Kód pojišťovny

Chuťové pohárky těch nejmenších

Ilustrační obrázek
Úplně první chuťové buňky se vytvářejí již v osmém týdnu po početí a po měsíci začínají dokonce komunikovat s nervy. To znamená, že dlouho před tím než miminko přijde do kontaktu s opravdovou stravou, vytváří si vztah k různým chutím. Když se miminko narodí, tak využívá část ze svých 4500 chuťových buněk a brzy začíná poznávat, že chuť mateřského mléka je mu již důvěrně známá a cítí se tak v bezpečí.

Co vše dokáže rozeznat novorozenec

Kromě sladké chuti dokáže miminko rozlišit dvě základní chutě: kyselost a hořkost. Vždycky však miminko upřednostňuje sladkou chuť. Pokud miminko ochutná něco kyselého nebo hořkého, dá ihned najevo, že se mu to nelíbí a může se rozplakat. Takovéto chování je zároveň chrání před požitím zkažené nebo toxické látky. Novorozenci neumí rozpoznat slanou chuť. To dokáží až ve čtyřech měsících, kdy se v chuťových pohárcích objevují proteiny, které jsou citlivé na sodík. Miminko se vnímáním jednotlivých chutí učí, co je jedlé a co ne.

Sladká chuť vede

Dítě upřednostňuje od dětství zásadně sladkou chuť. Ta způsobuje, že receptory v ústech jsou spojeny s částí v mozku, která uvolňuje látky, které navozuje pocity štěstí. Sladkou chuť má již mateřské mléko. To obsahuje cukry, které jsou pro novorozence energetickou bombou. Miminko by mělo v prvních třech až čtyřech měsících zdvojnásobit svou váhu. Čím je kojené dítě starší, tak tím více proteinů a minerálů se v mateřském mléce objevuje. Mateřské mléko svoji chuť mění podle denní doby a ve velké míře je chuť ovlivněna stravou, kterou matka konzumuje.

Kdy začít přikrmovat?

Kolem pátého měsíce dítě ztrácí sací reflex a je na čase začít s „lžičkovou výživou“. To neznamená, že by maminky měly přestat s kojením, ale ve druhém pololetí života, začíná dítě rychleji růst a je více v pohybu a samotné kojení by bylo již nedostačující. Od samého začátku bychom měli sledovat, jak dítě reaguje na různé druhy a úpravy pokrmů. V tomto věku si dítě ještě nevymýšlí a na potravu reaguje čistě instinktivně. Nikdy nenuťme dítěti k jídlu něco, co kategoricky nechce. Dětský organismus pro to má přesně svůj důvod. Dítě přesně ví, co mu dělá dobře a které živiny instinktivně chce.

Čerstvé ovoce místo sladkostí

Čerstvé ovoce by zásadně nemělo chybět na jídelním stole těch nejmenších. Je přírodním zdrojem velkého množství ochranných látek a ty dítě potřebuje denně pro svůj zdravý rozvoj. Ovoce obsahuje důležitý vitamín C, beta – karoten a vitamíny skupiny B. Co se týče minerálů je v ovoci obsažen draslík, hořčík a železo. Důležité jsou také sacharidy, které jsou tvořeny fruktózou a rozpustnou vlákninou. Nerozpustná vláknina, kterou ovoce obsahuje povzbuzuje střevní peristaltiku a odplavuje škodlivé látky z těla. S ovocem můžeme děti uspokojit jejich častou chuť na sladkosti.

Na ovoce zvykejte děti již odmalička

Pokud chceme, aby děti konzumovaly ovoce rády, musíme je zvykat na jeho chuť už odmalička. U dětí do jednoho roku bychom se však měli vyhnout exotickým citrusovým plodům a měli bychom se zaměřit pouze na ovoce vyrostlé v našich podmínkách. Také je třeba zacházet opatrně s ostřejším druhem ovoce ( jahody, ostružiny, višně), protože mohou způsobit alergické reakce a tyto následky se těžce překonávají. Není vhodné dávat dětem pouze ovocné přesnídávky, protože by si v pozdějším věku špatně zvykaly na čerstvé ovoce.

Ovoce pro předškoláky

Pro předškoláky je velmi vhodné zahradní ovoce a lesní plody ( maliny, borůvky, jahody, meruňky, broskve, švestky, ryngle). Jablíčka je možno upravit a doplnit sušenkou nebo obilím. Je vhodné učit děti přirozené vůni a chuti ovoce a nepřidávat cukr. Vhodnější je malé množství medu nebo přírodního cukru. Větší děti mohou konzumovat ovocné saláty, nahrubo nastrouhaná jablka nebo nakrájené ryngle.

Tepelně upravované ovoce

Pokud chceme, aby se naše děti naučily zdravě jíst, musíme je naučit také zdravě mlsat. Děti sladkosti milují a měli bychom jejich konzumaci dostat pod kontrolu a věnovat se přípravám nějakého zdravého moučníku. Různé ovocné koláče a bublaniny jsou zdravou odpolední svačinkou nebo vítanou snídaní pro děti od jednoho roku. Ovocné koláče je vhodné péct s minimálním množstvím cukru a tuku. Ovocné koláče a poháry nám mohou nahradit tučné dezerty a ještě ušetříme cukr a energii!

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.