Kód pojišťovny

Nachlazení, viróza nebo chřipka?

Ilustrační obrázek
S příchodem podzimního počasí, kdy podceňujeme venkovní teploty a nedostatečně se oblékáme, se o slovo přihlásí rýma, kašel a obávané chřipkové epidemie.

Spousta lidí si stále myslí, že nachlazení a chřipka jsou totéž. Obyčejné nachlazení není zdaleka tak nebezpečné, jako může být v některých případech chřipka. Nejméně devět dní trvá nekomplikované onemocnění virovou infekcí a je lhostejné, jestli proti ní bojujete ověřenými domácími prostředky, anebo těmi z lékárny. Abychom tělu pomohli zbavit se zákeřných virů, je důležité rozpoznat, jde-li skutečně o virózu, nebo o chřipku.

Nejčastějšími příznaky nachlazení jsou kýchání, vodová rýma, ucpaný nos, bolesti v krku, ke kterým se občas mohou přidružit i bolesti hlavy, horečka, kašel či dokonce bolesti uší. Na nachlazení neexistuje očkování. Platí na ně teplo, horký čaj, dostatek vitaminů. Čerstvý vzduch uzdravení uspíší, ale průvan mu škodí. V prvních dnech nachlazení raději zapomeňte na mléko. Podporuje totiž tvorbu hlenu, a tak by vám ve vašem léčení nepomohlo.

Útok virů

Viry jsou nejmenší z mikroorganismů a je jich kolem nás mnohem více než bakteriálních infekcí. Jsou to nitrobuněčné částice, jejichž jádro je tvořeno jadernou (nukleovou) kyselinou, obal je bílkovinový, někdy lipidový.

Může se zdát, že virů je kolem nás stále víc, ale není to pravda. Překvapivě je jich tu stejný počet jako v minulosti. Ovšem obrovský nárůst lidí na této planetě a životní styl ulehčují přenos viru a jeho šíření.

Jenom vlastní imunitní systém je schopen zbavit tělo škodlivých virů. První překážkou při jejich vstupu do těla jsou sliznice dýchacích cest a mandle. Pokud nevítaného návštěvníka zvládnou, vydají signál k tvorbě protilátek, které si s viry poradí definitivně. I když to nějaký ten den trvá. Tři dny na náš organismus viry útočí, další tři dny ho intenzivně trápí a další tři dny příznaky nemoci postupně ustupují.

Útok miniaturních záškodníků poznáte podle nepříjemných, ale zpravidla ne nebezpečných příznaků, jako jsou bolest v krku, rýma, kašel, často i dva tři dny trvající zvýšená teplota. Léčba spočívá v mírnění příznaků analgetiky, antipyretiky a léky proti bolesti snižujícími zároveň teplotu. Důležité je také dodržování klidu na lůžku. Průběh nemoci je obvykle bez komplikací, antibiotika při běžném virovém nachlazení léčbu nezkracují, působí pouze na bakterie.

Podobná onemocnění nazýváme také nemocemi z nachlazení. Způsobuje je některý z více než 200 rozličných virů. Nejčastěji jde o rinoviry, které vyvolávají především zánět horních cest dýchacích.

Jak se šíří?

Rozeznáváme více než 20 rodin virů, které mohou vyvolat různá onemocnění. Člověka může infikovat několik stovek virů. A protože jsou všudypřítomné, je nejvhodnější obranou proti onemocněním, která způsobují, zvyšování obranyschopnosti organismu – imunity. Není to hezká představa, ale s každým nadechnutím vdechneme viry. Mohou být vdechnuty jako rýma a chřipka, spolknuty v jídle a tekutinách, mohou přejít porušenou pokožkou přes sliny a způsobit opary. Mohou být přeneseny během pohlavního styku.

Existuje přes 200 různých virů, které způsobují normální rýmu (v porovnání se třemi nebo čtyřmi způsobujícími chřipku), z nichž většina se nazývá nosní viry (rhinoviruses). Viry nachlazení a chřipky se většinou přenášejí vzduchem jako kapénky, které jsou někým vydechnuty nebo vykýchnuty.. Vir způsobující nachlazení se může dostat do našich horních cest dýchacích nosem a očima.

Proč právě zima?

Viry milují studené počasí. Ale proč tomu tak je, nikdo neví. Vědci spekulují, že relativně nízká vlhkost umožňuje virům snadnější šíření, nebo to může být tím, že jsme v zimě více náchylní k jejich chycení. Méně větrání a více času stráveného v uzavřených prostorách by mohlo být dalším praktickým vysvětlením.

Ochlazení těla nemá vliv na to, zda chytnete virózu či nikoliv. Studie dokázaly, že lidé, kteří byli vystaveni nízkým teplotám, nejsou o nic víc náchylnější k virózám v porovnání s lidmi, kteří byli v teple. Takže déšť, který nás zastihl venku, nemá s naším ucpaným nosem nic společného. V létě se kolem nás pohybuje jen třetina virů v porovnání se zimním obdobím. Lékaři vždy očekávají vlnu podzimních viróz v listopadu a poté se spustí prosincové až lednové chřipky.

Kašel umí potrápit

Charakteristickým příznakem onemocnění plic a dýchacích cest je kašel. Je to vlastně významný obranný reflex, který slouží k zajištění průchodnosti dýchacích cest, které jsou dočasně uzavřeny hleny. Kašel, a to i krátkodobý, není dobré podceňovat. Nedojde-li v průběhu několika dní ke zlepšení, je nutná návštěva lékaře.

Kašel se rozvine náhle a vyvolává podráždění průdušnice, velkých průdušek nebo pohrudnice. Na jeho vzniku se může podílet množství virů nebo bakterií. Následkem je pak hromadění sekretu a hlenů způsobujících kašel, který se může i zhoršovat, pokud jsou hleny infikovány. Při zakašlání dochází k dočasnému zvýšení tlaku v plících a s jeho pomocí dojde k vykašlání hlenu ústy.

Ale pozor, aby se z akutního kašle nestal chronický. Za chronický je považován ten, který se vrátí za dva roky po sobě a trvá zhruba tři měsíce. Suchý nebo dráždivý kašel není vyvolán zvýšeným množstvím hlenu, může tedy vzniknout v každém úseku dýchacích cest na začátku zánětu nebo jako důsledek jakéhokoli jiného dráždění.

Jak si pomoci

Nejlépe zůstat v klidu a užívat léky podporující vykašlávání, nepoužívat léky proti kašli (nejdůležitější je odstraňování hlenu), potlačovat horečku a v těžších případech brát antibiotika.

V místnosti, kde je nemocný, se doporučuje používat zvlhčovač vzduchu nebo přikládat mokrý ručník na topení. Výpary s obsahem heřmánkové silice, kuchyňské soli, máty, tymiánu nebo např. eukalyptu, příjemně uvolňují dutiny a pomohou tak zmírnit nepříjemnosti s ucpaným nosem, zmírní i případné bolesti hlavy.

Vyplachujte si nos vlažným slaným roztokem – pro někoho to může být nepříjemné, ale je to účinné a osvědčené – splaskne vám rychleji sliznice, lépe se dýchá a snáze se zbavíte rýmy. Rozhodně se vyvarujte mléka a mléčných výrobků, cukru a všech potravin s obsahem cukru, výrobků z bílé mouky a plynotvorných potravin (kapusta, zelí, květák, fazole).

Přesušená sliznice potřebuje pořád zvlhčovat, vhodné jsou bylinkové, ovocné čaje, minerální vody bez bublinek, ředěné džusy. Nezapomeňte na česnek a cibuli, ty mají protizánětlivé účinky a česnek je dokonce přírodní antibiotikum. Čaj s medem, skořicí a hřebíčkem zahřeje, posílí a zlepší dýchání.

Když zaútočí chřipka

Skutečná chřipka je na rozdíl od virózy doprovázena vysokou horečkou, bolestmi hlavy, svalů a kloubů, značnou únavou, malátností a nechutenstvím. Akutní fáze zpravidla odezní po pěti až sedmi dnech, v deseti až dvaceti procentech případů však na ni může navázat bakteriální infekce. Ta velmi často vede k zánětu průdušek, zápalu plic a někdy dochází i k zánětu pohrudnice nebo srdečního svalu.

Chřipku nikdy nepodceňujte, přibližně 140 osob z každého milionu obyvatel každoročně na chřipku zemře. Jedinou prevencí proti chřipce je očkování. Na rozdíl od většiny ostatních infekčních chorob a k naší velké smůle prochází virus chřipky neustálými změnami. Právě ty jsou odpovědné za téměř zázračnou schopnost viru proniknout navzdory všemu do lidského těla.

Avšak také to znamená, že virus, který způsobil epidemii chřipky jeden rok, není totožný s virem chřipky, která nás postihne v roce příštím. Proto se k výrobě očkovací látky používá každý rok vždy aktuální kmen viru, z čehož vyplývá, že na rozdíl od jiných očkování, která stačí absolvovat jednou za život, je pro ochranu proti chřipce nutné nechat se očkovat každý rok znovu. Vakcína proti chřipce je velmi levná a stojí kolem 200 korun.

Nebojácnými pomocníky při vašem zápolení s chřipkou jsou některé vitaminy a minerální látky – bolest svalů zmírní vápník s hořčíkem, na bolest v krku zabírá zvýšený přísun zinku a vitamin C, který se infekce nebojí. Je třeba zdůraznit, že antibiotika nejsou v žádném případě léky proti chřipce ani jiné virové nákaze. Antibiotika mají smysl jen při komplikacích, které způsobily bakterie. Protože se při horečce každý člověk hodně potí, nezapomínejte organismu pravidelně doplňovat ztracené tekutiny.

Rozhodně s nástupem do práce nepospíchejte, nedoléčená chřipka může vést k nepříjemným zdravotním komplikacím. Pokud bolesti v krku ani po několikadenní léčbě neustávají a nemůžete ani pořádně polknout, může jít o akutní zánět krčních mandlí, tedy angínu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.