Kód pojišťovny

Ajurvéda

Ilustrační obrázek
I když tento název zní poněkud tajuplně, ajurvéda se řadí mezi nejstarší léčebné metody. Ajurvéda znamená v překladu vědu života a vznikla před 5000 lety. Své kořeny má v Indii a odtud se postupně šířila do dalších zemí.V současné době zaznamenává toto učení velkou pozornost. Tento obor je vyučován v Indii ve všech státech na soukromým i státních univerzitách. Také v Evropě a České republice stále více roste o toto učení zájem, protože nabízí komplexní pohled na zdraví jedince.

Jaké jsou principy ajurvédy?

Ajurvéda obsahuje tři základní principy a těmi jsou : váta, pitta a kapha. Každý člověk má všechny tři principy, ale jeden vždycky převažuje. Toto učení nám říká, že nemoc je způsobena právě nepoměrem mezi těmito principy a tělo , mysl i duch představuje neoddělitelnou jednotu. Celý vesmír je podle ajurvédy ovlivněn pěti elementy : éterem, vzduchem, ohněm, vodou a zemí.

Co vlastně jednotlivé principy znamenají?

Váta představuje kombinaci éteru a vzduchu a řídí naše dýchání, pohyby svalů a tkání. Při nerovnováze váty vzniká v psychické oblasti úzkost a obava. Člověk typu váta je štíhlý, rychle se nadchne a zároveň unaví, často se přepíná. Pitta je kombinací ohně a vody, řídí naše zažívání, metabolismus a tělesnou teplotu. Nerovnováha způsobuje hněv a zlost. člověk typu pitta bývá střední postavy, nemá rád příliš teplé počasí a je bystrý. Kapha je kombinací země a vody a tvoří kostní systém, svaly a šlachy a udržuje náš imunitní systém. Člověk typu kapha je klidná osobnost, spíše pomalejší se sklony k tloustnutí a má sklon k samolibosti. Žádný člověk není vždy jednoznačně čistým typem, ale je jejich kombinací.

Ajurvéda nenahrazuje klasickou medicínu

Ajurvéda se nezaměřuje na nemoc jako takovou, ale na její příčinu a léčí vždy celé tělo ( mysl i duši) a snaží se působit hlavně v oblasti prevence. Ajurvéda se snaží odhalit již blížící se chorobu a doporučit způsob, jak potíže oddálit, popř. jim předejít. Ajurvéda v žádném případě nemůže ani nechce nahradit klasickou medicínu, ale může jí pomoci. Je třeba mít vždy na paměti, že tělo je spojená nádoba a negativní emoce, které v nás dlouhodobě převládají, mohou také způsobit různá onemocnění. Naši přirozenou rovnováhu ohrožuje celá řada faktorů od stravy přes fyzické a emoční stresy, dlouhodobé napětí. Měli bychom mít proto na paměti, že je potřeba pracovat na tom, aby naše zdraví bylo pevné a naše mysl pozitivní. Jen tak můžeme lépe odolávat různým nemocem a potížím.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.