Kód pojišťovny

Jak vyzrát na kocovinu

Ilustrační obrázek
Vánoce a závěr roku jsou pro mnohé z nás spojeny s dobrým pitím. O Vánocích si i zarytí abstinenti dají více než jednu symbolickou skleničku.

Aby nám alkohol skutečně jen otevřel cestu k dobré náladě, musíme při jeho konzumaci dodržovat určitá pravidla.

Kocovina, vitaminy a voda...

Američtí vědci říkají, že kocovina se objevuje až po vypití tří až pěti drinků za večer, takže přestaňte pít včas a ráno uvítáte bez bolení hlavy.
Před oslavou a ráno po ní si vezměte vitaminy C a B.

Studie prováděné na osobách pijících alkohol, jimž bylo podáno 400 mg vitaminu B6 před pitím (3 hodiny do konzumace alkoholu) a též po konzumaci, ukazují, že symptomy kocoviny poklesly o padesát procent. Podobně fungují i pupalkový a brutnákový olej, které obsahují gama-linoleovou kyselinu.

Ráno po večírku je důležitá rehydratace těla. Nejlépe působí ovocný džus, protože fruktóza v něm obsažená pomáhá metabolizovat alkohol v těle. Ještě před alkoholem vypijte alespoň půl litru vody s citrónovou šťávou. Alkohol zvyšuje vylučování vody močí, tělu chybí tekutiny. Večer před spaním si dejte další půllitr a zopakujte to i ráno po probuzení. Hodí se i minerálka.

Nealko vždy po ruce

Když se zábava rozjede a vypadá to na celonoční tah, pak je dobrou fintou nápoje ředit. Do mnoha lze lít vodu, jiné zase míchat s džusem nebo jiným nealkoholickým nápojem. K malé skleničce alkoholu velkou sklenici vody. Je dobré naučit se pít pomalu. Co ostatní tři panáky, já jen jeden. Nepřistupme na pití na „ex“.

Spánek není všemocný

Je všeobecně rozšířeným omylem, že vyspání vyžene alkohol z krve. Mezi lidmi kolují tabulky, kolik jakého alkoholu lze vypít a za jak dlouhou dobu lze bezpečně sednout za volant. Věřit jim je nemoudré.

Po dlouhém ponocování si vaše tělo pomůže, zná způsoby, jak spánkový deficit „srovnat“. Např.při následujícím spánku vynecháte fázi tzv. lehkého spánku a sklouznete přímo do hlubokého, posilujícího spánku.

Únavu, která se objeví příští den, zaženete deseti- až dvacetiminutovým spánkem. Svého „šlofíka“ můžete podpořit šálkem kávy, který před tím vypijete. Protože dvacet minut trvá kofeinu, než se dostane do organismu, začne vás zásobit energií hned po procitnutí.

Pozor na kalorie

Mezi pitím vždy něco pojezte (alkohol váže maso, brambory a pečivo). Nepodléhejte iluzi, že po alkoholu se hubne. Skleničky alkoholu si pečlivě počítejte. Tahle rada se netýká společenské způsobilosti, ale kalorií. Nejhorší jsou sladké likéry (např. Baileys 2480 kJ/100ml), tvrdý alkohol je také dosti zrádný (800- 1000 kJ/100ml).

Ideální je vinný střik nebo suché bílé víno (220 kJ/100ml).

Náprava "dlouhé noci"

Večer i ráno se osprchujte. Střídání teplých a studených proudů vody dělá učiněné zázraky. Alkohol sice neodbourají, ale budete se cítit skvěle. V místnosti, kde spíte, pořádně vyvětrejte. Na velké sportování to asi nebude, ale procházka na čerstvém vzduchu provětrá hlavu. Nadměrný příjem alkoholu překyseluje tělo. Neutralizujte proto žaludeční kyseliny např. anacidem.

Pokud je vám po ránu „ouvej“, dobře pomáhá silný vývar hovězí, slepičí, kuřecí nebo zeleninový. Osvědčily se i nakládané okurky, kyselé zelí nebo slaneček. Kocovinu lze utlumit i přípravky z aloe, ty je však lépe si vzít raději ještě před oslavou. Druhý den vám udělá dobře bylinkový čaj, nejlépe mátový. Stoprocentně nefunguje černá káva. Ta jen podráždí už tak rozbouřený žaludek a k vystřízlivění nepřispívá.

Jak je to tedy s alkoholem?

Kardiologové se shodli na tom, že pravidelná, avšak umírněná konzumace alkoholu prospívá našemu srdci. Bylo už prokázáno, že mírná konzumace alkoholu snižuje riziko úmrtí na ischemickou chorobu srdeční, snižuje nadměrnou krevní srážlivost a brání tak vzniku trombóz a infarktu. Navíc zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu.

Pokud konzumujete kvalitní nápoje, můžete z nich získat i přírodní antioxidanty. Ušlechtilá vína obsahují rostlinné polyfenoly. Nezáleží na barvě, ale na kvalitě vína. Kvalitní piva obsahují nejen minerály, ale i rostlinné estrogeny, které by mohly konzumenta ochránit před některými druhy rakoviny.

Nevýhodou těchto nápojů je jejich velká energetická hodnota. Zároveň však také provokují hlad a chuť k jídlu (protože většinou mají velký glykemický index), což také může být příčinou nadváhy.

Na Vánoce tedy podle rad kardiologa maximálně dvě skleničky silnějšího punče a máme vyčerpanou denní doporučenou dávku alkoholu. Ruku na srdce – kdo z nás toto množství dodrží?

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.