a taková nadmíru protahovaná sexuální abstinence by už opravdu mohla znamenat partnerské sexuální odcizení.

Krmení miminka z prsu má antikoncepční účinky, ale není 100% efektivní. Zejména když vaše dítě začíná mít delší přestávky mezi jídlem. Hormon prolaktin zabraňuje uvolňování vajíčka z vaječníku. Žena nemá menstruaci, nemá chuť na sex, ale také nemůže otěhotnět. Ani jedna z těchto funkcí však neplatí absolutně.

Záleží na intervalech přikládání dítěte k prsu. Pokud přestávky mezi kojením nejsou delší než čtyři hodiny (v noci šest hodin), je výška hladiny hormonu prolaktinu v krvi dostatečně vysoká na to, aby ovulaci zablokovala. Pokud intervaly mezi kojením přesáhnou uvedené časové limity nebo když se objeví byť jen náznak menstruačního krvácení, není možno s antikoncepčním účinkem kojení nadále počítat.

Klasické hormonální antikoncepční tablety nejsou pro kojící ženy vhodné, protože mohou negativně ovlivňovat množství tvořícího se mléka. Také přestup ženských hormonů do mateřského mléka není zcela vyloučen, i když takové množství v žádném případě nemůže kojence nijak ovlivnit.

Proč mne nechce?

U citlivého nebo labilnějšího nastávajícího otce může porod jeho dítěte vyvolat až psychické trauma. Madonin syndrom je termín užívající symbolu nedotknutelné madony, matky dítěte. Dokonce se mluví o tom, že tímto syndromem trpěla i pěvecká legenda Elvis Presley, který po narození dcery Lisy Marie přestal s její matkou Priscillou vést sexuální život.

Sama žena se narozením potomka změní. Touha po kariéře ustupuje do pozadí a v ženě se probudí skryté instinkty a reakce. A muž bývá touto změnou zaskočen a překvapen. V partnerce-rodičce už muž nevidí objekt erotické touhy, ale pouze matku dítěte. Naléháním na manžela však žena navozuje nepříjemný pocit povinnosti. Je vhodné počkat na správný čas.

Na společnou večeři, i když je doma, se hezky oblečte a upravte. Zlepšíte náladu partnerovi i sobě. Nezapomeňte na parfém! Základem všech parfémů jsou totiž sexuální sekrety samců cibetek, bobrů, jelenů a u nejdražších parfémů i vorvaňů.

Dejte si spolu čokoládu! Kakao v ní obsažené obsahuje metylxantin, který zvyšuje citlivost a také fenyletylamin, látku na bázi amfetaminů, která uvádí do stavu blaženosti.

První dny a týdny po porodu žena potřebuje především něhu a pochopení, místo sexu přijdou na řadu „náhradní praktiky“. Ženě stačí čistá něžná láska, pohlazení, lehounké vzrušení, o uspokojení muže se může postarat jinak.

Uběhlo šestinedělí a vy si chcete trochu zadovádět. Postel se rozhoupá a s ní i postýlka, kterou jste přirazila ke své posteli, abyste měla dítě na dosah. Pokud si myslíte, že postýlku jednoduše přirazíte ke zdi, jste na velkém omylu! Dítě už vás má tak omotanou kolem prstu, že okamžitě začne vřískat. Vy se pak budete muset se svými hrátkami přesunout do jiného pokoje. Některé matky to s péčí přehánějí, škodí samy sobě. Nezapomínejte, že pohladit potřebuje i manžel.

Novorozenec není vetřelec, který se vkradl do vašeho vztahu. Naopak, je to nejbezpečnější pouto, které bude pojit váš svazek i v těch nejkritičtějších situacích. Vztah dvou lidí, kteří se brali z lásky a mají dítě, musí fungovat tak, jak má. A někdy to stojí trochu úsilí. Je třeba investovat fantazii a někdy se i trochu přemoci – je totiž obecně známo, že žena, pokud sexuálně abstinuje, po sexu touží čím dál míň a nakonec už ji skoro nezajímá. U mužů je to naopak.

A tak je třeba najít ten pomyslný střed, aby ani jeden, ani druhý nebyl zanedbáván. Všechno, na čem se dohodnete se svým partnerem považujte za normální, i když se to třeba vašim přítelkyním nezdá. Je to váš život a váš sex a jedině vy a váš partner o něm rozhodujete.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.