Kód pojišťovny

Plané neštovice

Ilustrační obrázek
Plané neštovice patří mezi nakažlivé onemocnění, které se šíří vzduchem velice rychle. Tuto nemoc způsobuje virus varicely, který patří mezi viry, které způsobují opary. Tento virus proniká postupně do sliznic horních cest dýchacích a odtud se dostává do lymfatických uzlin do kožních buněk a na kůži se pak následně projeví zarudlými puchýřky. Vyrážka se objevuje nejprve na obličeji a ve vlasech, potom na trupu a na končetinách. Bledě růžové skvrny po shluknutí vytvářejí ostrůvky. Za pět dní vzniknou puchýřky s průzračnou tekutinou a ta se postupně zakalí. Zhruba do týdne vznikne stroupek, který se do tří týdnů odloupne.

Jak se lze planými neštovicemi nakazit?

Pokud dítě přijde do kontaktu s jiným dítětem, které má plané neštovice, je téměř jisté, že onemocní také. Zdrojem nákazy se může stát rovněž dospělý člověk, který nemá viditelné příznaky onemocnění, ale může mít pásový opar. Rozhodně by dospělí nemocní neměli přijít do styku s kojenci. Pro miminko by to mohlo být velice nebezpečné. Také u dospělých není průběh tohoto onemocnění jednoduchý. Nejlepší je, když si dítě toto onemocnění odbude v předškolním věku.

Průběh onemocnění

Průvodním jevem planých neštovic je bolest hlavy, celková únava a schvácenost, vyšší teplota, nechuť k jídlu. Od počátku nemoci do prvních projevů může uplynout různě dlouhá doba ( týden až tři týdny). V průběhu onemocnění se mohou na těle nemocného dítěte objevit skvrny, puchýřky a stroupky současně. Každá neštovice od počátku onemocnění až do doby zhojení velice úporně svědí. Při škrábání hrozí infikování ranek a na kůži pak mohou zůstat nehezké jizvy.

Na co byste měli dbát

V průběhu nemoci je nutné hlídat pitný režim dětí. Dítě by mělo pít v častých intervalech např. mléčné koktejly, ředěné džusy, šípkový čaj s citrónem . Pokud dítě trpí velkým nechutenstvím, postačí jen mini porce s odstupem tří hodin. Můžete vyzkoušet také heřmánkový čaj nebo měsíčkovou lázeň. Vyvarujte své děti slunění, jizvičky je nutné natírat vrstvou krému se silným UV filtrem. Puchýřky na sliznici nebo v ústech několikrát denně potřete roztokem a pokud na kůži zůstanou po zhojení jizvy, potírejte je olejem s vitamínem E nebo také můžete vyzkoušet ricínový olej. Dbejte na to, aby dítě mělo čisté ruce a mělo pečlivě ostříhané nehty.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.