Kód pojišťovny

Samovyšetření prsu

Ilustrační obrázek
V poslední době se stále více hovoří o nárůstu rakoviny prsů u žen, a proto pravidelné samovyšetření má cenný diagnostický význam. I když tím nelze samozřejmě nahradit pravidelné lékařské kontroly v rámci preventivních onkologických prohlídek, může takto každá žena sledovat svůj zdravotní stav. Velmi rizikovou skupinou jsou ženy nad čtyřicet let, ale ani mladší ženy nejsou vyjímkou. Každá žena nad 25 let by měla provádět zcela pravidelně kontrolu svých prsů.

Nepodceňujte žádné zatvrdliny

Průběh nemoci je zrádný, protože rakovina prsu v počátku vůbec nebolí a lze ji lehce přehlédnout. Pokud je náš lymfatický systém zcela pořádku, neměla by se v podpaží vyskytovat žádná zatvrdlina ani jiný útvar. Jestliže žena zatvrdlinu přehlédne, uzlina se bud stále zvětšovat hrozí riziko vzniku dalších metastáz v těle. I když se stane, že žena objeví něco, co tam nepatří, nemusí se hned jednat o nádor. V prsní žláze se mohou objevit i jiné další útvary, které tam nepatří. V každém případě svůj problém vždy konzultujte s odborníkem.

Pár minut nám může zachránit život

Prsa je vhodné vyšetřovat vždy každý měsíc po skončení menstruace (asi 3 - 7 dní po menstruaci), protože prsy nejsou tak citlivé jako ke konci cyklu. Ideální je toto samovyšetření provádět opakovaně a pravidelně, vždy když máte na sebe klid a čas. V případě nějakých pochybností vyhledejte bez otálení svého ženského lékaře a nic neodkládejte. Mějte na paměti, že jen lékařská diagnóza vám může dát jistotu.

Jak se takové samovyšetření provádí?

Samovyšetření potřebuje určitý cvik a rutinu. Provádí se vestoje a vleže a budete k tomu potřebovat zrcadlo. V dnešní době existuje řada publikací a letáčků, kde je podrobně toto samovyšetření vysvětleno. Požádejte svého ženského lékaře, aby vám provedl instruktáž, jak se takovéto samovyšetření provádí.

Čím dříve, tím lépe

Je zcela logické, že při zjištění, že něco není zcela v pořádku, máme strach a bojíme se. Zde však platí pravidlo, že tím dříve je léčba zahájena, tím úspěšnější jsou výsledky a naděje na úplné vyléčení. V některých případech rakoviny prsu se podaří dokonce postižený prs zachránit. Vše, ale záleží na stadiu daného onemocnění. Proto nikdy nepodceňujte žádné varovné signály a pečujte o sebe.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.