Kód pojišťovny

Lupénka bolí na duši

Ilustrační obrázek
Psoriáza neboli lupénka postihuje 0,25 až 3 % populace a trápí lidstvo od starověku. V Evropě trpí různými formami tohoto onemocnění každý padesátý člověk, v České republice každý třicátý. Oficiálně je v ČR léčeno 100 000 pacientů. Z tohoto počtu přibližně 15 000 pacientů trpí středně silnou formou a 3100 silnou formou lupénky.

I když se jedná o onemocnění, které se v žádném případě nemůže předat osobním stykem, postižení musí snášet mnoho bolesti, ponížení a nepochopení ze strany okolí. Obavy z objetí nemocného má 49 % lidí, 45 % by nerado sdílelo s nemocným bazén. Téměř polovina dotázaných by nejedla jídlo, který jim připravil takto nemocný člověk. Téměř dva z deseti dotazovaných považovali za hlavní příčinu lupénky špatnou hygienu.

Kromě nepříjemných tělesných projevů může mít onemocnění lupénkou i zničující vliv na kvalitu života pacienta. Lidé, kteří jí trpí, říkají, že život s touto chorobou je asi horší než s jiným chronickým onemocněním. Jediná nemoc, kterou považovali za ještě horší, byla deprese.

Zrádná nemoc

Lupénka je chronické nenakažlivé onemocnění, ke kterému dochází, když mylné signály imunitního systému vyvolají příliš rychlou regeneraci kožních buněk – každé tři až čtyři dny místo obvyklého cyklu 28-30 dnů. Tyto přebytečné kožní buňky vytvářejí na povrchu kůže červené, vločkovité, šupinaté a zanícené léze, které mohou svědit, praskat, krvácet a být mimořádně bolestivé. Toto onemocnění postihuje klouby, končetiny, genitálie a pokožku hlavy. Existuje několik navzájem odlišných forem psoriázy, které se liší nejen vzhledem, ale mohou vyžadovat i různé typy léčby.

Závažnost onemocnění se běžně hodnotí pomocí systému hodnocení PASI (index plochy postižení a závažnosti psoriázy), který bere v úvahu známky, jako je zčervenání, tloušťku plaku a tvorbu šupin. PASI využívá bodového hodnocení od 0 do 72, přičemž se stoupající závažností vzrůstá i počet bodů.

Příčiny onemocnění

Lékaři je zatím do detailu neznají. Předpokládá se, že určitou roli hraje dědičnost ( 40 až 60 procent pacientů má psoriázu v rodinné anamnéze). Na zhoršené nemoci se podílí také stres, některé léky či infekce.

Nemoc nejčastěji propuká mezi 15 a 35 lety, u desetiny nemocných však už před desátým rokem věku. Postihuje ve stejné míře muže i ženy. Plaková psoriáza (75 až 80 % případů) je nejběžnější formou, je charakterizována vyvýšeninami a ztluštělými okrsky červené kůže, pokrytými stříbřitě bílými šupinami. Kapková psoriáza (15 až 20 procent) se nejčastěji vyskytuje u dětí. Je charakterizována kapkovitými lézemi, které se liší v průměru, a velmi tenkými šupinkami, které lze najít většinou na trupu, ale vyskytují se i na obličeji.

Lék zatím neexistuje

Žádný lékařský zákrok nemoc nevyléčí. Vhodným režimovým opatřením a léčbou však lze dosáhnout vymizení či zlepšení projevů na různě dlouhou dobu. Problémy mohou vzniknout v určitých obdobích roku, kdy se nemoc přechodně zhoršuje. Pro nemocné lupénkou je výhodná klimatoterapie, především pobyt u moře. Vhodnější jsou jarní a podzimní měsíce, protože intenzivní UV záření může stav lupénky zhoršit. Délka pobytu by měla být rozhodně delší než jeden týden a aklimatizace pomalá.

Mrtvé moře nabízí psoriatikům doslova živou vodu. Voda skrytá uprostřed hor obsahuje 30 % soli a nesčetné množství prvků. Díky jejímu vypařování se nad hladinou tvoří neviditelný opar obsahující kromě blahodárných minerálů a solí mnohem méně ultrafialových paprsků. Léčivé bahno a soli zpracovává kosmetická firma Ahava, jejíž výrobky se dají zakoupit i u nás, a tak nás nemusí léčivý pobyt stát velké peníze.

Velkou roli hraje správná výživa – racionální strava s převahou syrové zeleniny, ovoce a hub a kuchyňská úprava spíše bez tuku, s omezením soli. Léčba by měla být komplexní, tj. zahrnovat nejen správně zvolené léky místní, světloléčbu či event. léky k celkovému užití, ale ze strany pacienta jejich správnou a pravidelnou aplikaci a též odpovídající životosprávu. Světloléčba (fototerapie) je významnou součástí léčby lupénky. Nevhodná je samozřejmě pro pacienty přecitlivělé na ultrafialové záření. Kromě přirozených zdrojů, jako jsou pobyty u moře a na horách, existuje řada přístrojů produkujících ultrafialové záření různé vlnové délky.

S medicínským pokrokem se dostávají do popředí léky, které jsou účinné, nabarví, nepáchnou a mají minimum nežádoucích účinků. Proto jsou také nazývány léky 1. volby, tj. první v pořadí. Sem patří deriváty vitaminu D, představované kalcipotriolem. Jedná se o moderní lék, který se svou účinností vyrovná středně silným kortikoidům a cignolinu. Ke zlepšení či zhojení projevů dochází obvykle do 6-8 týdnů.

Klasickým lékem zůstává cignilon, syntetický dehtový derivát. Je účinný, avšak barví a páchne. V posledních letech se aplikuje formou tzv. minutové léčby, tj. nechá se na kůži působit cca 30 minut (nebo dvě hodiny) a potom se setře rostlinným olejem. V místní léčbě se nelze obejít ani bez kortikoidů a léků hormonální povahy.

Zajímavostí je, že mnohým pacientům pomáhá cyklosporin, lék posilující imunitu, jenž se automaticky podává lidem po transplantaci, aby tělo přijalo orgán za vlastní. V poslední době se dokonce zkouší použití některých laserů v doléčení projevů lupénky.

Nemoc nepostihuje pouze kůži

Psoriatická artritida je zvláštním typem artritidy, způsobující záněty a otoky především na rukách, nohách nebo kolem větších kloubů, jako jsou kolena, kyčle, lokty a u páteře. Může vést až ke ztuhlosti, bolesti a poškození kloubů.

Psoriatická artritida je obvykle mírnější než revmatická artritida, u některých pacientů s psoriatickou artritidou je však průběh stejně závažný. Psoriatická artritida může začínat pomalu a její příznaky mohou být mírné, může se však také rozvíjet velmi rychle. Velice důležité je její co nejrychlejší diagnostikování. V okamžiku diagnostikování onemocnění je již u poloviny pacientů zaznamenáván kostní úbytek. Tento druh artritidy byl diagnostikován přibližně u 23 % pacientů trpících psoriázou.

Psoriáza nehtů je charakterizována velkými, hlubokými a neuspořádanými důlky v nehtech.

Péče o pokožku

Vzhledem k tomu, že lupénka nepostihuje obličej, je možné používat jak běžnou dekorativní kosmetiku, tak i přípravky k čistění pleti a k ošetření pokožky. Nemocní by měli dávat přednost přípravkům vhodným pro suchou pleť, velice dobře snášejí také výrobky na bázi bahna, mořských řas apod.

Na péči o pokožku těla se doporučují nedráždivě přípravky s pH blízkým pH kůže. Udržujte kůži dobře hydratovanou a vláčnou, zmírníte tím svědění a šupení. Používejte pravidelně hydratační a změkčovací promazávací krémy.

Je-li to možné, nepobývejte v klimatizovaných místnostech Lupénka se často vyskytuje také na kůži kštice s následným vypadáváním vlasů.V takovém případě se doporučují dehtové šampony, které se dnes již vyrábějí průmyslově a je v nich výrazně omezen nežádoucí pach dehtu. Důležité je nechat léčebný šampon, na rozdíl od běžných kosmetických šamponů, na pokožce dostatečně dlouho působit (cca 20 minut).

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.