Kód pojišťovny

Pozor na toxoplazmózu

Ilustrační obrázek
Nastávající maminky mají obavy z této závažné nemoci, která je většinou spojována s kočkami. Nejčastěji se totiž lidé toxoplazmózou nakazí od koček, v jejichž organismu se paraziti rádi usazují. Jen v buňkách zažívacího ústrojí kočky probíhá důležitá pohlavní fáze vývoje parazita, všichni ostatní živočichové včetně člověka jsou hostiteli. Někdy lékaři na přítomnost toxoplazmózy nastávající maminky testují, ale ani zdaleka to není pravidlem.

Příčiny infekce

Tato infekce se vyskytuje všude na světě a průzkumy ukázaly promořenost jednotlivých populací mezi 7 až 80%. Touto nemocí je nakaženo asi čtyřicet procent lidí a míra infekce je všeobecně vyšší u lidí, kteří často konzumují syrové maso nebo nepasterizované mléko. Pokud žijete s kočkami v jedné domácnosti už delší dobu, je pravděpodobné, že jste se nakazili a vytvořili si imunitu.

Jednobuněčtí paraziti, kteří byli objeveni v roce 1908, se pod mikroskopem podobají dílkům pomeranče. Prvoci Toxoplasma gondii nesnášejí sucho, sluneční světlo, ani silné zahřívání, při pokojové teplotě mohou přežít jen tři dny. To je také důvod, proč se snaží co nejrychleji skrýt v buňkách přechodných hostitelů. Nákaza se vyskytuje u většiny druhů domácích i divoce žijících zvířat – králíků, vepřů, skotů, jelenů, veverek, lišek, slepic, kachen a holubů.

K nákaze u člověka dochází požitím nedostatečně tepelně zpracovaného masa nemocného zvířete, může se nakazit přímým stykem s infikovanou kočkou, k přenosu zárodků (oocyst) může dojít i při manipulaci s výkaly koček znečištěnými předměty (pozor na dětská pískoviště!). Lidé pracující s masem se mohou nakazit v případě, že mají na rukou odřeniny a řezné rány, které umožní proniknout infekci.

Příznaky nemoci

Toxoplazmóza se projevuje výrazným náhlým zvýšením teploty a zduřením lymfatických žláz, na těle se objeví mnohačetné skvrnky a nevelké kompaktní zatvrdlinky. Toxoplazmóza může probíhat ve dvou základních formách. Tou vážnější je vrozená toxoplazmóza, při níž dochází k infekci v prvních třech měsících nitroděložního života. Jejím důsledkem může být potrat v raných stádiích těhotenství, porod mrtvého dítěte, v případě, že plod infekci přežije, obvykle nese známky těžkých vrozených vad – postižení mozku, očí, jater, výrazné opožďování ve vývoji. Opakované samovolné potraty jsou důvodem k cílenému průkazu či vyloučení toxoplazmózy.

Vyvíjející se plod je velmi křehký. Nitroděložní infekce ho dokáže zničit nebo ho poznamenat již v prvních měsících tím, že způsobí jeho těžké poškození – jako např. vodnatelnost, mozek malých rozměrů nebo zcela chybějící, naruší vývoj končetin, očí, lebky, obličeje. Pokud k nákaze došlo uprostřed těhotenství, v době, kdy jsou již hlavní orgány a systémy plodu v zásadě utvořené, rodí se po 3 až 4 měsících nitroděložního vzdorování infekcí děti postižené chronickou formou toxoplazmózy. V takovém případě pomáhá lékařům stanovit diagnózu charakteristický soubor příznaků: hydrocefalie, zánět sítnice a vápenatá ohniska, která je možno vidět na rtg snímcích mozku. Křeče, ochrnutí, zástava psychomotorického vývoje, slepota a hluchota, tím vším může být dítě postiženo.

Pokud k nákaze došlo těsně před porodem, může přijít na svět dítě postižené toxoplazmózou v aktivním počátečním stadiu. Projeví se zimnicí, vyrážkou, otoky, žloutenkou, zvětšenými játry a slezinou. Léčba je v těchto případech velmi úspěšná.

Jestliže těhotná žena překonala toxoplazmózu ve skryté formě a na plod to nemělo negativní vliv, je možno říci, že štěstí měli oba. Znamená to totiž, že imunitní systém, který dostal informaci o proniknutí infekce, vyrobil protilátky proti toxoplazmám a přes placentu je předal plodu, čímž ho před touto nemocí ochránil.

Nač si dávat pozor

Jste-li majitelkami kočky, rozhodně ji nechávejte pravidelně prohlédnout u veterináře. Neumožněte své kočce, aby se volně toulala a nezanesla vám tak do domácnosti cysty toxoplazmózy. Vždy si po „mazlení“ s kočkou umývejte ruce mýdlem. Nekrmte kočku syrovým masem, ani jí nedávejte mléko „rovnou od krávy“. Kočičí záchod musí být udržován v absolutní čistotě. Důkladně myjte veškerou zeleninu a ovoce, dávejte pozor při výběru jídla v restauraci, vždy raději volte důkladně propečené maso.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.