Kód pojišťovny

Kouření a gravidita

Ilustrační obrázek
Fakt, že kouření zdraví zrovna neprospívá, je všeobecně známé. Kouří –li však nastávající maminka, je to velice nezodpovědné a trestuhodné. Odborníci již dlouho upozorňují na to, že pokud žena touží po dítěti, měla by přestat kouřit minimálně půl roku před plánovaným těhotenstvím. Přestat s kouřením by však měl i její partner.

Proč je kouření pro budoucí miminko tak škodlivé?

Silně kouřící muži mají nižší počet spermií v ejakulátu a schopnost přivést ženu do jiného stavu se tak snižuje. Velmi škodlivé může být i pasivní kouření. Těhotná žena, která je nekuřačka, a sedí v zakouřené místnosti ve společnosti kuřáků, ohrožuje svůj plod. Hladina oxidu uhelnatého stoupne v krvi tak, jako by žena sama kouřila. Nikotin škodí těhotné mamince tím, že vyvolává stahy cév v děloze a tím se snižuje průtok děložního svalu a krve.Výměna kyslíku a živin je z krve matky do krevního oběhu plodu zhoršena. Krev těhotné ženy obsahuje vyšší hladinu oxidu uhelnatého a tím se zhoršuje přenos kyslíku.

Jaká jsou miminka kuřaček?

Ženy, které v těhotenství kouří mají větší pravděpodobnost, že jejich těhotenství bude komplikované nebo porodí předčasně. Novorozenci maminek - kuřaček mají zhruba o ¼ kg nižší porodní hmotnost,než tomu je u maminek, co nekouří. Novorozenci mohou mít také již od narození problémy s dýcháním a vyskytuje se u nich větší riziko syndromu náhlého úmrtí novorozence. Děti kuřaček trpí častěji takovými nemocemi, jakým je astma, alergie, oslabení imunitního systému.

Hon na kuřáky

Současné společenské klima začíná kuřáky omezovat a již není nic neobvyklého, že existují i nekuřácká pracoviště. Je třeba si uvědomit, že taková jedna vykouřená cigareta těhotnou maminkou může ohrozit plod nedostatkem kyslíku i několik hodin.

Chcete přestat kouřit?

Pokud máte v úmyslu přestat kouřit, existuje celá řada možností. Můžete vyzkoušet žvýkačky, náplasti, různé inhalátory. Pokud máte pocit, že svoji chuť na cigaretu nedokážete ovládnout, vyhledejte odbornou pomoc. V dnešní době existují různé protikuřácké poradny, které pomohou váš problém vyřešit.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.