Kód pojišťovny

Kožní choroby miminek

Ilustrační obrázek
Mezi nejčastější kožní onemocnění u miminek patří atopická dermatitida (atopický ekzém). Toto onemocnění má varovně stále více vzrůstající tendenci. Vzhledem k tomu, že náš životní styl se stále více odkloňuje od přírody, lidé jsou vystaveni mnohým alergenům a množství škodlivin v ovzduší stále stoupá, není se co divit. Svou roli mohou také sehrát genetické dispozice.

Jak se atopický ekzém projevuje?

Projev atopického ekzému může mít různorodý charakter. V některých případech se na kůži objeví jen minimální vyrážka, kterou může rodič lehce přehlédnout.V kojeneckém věku se projevuje atopický ekzém okolo druhého až čtvrtého měsíce. Na postižených místech ( vlasy, čelo, končetiny popř. celé tělo) bývá kůže podrážděna drobnými pupínky a puchýřky, které mohou mokvat a následně z nich mohou být stroupky.Většinou je kůžce podrážděná a svědí. Pro tuto nemoc je charakteristické střídavé vymizení a opětovné příznaky. Nejvýraznější problémy se objevují v průběhu prvního roku a v následujících letech intenzita onemocnění slábne.

I oblečení hraje svou roli

Jestliže miminko trpí atopickým ekzémem, mělo by nosit volné bavlněné oblečení světlejších barev. Oblečení z umělých vláken je absolutně nevhodné, protože špatně saje pot a dráždí pokožku. Zpocená kůže problém ještě více prohlubuje. Také maminky by měly mít vrchní část svého oblečení z příjemného materiálu. Pokud má miminko dermatitidu na obličeji, mohl by jej drsnější svetr dráždit.

Léčba a topického ekzému

Aby byla léčba atopického ekzému úspěšná, musí být komplexní. Podle stavu a průběhu celého postižení je ordinována buďto místní, nebo celková léčba. Doporučuje se omývání kůže koupelovými oleji, které pokožku zvláční. Kožní lékař předepisuje speciální přípravky, které jsou určeny k ošetření takto postižené pokožky. V některých případech je nutná i stacionární léčba, kde se malý pacient podrobuje rozsáhlejší léčbě.

Ke zklidnění pokožky

Dříve se doporučovalo pacientům s atopickým ekzémem, aby se příliš nekoupali.To však již neplatí. Zbytky mastí, nečistota a pot pokožce vůbec neprospívá. Po dohodě s lékařem vyzkoušejte také koupele z pšeničných otrub.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.