Kód pojišťovny

Bolesti zad a těhotenství

Ilustrační obrázek
Těhotenství je sice pro ženu zcela přirozené období, ale představuje pro organismus určitou zvýšenou zátěž. Všechny orgány v těle začínají najednou pracovat dvojnásobnou zátěží, jelikož musí zabezpečit zdraví matky a rostoucího plodu dítěte. Vlivem působení hormonů dochází ke změnám v oblasti pánve, protože tělo se připravuje na porod a vazivová spojení se postupně uvolňují. Tím také dochází ke změně těžiště a některé ženy trpí nepříjemnými bolestmi páteře hlavně v oblasti beder. Některé bolesti mohou být doprovázeny i případně až bodavým vystřelováním do dolních končetin.

Dbejte na dostatek vápníku

Budoucí maminky by měly již preventivně před otěhotněním systematicky připravovat svůj organismus na otěhotnění tím, že budou dbát na dostatečný přísun důležitých živin do organismu. Pokud v těle matky chybí vápník, tak organismus si jej automaticky uvolní z jejích kostí, které se postupně začnou oslabovat a bolet. Nedostatek vápníku může způsobit i onemocnění žaludku nebo střev. Maminky by měly proto jíst tvarohy, sýry, jogurty a také dostatek ryb.V těhotenství je potřebné 1000 – 1500mg vápníku na den.

Správný výběr lůžka

Na trhu je v současné době k vidění nepřeberné množství zdravotních matrací z různých přírodních materiálů. Podceňovat bychom neměli ani výběr polštáře. Úplně nejvhodnější je malý polštář, který přirozeně vyrovná tlak páteře. Velké polštáře nejsou příliš vhodné.

Potíže s páteří a problémy s otěhotněním

Někdy mohou být problémy s páteří příčinou toho, že žena nemůže otěhotnět. V takových případech je vhodné navštívit neurologa, aby tuto možnost vyloučil nebo potvrdil. Takovýmto ženám se doporučuje rehabilitační cvičení podle Ludmily Mojžíšové, která před mnoha lety pomohla mnohým neplodným ženám. Cvičení podle této metody vede k rovnováze mezi držením páteře i pánve a je doplněno o pravidelné a dlouhodobé posilování hýžďových a břišních svalů. Cíleným cvičením dochází také k uvolnění blokád na páteři.

Další doporučení, jak předejít bolesti

  • Dolní končetiny nadměrně nepřetěžujte a noste stahovací punčochy
  • Vyvarujte se nesprávných pohybových stereotypů ( boty obouvejte v sedě, naučte se správně vstávat, nesedejte si zprudka na židli..), choďte plavat

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.