Kód pojišťovny

Muži v ohrožení

Ilustrační obrázek
Muži jsou v rozkvětu života náchylnější k vážným kardiovaskulárním onemocněním. Ve velké míře jsou viníky muži sami. Jen málokterý z nich se o své srdce začne starat dříve, než se objeví „menší příhoda“.

Muži a srdce

Ne všichni muži jsou ohroženi kardiovaskulárními nemocemi stejně. Srdeční onemocnění totiž s velkou pravděpodobností potká takového muže, jehož předci trpěli některým kardiovaskulárním onemocněním, který dlouhodobě kouří, miluje těžkou nebo tučnou stravu a žije neustále v napětí a stresu.

Riziko narůstá s věkem, nejvíce po čtyřicátém pátém roce, s nedostatkem pohybu, při nepravidelném režimu a nedostatečném spánku, při nadváze a nadměrném používání soli. Změna způsobu života zabráním nejen osudovým důsledkům nemoci, ale často se pozitivně odrazí i na celkovém fyzickém i psychickém stavu mužů.

Dokonalý muž

Skutečný muž musí mít ve své práci úspěch, nést na svých bedrech odpovědnost za blaho rodiny. Dokonalý muž má perfektní chování, zvládá své emoce, hravě odrovnává konkurenci, zajišťuje rodině jakýsi standard, avšak za cenu nedostatečného odpočinku.

Výsledkem je netrpělivost, stres, čili velká šance onemocnět kardiovaskulárními chorobami. Mezi pacienty se stále častěji objevují vysoce postavení muži, podnikatelé, manažeři.

Cévy vše nevydrží

Mnozí muži za odborníkem odmítají jít. Považují to za něco ponižujícího a své potíže raději tají. Pokud se objevuje svíravá bolest na prsou nebo v levé polovině hrudníku, zvýšený krevní tlak, pocit vynechání srdečního rytmu nebo naopak bušení srdce, mohlo by se jednat o příznak právě kardiovaskulárních onemocnění.

Hlavním příznakem kardiovaskulárních onemocnění, nejčastěji jde o ischemickou chorobu srdeční a hypertenzi, jsou aterosklerotické změny v cévách. Cévy jsou zaneseny sloučeninami cholesterolu a dalších látek, které tělo produkuje při látkové výměně. Jsou pak méně pružné, zhoršuje se v nich průtok krve a do tkání se dostává méně kyslíku.

Ateroskleróza ohrožuje muže mnohem více než ženy. Je tomu tak proto, že ženské pohlavní hormony estrogeny snižují v krvi právě obsah těch látek, které mají tendenci se v cévách ukládat a poškozovat je.

Pozor na jídlo

Podle organizace Men's Health Forum se planetou valí sedmačtyřicet procent mužů s nadváhou a jednadvacet procent je přímo obézních.

Vlivem hormonů muži tloustnou především v pase a zakulacují se tak do tvaru jablka, který je mnohem nebezpečnější než obvyklý ženský tvar hruška. Obzvláště riziková je přitom takzvaná centrální obezita, která je pro muže typická a při které se tuk hromadí na břiše a na prsou. Pozor na břišní pneumatiku! V pase by muži měli mít nejvýš 94 cm, naměří-li přes 102, jedná se již o obezitu. Pak se nesmí divit, že jim stoupá tlak, cholesterol, krevní cukr, zanášejí se srdeční cévy.

Muži totiž jedí více tučné a těžké stravy než ženy. Evidentně je tolik netrápí problém štíhlé linie. Mnoho mužů si své nadváhy všimne až v momentě, kdy se zadýchají na schodišti garáže anebo když musí doběhnout ujíždějící tramvaj.

Co s jídelníčkem?

Omezení konzumace živočišných tuků sníží riziko rakoviny a především náhlé srdeční příhody. Jenže dokud se muži něco závažného nestane, dobrovolně jídelníček zřejmě nepřehodnotí.

Kupujte nízkocholesterolové rostlinné tuky na smažení i na mazání. Tučná jídla začněte z kuchyně vytlačovat nenápadně. Například používejte gril místo smažení na pánvi. Odebírejte vyškvařený tuk. A jestliže jedinými rybami, které je váš muž ochoten pozřít, jsou sardinky nebo uzené makrely, dopřejte mu je. Je to pořád lepší než knedlo-vepřo-zelo...

Pouhých 13% mužů zkonzumuje doporučených pět denních dávek ovoce a zeleniny. V opačném případě by se možná vyhnuli chorobám prostaty, střev a srdce. Muži, kteří jedí desetkrát týdně jídla, při kterých byla použita čerstvá rajčata, jsou o 45% lépe chráněni před problémy s prostatou. Rajčata jsou totiž bohatá na antioxidant lykopen, pomáhají organismu odbourat škodlivé toxické látky.

Jestliže vaříte sama, můžete mnohé ovlivnit. Nacpěte čerstvou zeleninu, kam to půjde. Vmixujte ji do omáček, přidejte do žemle s kuřecím masem, zamíchejte mezi těstoviny, nasekejte česnek a cibuli do pomazánek.

Alkohol ničí nejen potenci

Počet mužů, kteří pijí nad neškodnou míru, stoupl podle údajů Světové ligy proti alkoholu ze 27% na 46%. Přitom po čtyřech a více jednotkách alkoholu (jedna jednotka = dvě deci alkoholu do 12%) se ztrojnásobuje riziko rakoviny úst, hlasivek, hrdla a jater.

Pití se v každém případě odrazí na potenci. Dochází k permanentnímu poškozování nervů vedoucích k penisu, klesá hladina testosteronu. Jestli k tomu ještě kouří, bude se sexem brzy amen. Nikotin ničí cévy vedoucí k penisu. Nikotin dále stahuje cévy, zhoršuje proudění krve a při dlouhodobém kouření způsobuje rozvoj trombózy

Pravidelné pití alkoholu má na srdce přímo toxický vliv a může vést až k rozvinutí alkoholové kardiomyopatie, tedy k poškození srdeční svaloviny. Problémem je, že zůstat u skleničky vína nebo jednoho dvou piv je pro muže velkým problémem.

Mužská specialita

Jediná vysloveně mužská nemoc, pomineme.li vzácné dědičné choroby jako třeba hemofilii, se pojí s prostatou.

Bez zdravé prostaty je stoprocentní funkčnost penisu takřka vyloučena. Podle současných statistik je v České republice s onemocněním prostaty hospitalizováno přes 15 000 mužů ročně.

Prostata produkuje látky, bez nichž by spermie nebyly dost čilé. Ve vyšším věku prostata často bytní. Pouhé zvětšení prostaty trápí asi dvě pětiny mužů po padesátce. Potíže s močením jsou nepříjemné samy o sobě, navíc se mohou zvrtnout v zánět močových cest či dokonce infekci ledvin. Mohou však signalizovat i zhoubný nádor. Ten v Česku postihne ročně asi 3000 mužů. Riziko jeho vzniku dnes lékaři zjistí jednoduchým testem, který v krvi odhalí zvýšenou hodnotu prostatického antigenu. Každý muž po padesátce by měl kvůli zvýšenému riziku rakoviny prostaty alespoň jednou za rok navštívit urologa.

Jako prevenci lékaři doporučují konzumaci zinku, vitaminu E (zejména oleje z obilných klíčků, ořechů, listové zeleniny), tučných ryb (sleďů, sardinek, makrel). Zinek se navíc používá i k léčbě impotence. Naordinujte potraviny, které jsou na něj bohaté (plody moře, vnitřnosti, sójové boby, ořechy, vejce a pšeničné klíčky).

Mužská menopauza?

Co se děje ve stárnoucím mužském těle? Snižuje se hladina mužského pohlavního hormonu testosteronu, což má negativní vliv na kvalitu života.

Muž ztrácí chuť na sex, má problémy s erekcí, zapomíná, klesá jeho fyzická i psychická výkonnost. Do všeho ho musíte nutit, usíná u televize. Právě pokles výkonnosti a častá únava jsou známky zmiňovaného syndromu.

Jak muž stárne, snižuje se u něj objem svalové hmoty, a to až o 25 procent, a množství tuku roste, a to až o 15 kilogramů.

Stárnutí má vliv i na produkci spermií. Příčinou je méně výkonný krevní oběh, ale také stres , nadváha, nemoci a léky.

Selhání v posteli

Odborníci jsou přesvědčeni, že jakákoliv porucha ovlivňující krevní cévy a srdeční činnost může přispět k erektilní dysfunkci. Poruchu erekce může zapříčinit i většina onemocnění kardiovaskulárního systému, jako jsou ischemická choroba srdeční, vysoký krevní tlak a zvýšená koncentrace krevních tuků.

Vysoká hladina cholesterolu zvyšuje riziko sexuálních poruch u mužů až na osmdesát procent.

Jak již bylo uvedeno, kolem padesátky začíná klesat hladina testosteronu. Snižování hladiny testosteronu se dá ovlivnit léky. Mnozí muži ale za odborníkem odmítají jít. V některých případech se testosteron předepisovat nesmí, například při rakovině prostaty. Testosteron sám o sobě rakovinu nezpůsobuje, ale podporuje růst už vytvořených nádorových buněk.

Na tvorbu testosteronu mají nepříznivý vliv choroby srdce, jater, vysoký krevní tlak, cukrovka, stres, kouření a některé léky.

Hladina testosteronu se zjišťuje z běžného odběru krve, takže se nikdo nemusí bát bolestivého vyšetření. Efekt léčby se dostaví asi tak po měsíci, ale hodnotit ho má smysl až za čtvrt roku.

Za to, že máte pleš, se opravdu stydět nemusíte. Svědčí totiž o tom, že jste opravdoví chlapi. Právě ti muži, kterým vypadávají vlasy, mají dost testosteronu a bývají výkonnější v posteli. Mladší muži dosáhnou dalšího orgasmu nejdříve za 15 až 30 minut po ejakulaci. Stárnutím se tato doba prodlužuje. Nicméně starší pánové si dokážou sex lépe vychutnat, protože pochopili, že kvantita je méně než kvalita.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.