Kód pojišťovny

Děti a smích

Ilustrační obrázek
To, zda je člověk optimista nebo pesimista, souvisí s tím, co mu bylo dáno do vínko. S těmito vlastnostmi se zkrátka rodíme. Je prokázáno, že lidem se smyslem pro humor se žije lépe. Humor je dobrým společníkem při těžších situacích a smích dokáže odzbrojit i v krkolomných životních situacích. Měli bychom se tedy snažit, aby smích a veselost byly součástí našeho života i našich dětí.

Mimiko se směje

Pediatři říkají zhruba od třetího měsíce je dítě schopno tzv. sociálního úsměvu. Spokojené a smějící se miminko je nejhezčí způsob vyjádření, že dítě je spokojené a nic ho nebolí. Pokud toužíte po tom, aby se vaše dítě smálo a chápalo smysl pro humor, bude potřebovat kontakt s ostatními lidmi.

Když máme plné ruce práce

Někdy nevíme, kam máme dřív skočit a máme plné ruce práce a náš malý mrňousek vyvede nějakou vylomeninu. Mračením a autoritativním nařizováním v takovém případě nic nezískáme. Zasmějte se svými dětmi, i když to jakoby zdánlivě podrývá vaši autoritu.Smích posiluje pocit sounáležitosti a dokáže zahnat naši špatnou náladu.

Nové slovní vazby

Zhruba mezi druhým až třetím rokem dítěte se rozvíjí dětská tvořivost a schopnost hovořit. Do pěti let je každé dítě autor nejrůznějších jazykových perliček a rádo „mudruje“. Pětileté děti již dokáží žertovat zcela vědomě a začíná tak objevovat své další řečnické schopnosti a čekají na reakci okolí. Děti mají rády hru, kdy napodobují ostatní lidi ( vzhled, chůzi. projev..). Je to pro ně nesmírně zábavné a navíc si tím procvičují svou pozornost a schopnost soustředění. I humor je však třeba udržet v patřičných mezích, aby nesklouzal k posmívání se a k ubližování ostatním.

Pěstujme v dětech pocit důvěry a bezpečí

I s humorem je třeba zacházet opatrně. Jsou situace, které nám dospělým mohou připadat směšné a banální, ale pro děti to může znamenat velký problém ( dětské konflikty, dětské lásky apod.) V takových případech dítě vyslechneme a utěšíme a zkusme pro něj najít nějakou příjemnou činnost, která ho zaujme. Vždy ve svých dětech rozvíjejte schopnost smát se a radovat . S humorem je život zajímavější, pestřejší a rozhodně to s ním v životě jde lépe.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.