Kód pojišťovny

Zápal plic u dětí

Ilustrační obrázek
Zápal plic neboli pneumonie je infekční onemocnění, které může vzniknout v důsledku dýchacích potíží. Na vzniku zápalu plic se podílí bakterie, viry a plísně. Toto onemocnění si tedy dítě nemůže přivodit jen z nachlazení, promočení apod., jedná se totiž o onemocnění, které je nakažlivé. Vždy záleží na rozsahu postižení. Jestliže infekce pronikne do dýchacích cest, zánět se může projevit na průduškách a dále do plic nepronikne. V tom případě se jedná o zánět průdušek. V případě, že zánět prostoupí až do plicních sklípků, pak se jedná o skutečný zápal plic.

Diagnóza

Když máme podezření, že dítě dostalo zápal plic a má několik dnů vysokou teplotu a suchý kašel, potíže s dýcháním, tak je nutné neprodleně navštívit lékaře, aby onemocnění potvrdil nebo vyvrátil. V případě diagnózy zápalu plic se předepisují antibiotika, které je nutno celé dobrat. V opačném případě hrozí, že bakterie budou vůči léku rezistentní.

Klid na lůžku

Děti se zápalem plic potřebují dostatečně odpočívat a doplňovat dostatek tekutin.Vhodná jsou různé šťávy např. z černého rybízu, bylinkové čaje a zředěné džusy. V průběhu nemoci ovšem dítěti nedávejte žádné mléčné výrobky a mléko, protože ty zvyšují sekreci hlenu. Je vhodnější podávat dítěti teplé zeleninové polévky a vývary než pevnou stravu. Rovněž dítěti nepodávejte bílé pečivo, tučná a příliš sladká jídla.

Kuřáci pozor

Pokud mají rodiče malé děti nikdy by neměli kouřit v bytě, byť jen z okna. V případě, že dítě trpí respiračním onemocněním, měl by být dětský pokoj i ostatní obytné místnosti dostatečně vyvětrané.

Inhalace

Pro doplnění léčby je vhodné provádět doma inhalace. Je to důležitá podpůrná léčba, která usnadňuje odkašlávání a uvolňování hlenu. Jako prevence možnosti vzniku alergických reakcí se předepisují také antihistaminika ( potlačují zánětlivý proces v těle). V kritických měsících ( podzim, jaro) je nutné posilovat imunitu, protože v těchto obdobích je riziko výskytu onemocnění dýchacích cest vyšší.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.