Kód pojišťovny

Péče o dětské nožičky

Ilustrační obrázek
Když se podíváme na děti, jak radostně poskakují, hrají si a jsou plné energie, máme jim co závidět. Někdy se však může stát, že po delší procházce nebo hře dítě pláče, že ho bolí nožičky. V takovém případě bychom neměli stesky dítěte brát na lehkou váhu a v prvé řadě musíme zkontrolovat jeho obuv. Nesprávně zvolená obuv může být příčinou vadného držení těla, obtížné chůze apod.

Nožka roste rychle

Ke koupi bot přistupujte s maximální odpovědností. Dopřejte si na to klid a nikdy nekupujte boty bez dítěte. Také není vhodné kupovat botičky příliš dopředu. Může se stát, že nové boty pak dítě neobuje ani jednou. Růstové skoky jsou naprosto běžnou záležitostí. Pokud by dítě chodilo v těsné obuvi, dlouhodobě skrčené prstíky by se mohly deformovat a mohl by se narušit také krevní oběh. Po delší procházce je třeba zkontrolovat, zda nejsou nožičky přehřáté a jsou v pořádku.

Vybíráme první botičky

Jakmile dítě začne chodit je vhodné zakoupit vyšší kotníčkovou obuv, která správně fixuje klouby. Pro doma volíme měkkou kůži s minimem vnitřních švů a dírkovaným vzorem. Nožička tak může volně „dýchat“. Správná botička nesmí klouzat a její podpatek by měl mít několik milimetrů. Pro venkovní použití je třeba volit silnější a přitom měkkou podrážku, aby dobře tlumila nárazy. Zpočátku dětem nenechávejte botičky příliš dlouho obuté.

Jak pečovat o dětskou nožku?

Aby se dětská nožička dobře vyvíjela a zpevňovala, je nutné dbát jednak na správnou skladbu stravy s dostatkem vápníku, hořčíku, jódu a vitamínu D a také můžeme s dětmi cvičit již od útlého věku. Cvičení je důležité a prospěšné, ale vybírejte takové cvičení aby je dítě zvládalo. Můžete použít různé pomůcky (noviny, ručník, masážní míčky apod.) Děti rády chodí naboso po trávníku, nebo po mořském písku.

Dbejte na hygienu nohou

Sledujte pravidelně, jak dítě boty opotřebovává a nenechávejte jej chodit s prošlápnutými podešvemi nebo zničenými podšívkami.Vždy dohlédněte na to, aby dítě mělo správně zastřižené nehtíky, nosilo bavlněné punčocháče nebo ponožky. Obuv je nutno nosit pouze k účelu, k jakému byla zhotovena.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.