Kód pojišťovny

Syndrom karpálního tunelu

Ilustrační obrázek
Ruce jsou našim citlivým a obratným pomocníkem při zvládání všech každodenních úkonů. Správnou funkci rukou a její jemnou motoriku zabezpečuje souhra pětatřiceti svalů, šlach a nervů. Velice důležité místo kde prochází nejdůležitější část svalstva se nazývá tzv. karpální tunel. Jedná se o prostor ve spodní části dlaně, mezi zápěstními kostmi a silným vazivovým pruhem.Karpálním tunelem prochází šlachy ohybačů prstů a současně s nimi také i hlavní středový nerv.

Problémy s jemnou motorikou

Někdy se stane, že začneme mít problém při přišití knoflíku, uchopení hrnečku, drobných mincí apod. Ruka mravenčí a trne a objevují se časté noční bolesti. Ruka může také bolet při práci s počítačem nebo u ručních prací a postupně se snižuje citlivost prstů. Příčina může vzniknout právě v důsledku zánětu v oblasti zápěstí, revmatických změn nebo kvůli dlouhodobému nadměrnému přetěžování. Nejvíce bývá utlačován právě středový nerv.

Určení diagnózy

Při vyřčení subjektivních příznaků odešle lékař pacienta na neurologické vyšetření a zpravidla je pacient poslán na tzv. EMG vyšetření (elektromyografie). Zde se měří elektrická aktivita nervů, která je podkladem pro diagnostiku zpomaleného nebo sníženého přenosu nervových podnětů.

Plíživý průběh

Onemocnění se může vyvíjet několik let. V případě, že dojde k poškození nervů, nebývá úspěšná ani operace. Necitlivost ruky a porucha hybnosti může zůstat trvale. Proto je vhodné vyhledat lékaře včas a začít s konzervativní léčbou. Zpravidla jsou to obstřiky, rehabilitace, mobilizace kloubů, elektro nebo magnetoterapie. Jsou – li potíže vážnějšího charakteru provádí se operativní zákrok při místním znecitlivění a protne se příčný vaz v zápěstí. Tím dojde k uvolnění postiženého nervu. Poté následuje rehabilitace a citlivost i síla ruky se opět obnoví.

Pozor na některá nářadí

Pro vznik potíží někdy postačí práce se sbíječkou. Ruka je vystavena prudké námaze a zatěžována otřesy, které vibrují na dolní část dlaně. Tato část dlaně je také více namáhána při tlačení různých nákladů nebo mačkáním spínačů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.